Κάλεσμα στα εμπλεκόμενα σχολεία απευθύνεις μέσω σχετικής ανακοίνωσης της η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρευρεθούν στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου στο δημοτικό Συμβούλιο σε αναμονή των ανακοινώσεων του δημάρχου για το νέο σχολείο μετεγκατάστασης των Διαπολιτισμικών σχολείων της οδού Εθνικής Αμύνης.

Συγκεκριμένα στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της παλινωδίας του Δήμου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για το ζήτημα της μεταστέγασης των Διαπολιτισμικών της Εθν. Αμύνης. Η προχειρότητα των λύσεων που προτείνονται εδώ και μήνες τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και του Υπουργείου μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης, μας προκαλεί φόβο.
Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς είχαμε καταγγείλει τη διαδικασία και την εσπευσμένη απόφαση που πάρθηκε δια περιφοράς από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/8 για τη βίαιη και χωρίς προγραμματισμό μεταφορά των Διαπολιτισμικών σχολείων.

Οι τωρινές εξελίξεις, μετά τους επικίνδυνους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν και την πρεμούρα να μετεγκατασταθούν τα σχολεία άρον-άρον, επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση πως πρόκειται για βεβιασμένες και επικίνδυνες αποφάσεις.
Οι επιβεβαιώσεις της Αντιδημάρχου Παιδείας και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης για την ασφάλεια της κτιριακής υποδομής του 3ου Γυμνασίου/Λυκείου διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα και με τον χειρότερο τρόπο όταν κατέρρευσαν σοβάδες από το ταβάνι σε αίθουσα του σχολείου. Τα δε πηγαινέλα του Δημάρχου και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης πότε στο συγκρότημα του 3ου και πότε στον Ευκλείδη δείχνουν ότι προσπαθούν τώρα να καλύψουν τις προηγούμενες λάθος επιλογές τους, να βγουν από το αδιέξοδο που οι ίδιοι εδώ και μήνες έχουν δημιουργήσει. Οι «καλές» προθέσεις τους δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά αποφασίστηκε εσπευσμένα στις 12/8 η μεταφορά και ο διαμοιρασμός των δύο σχολείων (στο συγκρότημα των 3ου Γ/σίου-Λυκείου το Λύκειο και στο συγκρότημα των 26ου και 32ου Γυμνασίων και 23ου Λυκείου το Γυμνάσιο). Στη συνέχεια, και αφού υπήρξε η πτώση σοβάδων από το ταβάνι στο 3ο Λύκειο, προτάθηκε η μεταφορά του Διαπολιτισμικού Λυκείου στο συγκρότημα του Ευκλείδη όπου στεγάζονται το 7ο και 8ο ημερήσιο ΕΠΑΛ, το 6ο εσπερινό ΕΠΑΛ και η ΑΣΠΕΤΕ και όπου φοιτούν περίπου 800 μαθητές (μόνο στα πρωινά σχολεία), με προτάσεις μάλιστα να ανοίξουν αίθουσες του ημιυπόγειου οι οποίες δεν έχουν άδεια λειτουργίας ως αίθουσες διδασκαλίας και απουσιάζουν έξοδοι κινδύνου. Και τώρα επανέρχεται η αρχική πρόταση για τη μετεγκατάσταση στο σχολικό συγκρότημα του 3ου Γ/σίου-Λυκείου.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε ποτέ κανένα σχέδιο, κάτι που προκαλεί αγανάκτηση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Δεν μπορεί από τον Φεβρουάριο του 2024 ο Δήμος και το Κράτος να μην ακούν τις απόψεις των γονέων και των εκπαιδευτικών, και να περιφέρονται εδώ και μήνες προτάσεις επί των προτάσεων έξω από κάθε παιδαγωγική αντίληψη που μόνο μεγαλύτερο πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Τόσο το διαπολιτισμικό Λύκειο, όσο και το Γυμνάσιο, θα πρέπει να λειτουργήσουν σε δικό τους κτίριο. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές για να τα υποδεχτούν άλλα σχολεία, αλλά και γιατί αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές ανάγκες των συγκεκριμένων σχολείων. Τα διαπολιτισμικά σχολεία έχουν να διαδραματίσουν έναν συγκεκριμένο ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών τους και τη σταδιακή ένταξή τους στη χώρα μας. Δεν είναι δυνατό εκπαιδευτικοί και μαθητές να αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας που κάπου θα πρέπει να «εναποτεθούν». Πώς άραγε σκέφτονται να γίνει η πιθανή μετακίνηση των δύο σχολείων, ενώ τα μαθήματα είναι σε εξέλιξη; Δεν γίνεται κατανοητό, ότι αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον αναστάτωση και στα υπό μεταφορά σχολεία, αλλά και στα υποδοχής;

Χορηγός Επικοινωνίας

Μοναδική λύση είναι η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου στο υπάρχον οικόπεδο της Εθν.Αμύνης άμεσα. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή με έκτακτη κρατική επιχορήγηση, να μισθώσει κτίριο κατάλληλο για τη στέγαση των Διαπολιτισμικών σχολείων (π.χ. στη ΔΕΘ) και να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες ανέγερσης των νέων σχολικών κτιρίων που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω της μη καταλληλόλητας των λυόμενων σχολείων.

Ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή:

Υπάρχει σχεδιασμός για άμεση ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για τη στέγαση των διαπολιτισμικών γυμνασίου και λυκείου στο Δήμο Θεσσαλονίκης (υπάρχει έγκριση του απαραίτητου κονδυλίου και ο σχεδιασμός του χώρου ανέγερσης);
Γιατί δεν προχωράει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος του κτιρίου που σήμερα στεγάζονται τα διαπολιτισμικά Γυμνάσιο και Λύκειο;
Έχει εκδοθεί ΦΕΚ με το κτιριολογικό σχέδιο για τα σχολεία υποδοχής (3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου, 26ου , 32ου Γυμνασίων, 23ου Λυκείου Θεσσαλονίκης και Ευκλείδη);
Ποιο είναι το πόρισμα της επιτροπής καταλληλόλητας για τα σχολεία υποδοχής;