Βρετανία: Το ΥΠΕΞ καλεί τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από το Λίβανο – Την Τετάρτη θα αναχωρήσει η ναυλωμένη πτήση

Britain’s Foreign Secretary David Lammy speaks at the Ministerial Meeting on Transforming Humanitarian Response for the 21st Century at the Lotte Palace Hotel Monday, September 23, 2024, in New York. (Bryan R. Smith/Pool Photo via AP)

Ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών καλεί τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο σε ναυλωμένη πτήση

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ναυλώσει μια εμπορική πτήση από τον Λίβανο για να βοηθήσει Βρετανούς υπηκόους που θέλουν να φύγουν μετά την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα (30/9).

Οι Βρετανοί υπήκοοι και οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι τους τους, καθώς και τα παιδιά κάτω των 18 ετών θα έχουν προτεραιότητα στην επιλογή, μετά τους ευάλωτους συμπολίτες τους.

«Η κυβέρνηση συνεργάστηκε με τους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες για να αυξήσει τη χωρητικότητα στις εμπορικές πτήσεις για να επιτρέψει στους Βρετανούς υπηκόους να φύγουν και τώρα έχει ναυλώσει μια πτήση για να παρέχει πρόσθετη χωρητικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Η πτήση πρόκειται να αναχωρήσει από το Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού-Ραφίκ Χαρίρι την Τετάρτη.

Το υπουργείο δίνει οδηγίες για όσους έχουν δηλώσει την παρουσία τους στο Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας & Ανάπτυξης για το πώς να ζητήσουν θέση στις πτήσεις. «Εάν είστε Βρετανός υπήκοος στο Λίβανο και δεν έχετε ήδη δηλώσει την παρουσία σας, κάντε το αμέσω», παροτρύνει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο ζητά από τους Βρετανούς υπηκόους να μην πάνε στο αεροδρόμιο, εκτός εάν έχουν επιβεβαιωμένη θέση στο αεροπλάνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε:

«Η κατάσταση στον Λίβανο είναι ασταθής και μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα.

Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στον Λίβανο εξακολουθεί να είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ναυλώνει μια πτήση για να βοηθήσει όσους θέλουν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας να φύγετε τώρα, καθώς μπορεί να μην είναι εγγυημένη η περαιτέρω εκκένωση».

Την περασμένη εβδομάδα, 700 στρατιώτες, μαζί με αξιωματούχους της Συνοριακής Δύναμης και του υπουργείου Εξωτερικών αναπτύχθηκαν στην Κύπρο για να συνεχίσουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για μια σειρά από σενάρια στην περιοχή. Μια Ομάδα Ταχείας Ανάπτυξης του FCDO έφτασε επίσης στον Λίβανο για να ενισχύσει την Βρετανική Πρεσβεία.

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει το κάλεσμα για άμεση κατάπαυση του πυρός καθώς αυτή θα παρείχε τον απαραίτητο χώρο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης σύμφωνα με το ψήφισμα 1701.