Για τέσσερα βιομηχανικά ακίνητα, τα τρία εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη και το ένα στο Κιλκίς, αναμένεται να χτυπήσουν τα ηλεκτρονικά σφυριά μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τα δύο εξ αυτών, πάλαι ποτέ κραταιές βιομηχανίες, είναι παλιές γνώριμες των πλειστηριασμών, καθώς ξαναβρέθηκαν στο πρόσφατο χρονικό παρελθόν στη διαδικασία εκποίησης, ενώ τα άλλα δυο βιομηχανικά ακίνητα αναζητούν για πρώτη φορά μια δεύτερη ευκαιρία.

Νέο ηλεκτρονικό σφυρί για την «Καπνική Μιχαηλίδης»

Σε νέο ηλεκτρονικό σφυρί οδηγείται στις 26 Ιουνίου το βιομηχανικό συγκρότημα της Καπνική Μιχαηλίδης στο Κιλκίς. Μετά τον άγονο πλειστηριασμό του Φεβρουαρίου, η τιμή εκκίνησης και αυτή τη φορά έχει οριστεί στα 6.491.000 ευρώ με επισπεύδουσα τη Deutsche Bank.

Το σφυρί αφορά γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ., μετά του επ’ αυτού κτηριακού συγκροτήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ., που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο), στην κοινότητα Βαφειοχωρίου, στη δημοτική ενότητα Πολυκάστρου, του δήμου Παιονίας.

Η Καπνική Μιχαηλίδης αποτέλεσε την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο ωστόσο βιώνει μια μακρά δύσκολη συγκυρία από το 2016, οπότε και κατέρρευσε μετά τις κατηγορίες των τραπεζών -που τη δάνειζαν έναντι των αποθηκευμένων ποσοτήτων καπνών- ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της.

ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Το νέο «σφυρί» για το συγκρότημα στο Καλοχώρι

Στον «αστερισμό» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξακολουθεί να βρίσκεται η ΤΕΞΑΠΡΕΤ και το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία βαφεία-φινιριστήρια του παρελθόντος, συμφερόντων της οικογένειας Καράσσο, που λειτούργησε επί δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της αγοράς, ωστόσο είχε άδοξο τέλος.

Το εν λόγω ακίνητο κοντεύει να συμπληρώσει μια τριετία εμπλοκής σε  πλειστηριασμούς, καθώς ο αρχικός έγινε στις 20 Οκτωβρίου 2021, με τιμή εκκίνησης 5 εκατ. ευρώ, και ήταν άγονος, ενώ προγραμματίστηκε επαναληπτικός για τις 13 Απριλίου 2022 με την τιμή να έχει υποχωρήσει στα 3,25 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως, στις 13 Ιουλίου 2022, επιδόθηκε στην εταιρεία νέα έκθεση κατάσχεσης, με το επόμενο σφυρί να έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2023, το οποίο επίσης ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση νεότερη έκθεση εκτίμησης η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν αυξημένη κατά περίπου 700.000 ευρώ, στο ποσό των 3.935.808 ευρώ.

Αυτή τη φορά επανέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με το νέο σφυρί να έχει οριστεί για τις 26 Ιουλίου και με την τιμή εκκίνησης στα 4,2 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα αναπτύσσεται επί γωνιακού γηπέδου συνολικής επιφάνειας 64.051 τ.μ. στην άτυπη βιομηχανική ζώνη της περιοχής του Καλοχωρίου του δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη. Τμήμα του ακάλυπτου επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ. είναι ασφαλτοστρωμένο και τμήμα περίπου 3.000 τ.μ. χαλικοστρωμένο, ενώ υφίστανται επίσης γεφυροπλάστιγγα και δίκτυα ομβρίων.

Το ενιαίο γήπεδο διαθέτει περίφραξη από τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος με μεταλλικό κιγκλίδωμα καθώς και τρεις μεταλλικές πόρτες εισόδου-εξόδου. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις ανεγέρθηκαν σταδιακά την περίοδο 1973-1990 και περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και γραφείων, βοηθητικούς χώρους και δεξαμενές.

Το σφυρί για τα «Μάρμαρα Ουργαντζίδη Α.Ε.»

Αντιμέτωπη με το ηλεκτρονικό σφυρί στις 3 Ιουλίου θα βρεθεί η εταιρεία Μάρμαρα Ουργαντζίδη Α.Ε. στην περιοχή του δήμου Δέλτα, στη Θεσσαλονίκη, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.490.000 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα τη doValue.

Σε πλειστηριασμό βγαίνει ένα γήπεδο συνολικής έκτασης 24.035 τ.μ. το οποίο έχει δημιουργηθεί από την συνένωση 4 γηπέδων. Επί του ενιαίου γηπέδου έχουν ανεγερθεί κτήριο αποθήκης, συνολικής επιφάνειας 3.150 τ.μ., ενώ κατασκευάστηκε κτήριο επεξεργασίας μαρμάρων, συνολικής επιφάνειας 1.880 τ.μ. Σε επαφή με το κτίσμα αυτό υπάρχει ο βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος αποτελείται από δύο μεταλλικές δεξαμενές, δύο μεταλλικά σιλό και έναν οικίσκο κατασκευασμένο από πάνελ για τη στέγαση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του. Το ακίνητο βρίσκεται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Θεσσαλονίκης.

Η ΜΑΡΜΑΡΑ ΟΥΡΓΑΝΤΖΙΔΗ Α.Ε. βρίσκεται περισσότερα από 20 χρόνια στον χώρο των φυσικών και τεχνητών πετρωμάτων, αποτελώντας έναν σημαντικό παίκτη στον ελληνικό κλάδο μαρμάρου. Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η εξόρυξη και η επεξεργασία μαρμάρων από τα ιδιόκτητα λατομεία της στη Δράμα.

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη αποτελούνται από δύο διαφορετικά κτήρια: το ένα κτήριο αποτελεί μονάδα παραγωγής ενώ το έτερο φιλοξενεί τον εκθεσιακό χώρο και την αποθήκη. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την πλατφόρμα των πλειστηριασμών, η εταιρεία θα έρθει αντιμέτωπη με το σφυρί επί όλων των παραπάνω ακινήτων με αναγκαστική κατάσχεση για 400.000 ευρώ.

Έρχεται πλειστηριασμός για τα Κλωστήρια-Πλεκτήρια Σίνδου 

Άλλη μια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας στη Βόρεια Ελλάδα οδηγείται σε πλειστηριασμό και αφορά στα Κλωστήρια-Πλεκτήρια Σίνδου. Το ηλεκτρονικό σφυρί έχει προγραμματιστεί να ηχήσει στις 10 Ιουλίου με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1.992.000 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα τη doValue.

Στο σφυρί βγαίνει γεωτεμάχιο συνολικού εμβαδού 14.658 τ.μ. που αποτελείται από 4 όμορα και μικρότερα τεμάχια. Το συνολικό γήπεδο της μονάδος είναι περιφραγμένο περιμετρικά, υπάρχουν δύο ηλεκτροκίνητες πόρτες εισόδου–εξόδου οχημάτων, ασφαλτόστρωση επιφάνειας 1.500 τ.μ., έργα απορροής υδάτων, κρασπεδώσεις για εγκιβωτισμό χώρων πρασίνου και φυτεύσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων (βιολογικού καθαρισμού κάτοψης 208 τ.μ.). Το σύνολο των κτηριακών εγκαταστάσεων έχουν ανεγερθεί σταδιακά, με μία σειρά από οικοδομικές άδειες. Το βιομηχανοστάσιο είναι κλειστό και εκτός λειτουργίας.