Επί τρεις εβδομάδες, ο Μοχάμεντ Κραγιέμ και η οικογένειά του μόλις και μετά βίας έβρισκαν κάτι να φάνε, καθώς υπέμεναν μια ασφυκτική πολιορκία στη βόρεια Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει αυτό που οι κάτοικοι αποκαλούν «εθνοκάθαρση» της περιοχής.

Όταν ένας από τους γείτονές τους προσπάθησε να φτάσει σε ένα σχολείο αναζητώντας κονσέρβες τροφίμων, πυροβολήθηκε στο πόδι από τον ισραηλινό στρατό και αφέθηκε να αιμορραγεί για πάνω από δύο ώρες, ενώ οι στρατιώτες εμπόδιζαν οποιονδήποτε να τον πλησιάσει.

Ο Κραγιέμ, 38 ετών, αφηγείται στο Middle East Eye ένα οδυνηρό ταξίδι πολλαπλών αναγκαστικών μετακινήσεων και ανελέητων επιθέσεων στη διαδρομή, που άφησε τον ίδιο και όλα τα μέλη της οικογένειάς του τραυματισμένους, πριν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Τη Δευτέρα, ο 38χρονος βρισκόταν στην περιοχή του νοσοκομείου Yemen al-Saeed, όταν εμφανίστηκε ένα drone και άρχισε να λέει σε όλους να κατευθυνθούν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Φύγαμε γύρω στις 2 το μεσημέρι και μαζί μου ήταν περίπου 18 παιδιά. Καθ’ οδόν, προσπαθήσαμε να περάσουμε από το νοσοκομείο Yemen, αλλά ένα drone μας επιτέθηκε με βόμβα», περιγράφει.

«Ένας νεαρός άνδρας είδε τη βόμβα να πέφτει και άρχισε να φωνάζει: ‘Έριξαν μια βόμβα!’, οπότε φύγαμε, και τότε έριξαν άλλη μία, περίπου 10 μέτρα μακριά μας. Τέσσερις από εμάς τραυματίστηκαν, ένας περίπου 50 ετών πυροβολήθηκε στην πλάτη και ένα παιδί 12 ετών χτυπήθηκε από θραύσματα στο στήθος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, τα drones μας πυροβολούσαν και τα θραύσματα ήταν παντού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τραυματισμένοι και αιμόφυρτοι έφυγαν έτρεξαν με τα πόδια στο νοσοκομείο Kamal Adwan.

«Φτάσαμε στο νοσοκομείο και δεν πέρασε ούτε μια ώρα πριν έρθουν ξανά τα drones και παίξουν ηχογραφημένες εντολές που έλεγαν: ‘Βρίσκεστε σε επικίνδυνη ζώνη μάχης και πρέπει να κατευθυνθείτε στην περιοχή του ινδονησιακού νοσοκομείου’. Πήγαμε εκεί και κατά μήκος της διαδρομής υπήρχαν αμέτρητοι στρατιώτες», προσθέτει.

«Δεν είχαμε φαγητό μαζί μας οπότε, αφού μείναμε εκεί για ώρες, ένας νεαρός πήγε σε ένα κοντινό σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους και έψαχνε για μια κονσέρβα φασόλια ή ρεβίθια. Τον πυροβόλησαν κατευθείαν στο πόδι και συνέχισε να αιμορραγεί για δύο ώρες, ενώ μας εμπόδισαν να τον βοηθήσουμε»…

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όλους τους τραυματίες να προσέλθουν για έλεγχο ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Κραγιέμ, συνέλαβαν περίπου το 80% των ανδρών, υποβάλλοντάς τους σε «ξυλοδαρμούς και εξευτελισμούς».

«Ανάμεσά τους ήταν και ένας νεαρός άνδρας με νοητική αναπηρία, τον χτύπησαν και τον προσέβαλαν, λέγοντάς του: ‘Μην κάνεις τον χαζό, όλοι ίδιοι είστε εδώ’», θυμάται με δάκρυα στα μάτια.

Και προσθέτει: «Υπήρχε ένας άλλος νεαρός που είχε τραυματιστεί στο πόδι, του έριξαν δύο σφαίρες για να τον αναγκάσουν να σταθεί ενώ ήταν τραυματισμένος».

Στη συνέχεια, ο Κραγιέμ μεταφέρθηκε σε ένα κοντινό τζαμί όπου ανακρίθηκε μαζί με δεκάδες άλλους άνδρες.

«Ένας στρατιώτης με χτύπησε στην πλάτη με το κοντάκι του όπλου του και με κλώτσησε ενώ ήμουν ήδη τραυματισμένος. Μετά από αυτό, μου είπαν να μεταφέρω μια λευκή σημαία και να πάρω μαζί μου περίπου 200 άτομα στην ασφαλή περιοχή. Αλλά δεν υπάρχει πια ασφαλής περιοχή στη Γάζα», σημειώνει χαρακτηριστικά