Ανακαλύφθηκε ολόκληρο ρωμαϊκό χωριό με σπίτια πολυτελείας λόγω ανωμαλιών στο γεωμαγνητικό πεδίο της Γης

Ένα πολυτελούς κατασκευής οίκημα που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε περιοχή με υψόμετρο 500 μέτρα, τους οδήγησε στην ανακάλυψη ολόκληρου χωριού, με σπίτια πολυτελείας, που είχαν σιντριβάνια, μαρμάρινες πισίνες και πολυτελή κεραμικά.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Γκέντιγεκν, μελετούν για πάνω από μία εικοσαετία, τη ζωή και το εμπόριο των κατοίκων της αρχαίας Σικελίας. Πλέον, έχουν πραγματοποιήσει μια σημαντική ανακάλυψη: Στην επαρχία της Κατάνια, έχουν ολοκληρώσει τις ανασκαφές σε ένα ρωμαϊκό σπίτι, με μωσαϊκό δάπεδο που χρονολογείται από τον 2ο και τον 4ο αιώνα μ.Χ.  Το σπίτι είναι κοντά στην πόλη Vizzini της νοτιοανατολικής Σικελίας και είναι τμήμα ενός ολόκληρου ρωμαϊκού χωριού.

Η ομάδα του Göttingen με επικεφαλής τον Δρ. Johannes Bergemann, από το αρχαιολογικό ινστιτούτο, ερευνά την περιοχή από το 2022. Αρχικά, ολόκληρη η περιοχήVizzini εξετάστηκε για τυχόν αρχαιολογικούς χώρους.

Μετά τις επιφανειακές μελέτες των αναγνωρισμένων σημείων, το 2023 πραγματοποιήθηκε μια γεωφυσική μελέτη, η οποία εντόπισε ανωμαλίες στο γεωμαγνητικό πεδίο της Γης, και αναπαρήγαγε λεπτομερείς εικόνες του υπεδάφους χωρίς να χρειαστεί ανασκαφή.

Οι γεωφυσικές μετρήσεις οδήγησαν την ερευνητική ομάδα στην έναρξη των ανασκαφών που έφεραν στο φως τα σημερινά ευρήματα.

Από τις ανασκαφές στην Κατάνια (Φωτογραφία: Johannes Bergemann / Georg-August-Universität Göttingen).

Το οίκημα έχει μέγεθος 30 επί 13 μέτρα και τα ευρήματά του βρίσκονται κάτω από τη σημερινή του επιφάνεια.

Μέσα στο σπίτι, έχει επιβιώσει ένα, αντιπροσωπευτικό του χώρου, δωμάτιο, με μωσαϊκό δάπεδο. Δυστυχώς, τμήματα του δαπέδου έχουν καταστραφεί λόγω του οργώματος, πληροφορεί ο Bergemann.

Οι γεωφυσικές μετρήσεις έχουν αποκαλύψει ότι, στην εγγύς περιοχή υπήρχαν και άλλα παρόμοια οικήματα. Ανάμεσα στον 2ο και τον 6ο αιώνα μ.Χ., οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ είχαν υψηλό επίπεδο διαβίωσης:  Οι κίονες ήταν χτισμένοι με στρογγυλεμένα τούβλα, επικαλυμμένα με γύψο, και ίσως βαμμένα, ενώ είναι παρόμοιοι με της Πομπηίας, εξηγεί ο Bergemann. «Έχουμε ανακαλύψει ευρήματα από σιντριβάνια με μαρμάρινη επένδυση, καθώς και πολυτελή ρωμαϊκά κεραμικά της τεχνικής Terra Sigillata», είπε.

Πρόκειται προφανώς για ένα ρωμαϊκό χωριό που κάλυπτε μια έκταση περίπου  150.000 τ.μ. Στη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, οι αρχαίες ελληνικές πόλεις αντικαταστάθηκαν από ένα νέο σύστημα εποικισμού: Μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και επαύλεις, ρωμαϊκές, αγροτικές εγκαταστάσεις παραγωγής όπου παράγονταν ζωτικής σημασίας προϊόντα.

Τα παραπάνω ήταν δυνατά χάρη στο εμπόριο που κάλυπτε μεγάλες αποστάσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Πολλοί είναι οι μικροί αποθηκευτικοί χώροι που ήρθαν στο φως κατά μήκος της νότιας ακτής της Σικελίας, για τον σκοπό αυτό.

Αυτό το νέο οικιστικό σύστημα, το οποίο συνδεόταν με την ενδοχώρα μέσω δρόμων, διήρκεσε μόνο λίγους αιώνες. «Το σπίτι που ανακαλύψαμε κοντά στο Vizzini είναι μια σημαντική μαρτυρία αυτής της εποχής», λέει ο Bergemann.