Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των αρχών μετά το σκάνδαλο για τους καθολικούς ιερείς που διακινούσαν μαύρο χρήμα προς νυχτερινά κέντρα με τις «επενδύσεις» να φτάνουν έως και τα 3 εκατ. ευρώ.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων με τουλάχιστον έναν εξ αυτών να έχει «φάκελο», καθώς στο παρελθόν είχε εμπλοκή με υπόθεση εκβιασμού, απάτης και απειλών. Οι ποινικά κολάσιμες πράξεις είχαν, μάλιστα, και τότε εμπλοκή με τον χώρο της εκκλήσιας με τις πληροφορίες να μιλούν για ορθόδοξο ιερέα που έπεσε θύμα του.
Στην υπόθεση εμφανίζονται να εμπλέκονται δύο ιερείς της επισκοπής Σύρου, ο ένας πολύ ψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία και ένας ακόμη, προερχόμενος από την Κρήτη.
Τελευταία «καταγραφή» που εντόπισαν οι ελεγκτές της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ήταν αυτή της μεταφοράς ποσού 50.000 ευρώ προς τον επιχειρηματία.
Για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, διαβιβάστηκε και πόρισμα στις εισαγγελικές αρχές της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ελέγξει για το κακούργημα της υπεξαίρεσης τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τους επιχειρηματίες.
Ο επιχειρηματίας
Σύμφωνα πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοποννήσος», ο επιχειρηματίας είναι ένας 60χρονος που φέρεται να κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία. Κατά το δημοσίευμα πρόκειται για πρόσωπο που την τελευταία διετία διέμενε μόνιμα στην Πάτρα, έχοντας αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο της νύχτας είτε ως μέτοχος είτε ως διαχειριστής καταστημάτων διασκέδασης, καταβάλλοντας μερίδιο στους ιδιοκτήτες.
Η εμπλοκή του στη νυχτερινή ζωή της πόλης ξεκίνησε από επιχείρηση που βρίσκεται σε γνωστό πεζόδρομο και επεκτάθηκε με την παρουσία τους σε τουλάχιστον δύο καταστήματα σε Ρίο και στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.
Οπως μετέφεραν στην εφημερίδα άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αποτελούσε «κοινό μυστικό» η σχέση που διατηρούσε ο 60χρονος με ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι λόγοι της «χρηματοδότησής» του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 60χρονος είχε ιδιαίτερο «πάθος» με τον τζόγο και για αυτό τον λόγο συνήθιζε να στοιχηματίζει ποσά χιλιάδων ευρώ επισκεπτόμενος πρακτορεία στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Πληροφορίες θέλουν κάποια από το εμβάσματα, προερχόμενα από την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος, να κατευθύνθηκαν για την εξόφληση χρεών εξαιτίας της αδυναμίας του να τζογάρει.
8 χρόνια
Το νήμα της υπόθεσης εντοπίζεται να ξεκινάει πριν από 8 χρόνια όπως προέκυψε από τους ελέγχους που έδειξαν ότι μεγάλα χρηματικά ποσά έφευγαν από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο ανώτατοι ιερείς και κατέληγαν σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων με αποτέλεσμα να φαίνονται ως επενδύσεις σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Την Αρχή με επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ενημέρωσαν τραπεζικά ιδρύματα όταν εντόπισαν κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών που θεωρήθηκαν «ύποπτες».
Το επόμενο βήμα για την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ήταν να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο αξιοποιώντας όλα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να χαρτογραφήσει την υπόγεια διαδρομή και να εντοπίσει τον πραγματικό αριθμό των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Όπως έγινε γνωστό χθες, στο στάδιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιοποίνων πράξεων όπως αυτές της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Βουρλιώτης να προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων επιχειρηματιών ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο.
protothema.gr