Για πρώτη φορά μειώνονται τα διόδια σε δρόμο στην Ελλάδα. Θα διατηρηθεί όμως αυτή η μείωση;

Η Αττική Οδός, ένα από τα πιο σημαντικά έργα οδικών υποδομών της Αττικής, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το κόστος των διοδίων της από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία. Η ιστορία των τιμών των διοδίων της Αττικής Οδού χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και μακροχρόνιες προβλέψεις που βασίστηκαν στη σύμβαση παραχώρησης.

Από την έναρξη λειτουργίας της, το κόστος των διοδίων για τα ΙΧ οχήματα είχε οριστεί στα 2,50 ευρώ, ενώ σταδιακά αυξήθηκε στα 2,70 ευρώ και τελικά στα 2,80 ευρώ, ποσό που μέχρι σήμερα τα ξημερώματα ήταν αμετάβλητο εδώ και αρκετά χρόνια. Σήμερα, το κόμιστρο επανέρχεται στο αρχικό επίπεδο των 2,50€ με τη νέα σύμβαση παραχώρησης να ενσωματώνει ένα μηχανισμό ετήσιας αναπροσαρμογής του κόστους.

Η αναπροσαρμογή αυτή θα βασίζεται στον δείκτη τιμών καταναλωτή (δηλαδή στον πληθωρισμό), που σημαίνει ότι το κόμιστρο θα μπορεί να αυξάνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις αυξήσεις στο κόστος ζωής, ή και να μειώνεται εφόσον αυτός ο δείκτης είναι μειούμενος. Σύμφωνα με τη νέα εταιρεία, αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει τη διατήρηση της οικονομικής ισορροπίας του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια των 25 ετών της σύμβασης.