Ένα εκ των θυμάτων των γιατρών που έκαναν παράνομα συνταγογραφήσεις μέσω του ΕΟΠΥ, περιέγραψε πώς, εν αγνοία του, άγνωστοι προμηθεύονταν υπερκοστολογημένα ιατρικά είδη.

Ο Γιώργος, άνθρωπος καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι με 96% αναπηρία, περιέγραψε στην ΕΡΤ την έκπληξή του μόλις διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να πάρει νέο αναπηρικό αμαξίδιο.

Όπως είπε, η βοηθός του γιατρού του επιχείρησε να υποβάλει αίτημα για συνταγογράφηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Λίγο καιρό μετά, αναζητώντας τους λόγους που έγινε αυτό, ανακάλυψε ότι στο όνομά του είχαν καταγραφεί τρεις συναλλαγές για ιατρικό εξοπλισμό, τον οποίο όμως δεν είχε παραγγείλει ποτέ, αξίας 8.000 ευρώ.

«Πρόσφατα ήθελα να πάρω ένα αμαξίδιο και στην προσπάθειά μου αυτή ανακάλυψα ότι στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι που είναι παροχές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υπάρχουν συναλλαγές, εν αγνοία μου, αξίας άνω των 8.000 ευρώ. Αμέσως έκανα καταγγελία στην αστυνομία αλλά και στον ΕΟΠΥΥ» είπε.

Μέσα από την υπόθεση αυτή, μία άλλη ασφαλισμένη γυναίκα, η οποία επίσης προμηθευόταν ιατρικά υλικά ίδιας εταιρείας, ανακάλυψε πως είχαν υπερκοστολογηθεί και η προμηθεύτρια εταιρεία είχε χρεώσει μεγαλύτερα ποσά τον ΕΟΠΥΥ.

«Τα υλικά αυτά είναι ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ένα στατικό ποδήλατο, ένα κάθισμα και κάτι μηροκνημικοί νάρθηκες, τα οποία δεν χρειάζονται, απλά τα έβαλαν για να δικαιολογήσουν κάποιο ποσό. Ανέφεραν ότι το κάθισμα, ένα μαλακό κάθισμα, είναι μετά από δοκιμή σε πρόπλασμα για να δουν το σωματότυπό μου και πάνω σε αυτό να “δουλέψουν” το κάθισμα, το οποίο δεν έγινε» είπε το θύμα απάτης.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ανέφερε για τις καταγγελίες πως «έχουν τεθεί υπ’ όψιν του οργανισμού και αφορούν κάποια υλικά, όπως αμαξίδια, κηδεμόνες, καθίσματα, και έχουν εκτελεστεί από συγκεκριμένους παρόχους. Μία εταιρεία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα. Οι συνταγογράφοι γιατροί στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι διαφορετικοί. Και οι δύο υποθέσεις, αφού ελέγχθηκαν από τον οργανισμό, έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης».