Ανακαλύφθηκαν πάνω από 400 τεχνουργήματα στην αρχαία Βαβυλώνα – Νέες πληροφορίες για έναν από τους σημαντικούς πολιτισμούς στην Ιστορία

Σε μια σημαντική εξέλιξη για την αρχαιολογία, μία αποστολή ανασκαφής, έφερε στο φως συνολικά 478 αρχαιολογικά τεχνουργήματα, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στην μελέτη των αρχαίων πολιτισμών που ήκμασαν στην περιοχή.

Η αποστολή, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Quhtan Abbas Hassan Aboud, έφερε στο φως ευρήματα τα οποία προσφέρουν νέες προοπτικές στη ζωή και τον πολιτισμό της αρχαίας Μεσοποταμίας. Οι ανακαλύψεις έγιναν στην ιστορική επαρχία της Βαβυλώνας.

Ο χώρος της ανασκαφής, με το νούμερο 19/3 στην επαρχία Al-Fayadiya, είναι χωρισμένος σε δύο τομείς, τον Α και τον Β. Ο τομέας Α,  που καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει δύο επίπεδα αρχαιολογικής επιστρωμάτωσης.

Σφραγίδες διαφόρων μεγεθών ήρθαν στο φως με την τελευταία ανακάλυψη (Φωτογραφία:Irak State Board of Antiquities and Heritage).

Σύμφωνα με τον  Soheil Al-Tamimi, διευθυντή του τμήματος των ανασκαφών, το πρώτο επίπεδο αντιστοιχεί στην περίοδο των Σασσανιδών. Ωστόσο, το ίδιο επίπεδο, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, εξ αιτίας της διάβρωσης και της ανθρώπινης παρέμβασης στο πέρασμα των αιώνων.

Το δεύτερο, βαθύτερο και καλύτερα διατηρημένο επίπεδο ανήκει στην περίοδο της Παλαιάς Βαβυλώνας. Έχει κινήσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίο ελπίζουν ν’ αποκαλύψουν περισσότερα για τα χαρακτηριστικά της αστικής ζωής της περιόδου.

Από την άλλη μεριά, ο τομέας Β, ο οποίος καλύπτει μια ακόμη μεγαλύτερη έκταση, περίπου 9.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει αποδειχθεί ακόμη πλουσιότερος στην ανακάλυψη δομών. Από τη συγκεκριμένη ζώνη, έχουν ανασκαφεί δύο καλά περιχαρακωμένες οικιστικές μονάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν δωμάτια διαφόρων μεγεθών, ίσως προορισμένα να εξυπηρετούν διάφορες λειτουργίες της καθημερινής ζωής των αρχαίων κατοίκων.

Μεταξύ των ευρημάτων στη Βαβυλώνα είναι ταμπλέτες με σφηνοειδή γραφή (Πηγή: Κρατική Υπηρεσία Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράκ).

Μεταξύ των 478 τεχνουργημάτων που έχουν ανακαλυφθεί, ξεχωρίζουν τα κεραμικά αγγεία, ταμπλέτες με επιγραφές στη σφηνοειδή γραφή και κυλινδρικές σφραγίδες, όλα σε άριστη κατάσταση.

Τις ανασκαφές επισκέφτηκε η επιτροπή ελέγχου της αποστολής και του Al-Tamimi. Η επίσκεψη οδήγησε στη διαμόρφωση κάποιων προτάσεων που τονίζουν τη σπουδαιότητα της συνέχισης των ανασκαφών, για τη διασφάλιση της ακριβούς καταγραφής όλων των ευρημάτων.

Οι συστάσεις αυτές, αφορούν την ανάγκη για λεπτομερή έγγραφα με σκίτσα και φωτογραφίες, καθώς την ορθή κατηγοριοποίηση και συντήρηση των τεχνουργημάτων που έχουν βρεθεί, σύμφωνα με τα πρότυπα της Γενικής Αρχής Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς του Ιράκ.

Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν την ανάγκη λεπτομερούς καταγραφής μέσω σχεδίων και φωτογραφιών, καθώς και τη σωστή ταξινόμηση και συντήρηση των τεχνουργημάτων που βρέθηκαν, σύμφωνα με τα πρότυπα της Γενικής Αρχής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράκ.

Η ανακάλυψη, εκτός από μια σπουδαία εξέλιξη στην αρχαιολογική έρευνα της Βαβυλώνας, υπόσχεται να ρίξει φως στην αστική ανάπτυξη και την υλική κουλτούρα ενός από τους πιο επιδραστικούς πολιτισμούς που επηρέασαν την αρχαία ιστορία.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν, με την ελπίδα να έρθουν στο φως ακόμη περισσότεροι κρυμμένοι θησαυροί κάτω από το έδαφος της ιστορικής περιοχής.