Σε µια ξεχωριστή εκδήλωση στο Αεροδρόµιο «Μακεδονία» για την Παγκόσµια Ηµέρα Τουρισµού, οι επιβάτες μυήθηκαν στα µυστικά της τοπικής κουζίνας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσµιας Ηµέρας Τουρισµού, η Fraport Greece διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά µια ξεχωριστή γαστρονοµική εκδήλωση στο Αεροδρόµιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήµο Θεσσαλονίκης, τον δήµο Θέρµης και την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεµβρίου στον χώρο των αναχωρήσεων του αεροδροµίου, πριν από τον έλεγχο των επιβατών, µε σκοπό την ανάδειξη της βραβευµένης τοπικής γαστρονοµίας ως βασικού συστατικού της εξαιρετικής τουριστικής εµπειρίας που προσφέρει ο προορισµός.

Η φετινή εκδήλωση απέκτησε έναν διευρυµένο χαρακτήρα, εστιάζοντας στην ευρύτερη πολυσύνθετη και πλούσια γαστρονοµική κληρονοµιά της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς µέσω της ένταξής της στο Παγκόσµιο ∆ίκτυο ∆ηµιουργικών Πόλεων Γαστρονοµίας της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις Chef Ambassadors της πόλης έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και υποδέχθηκαν τους αναχωρούντες επιβάτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να µυηθούν στην τοπική γαστρονοµία, παίρνοντας µαζί τους µια τελευταία όµορφη ανάµνηση από τον προορισµό.
Από αριστερά: Ο Air Service Development Manager/ Commercial & Business Development της Fraport Greece, Χάρης Φίλος, ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού Τουρισµού Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Μπέγκας, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, η Airline Marketing & Development Manager/ Commercial & Business Development της Fraport Greece, Κατερίνα Πολλάτου, ο αντιδήµαρχος Πολιτισµού, Τουριστικής Ανάπτυξης και ∆ιαδηµοτικής Συνεργασίας του δήµου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, και ο διευθυντής του Αεροδροµίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Νίκος Βιτζηλαίος

Η Fraport Greece, σε συνεργασία µε τους τοπικούς φορείς, επιδιώκει µέσα από αυτή τη δράση να προβάλει την πολυσύνθετη τουριστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, µέσω της ανάδειξης της υψηλής γαστρονοµικής της δυναµικής, προσφέροντας στους επιβάτες µια µοναδική εµπειρία που συνδυάζει τη φιλοξενία µε την τοπική παράδοση.

Μιλώντας για την εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, τόνισε: «Σε συνεργασία µε όλους τους τοπικούς φορείς γιορτάσαµε και φέτος την Παγκόσµια Ηµέρα Τουρισµού µαζί µε τους επιβάτες του Αεροδροµίου Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”, σε µια εκδήλωση που βασικό της ζητούµενο ήταν η ανάδειξη της τοπικής γαστρονοµίας ως µιας κορυφαίας εµπειρίας για τους επισκέπτες της πόλης, που σε συνδυασµό µε τη µοναδική ελληνική φιλοξενία προσφέρει αλησµόνητες στιγµές στους επισκέπτες της».

Νέα αύξηση

Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας από τους σηµαντικότερους τουριστικούς προορισµούς της Ελλάδας, καθώς το Αεροδρόµιο «Μακεδονία» κατατάσσεται διαρκώς στις κορυφαίες θέσεις των ελληνικών αεροδροµίων µε τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις. Σύµφωνα µε τα νέα στοιχεία για την επιβατική κίνηση τον Αύγουστο, µε 609.407 διεθνείς αφίξεις η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, µεταξύ των 14 περιφερειακών αεροδροµίων. Στην πρώτη θέση µε τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις τον Αύγουστο βρέθηκε η Ρόδος µε 1.162.084, ενώ ακολούθησε η Κέρκυρα, µε 871.230 διεθνείς αφίξεις.

Συνολικά, στα 14 περιφερειακά αεροδρόµια που λειτουργούν υπό τη Fraport, τον Αύγουστο αφίχθησαν 5.621.561 επιβάτες από το εξωτερικό, αριθµός που αντιστοιχεί σε αύξηση 6,2% σε σχέση µε τον Αύγουστο του 2023. Αντίστοιχη αύξηση, όµως, καταγράφεται και στον συνολικό αριθµό διεθνών αφίξεων από τις αρχές του έτους. Κατά το πρώτο οκτάµηνο του 2024, οι διεθνείς επιβάτες των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδροµίων αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα.
4. Από αριστερά: Ο σύµβουλος του δηµάρχου Θέρµης, Θανάσης Σαρακίνος, η γενική διευθύντρια Hyatt Regency Thessaloniki, Ελενα Μπινιάρη, ο δήµαρχος Θέρµης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, η Airline Marketing & Development Manager/ Commercial & Business Development της Fraport Greece, Κατερίνα Πολλάτου, ο γενικός διευθυντής Wise Ram, Σπύρος Πέγκας, και ο Air Service Development Manager/ Commercial & Business Development της Fraport Greece, Χάρης Φίλος

Μάλιστα, οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν το όριο των 20 εκατοµµυρίων µέσα στους οκτώ πρώτους µήνες του 2024, καθώς έφτασαν τα 20.397.126 έναντι 19.202.479 που ήταν οι διεθνείς επιβάτες για το διάστηµα από τον Ιανουάριο µέχρι τον Αύγουστο του 2023.

Με ανοδικές τάσεις, ωστόσο, κινήθηκε και η επιβατική κίνηση του εσωτερικού, παρουσιάζοντας αύξηση 7% από τον Ιανουάριο µέχρι τον Αύγουστο του 2024, σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό οκτάµηνο. Συνολικά, τα 14 περιφερειακά αεροδρόµια εξυπηρέτησαν 5.247.519 επιβάτες από πτήσεις του εσωτερικού.