Ένα θρίλερ εκτυλίσσεται στην Αμαλιάδα, με τους θανάτους των τεσσάρων βρεφών.

Η 24χρονη γυναίκα που και η ίδια έχει χάσει δύο μωρά, είναι ο «κοινός παρονομαστής», καθώς ήταν η μητέρα δύο κοριτσιών που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε διάστημα ενός έτους (2022-2023), ενώ ήταν παρούσα στον θάνατο δύο ακόμη βρεφών. Το 2021 πέθανε το αγοράκι μίας φίλης της και το 2024 το παιδί της καλύτερής της φίλης.

Αμαλιάδα: «Μεγάλωσε σε παθογενές και προβληματικό περιβάλλον», λέει η δικηγόρος της 24χρονης Ειρήνης

Η δικηγόρος της Ειρήνης, Βούλα Δημητριάδου, μίλησε στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας ότι «μεγάλωσε σε πολύ παθογενές περιβάλλον, καθώς είχε προβλήματα με τη μητέρα της».

Αφού αναρωτήθηκε γιατί ανοίγει τώρα η συγκεκριμένη υπόθεση, από τη στιγμή που είχε γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και βγήκαν τα ιατρικά πορίσματα για τα νεκρά μωρά, αναφέρθηκε στο ένα από τα δύο βρέφη που έχασε η 24χρονη.

«Το παιδί κατά τον τοκετό παρουσίασε πρόβλημα υγείας και μπήκε στη θερμοκοιτίδα, ξεκίνησε εισαγγελική, έγινε νεκροψία, έγινε τοξικολογική, βρέθηκε η αιτία θανάτου που ήταν πνευμονίτιδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το δεύτερο παιδί, πρόσθεσε: «Για τον θάνατο του 2 μηνών μωρού έχει ανατεθεί στην εισαγγελία, έχει γίνει τοξικολογική και υπάρχει πόρισμα για τυχόν θάνατο από επιληπτική κρίση», είπε συμπληρώνοντας πως, «διατάχθηκε εξέταση γονιδιακού ελέγχου» καθώς όπως αποκάλυψε, η μητέρα της Ειρήνης είχε χάσει επίσης ένα νεογέννητο μωρό.

«Η 24χρονη έβγαζε κραυγή αγωνίας μέσα από την εξαφάνισή της το 2015», λέει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού

Μιλώντας στο Action24, o πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, ανέφερε για την υπόθεση ότι η 24χρονη Ειρήνη ζητούσε βοήθεια από το 2015, όταν και είχε εξαφανιστεί, ενώ αποκάλυψε ότι το 2020 μέλος της οικογένειάς της υποστήριζε ότι η οι συνθήκες διαβίωσής της ήταν «φρικιαστικές».

«Δεν θα σταθούμε στους θανάτους. Το κουβάρι της ζωής ξεκίνησε, όταν μια έφηβη (σ.σ. εννοεί την 24χρονη Ειρήνη) έβγαζε κραυγή αγωνίας, μέσα από την εξαφάνισή της. Έβγαζε κραυγή αγωνίας μέσα σε πολύ άσχημες συνθήκες επιβίωσης. Στη συνέχεια, άρχισαν οι καταγγελίες.

Τότε, προσπαθούσε να επιβιώσει μέσα σε ένα περιβάλλον ακατάλληλο και επικίνδυνο. Δεν ακολουθήθηκαν οι ανάλογες διαδικασίες, δεν έγινε ότι έπρεπε να γίνει. Και στη συνέχεια, για να κινηθούν οι διαδικασίες για τη προστασία των παιδιών, εστάλη από εμάς επιστολή με την ένδειξη «κατεπείγον» στην εισαγγελία» είπε αρχικά ο κ. Γιαννόπουλος και συνέχισε:

«Το 2015 έγινε η εξαφάνιση και το 2020 μας εμπιστεύτηκε μέλος της οικογένειας τις φρικιαστικές συνθήκες διαβίωσης και επιβίωσης. Ακολούθησαν οι διαδικασίες με εντολή εισαγγελέα από το αστυνομικό τμήμα. Σε αυτή την περίπτωση μας έχουν πάρει οι υπηρεσίες – η εισαγγελία και η πρόνοια – να ρωτήσουν τι συνέβη.

Το 2023 μας τηλεφώνησε η ίδια η μητέρα για να ζητήσει ιατρική και οικονομική βοήθεια. Πριν προλάβουμε να βοηθήσουμε, ενημερωθήκαμε πως το βρέφος (το δεύτερο παιδί) απεβίωσε. Δεν έχουμε κάτι που να καταδεικνύει την αιτία θανάτου».

«Πριν το 2023, υπήρχαν έντονες αναφορές. Δώσαμε στην εισαγγελία και την πρόνοια τα στοιχεία που είχαμε στο κέντρο μας. Ενημερώθηκαν πριν χαθούν τα παιδιά, πριν το 2023. Η πρόνοια είναι υποστελεχωμένη, δεν προλαβαίνει να κάνει καν τα γραφειοκρατικά. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει, είναι να δουν ψυχιατρικά την έφηβη και αν είχε προβλήματα για να κινηθούν ανάλογα. Καλούμαστε όταν έχει γίνει το κακό και τότε είναι αργά. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ενημερώσουμε την εισαγγελία» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Γιαννόπουλος.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας καθώς υπήρξε ο θάνατος του μωρού φίλης της το καλοκαίρι, με την πλευρά της μητέρας του παιδιού και της 24χρονης να υποστηρίζουν ότι το μωρό πήγε ζωντανό στο νοσοκομείο και να αναζητούν ευθύνες από τους γιατρούς και το νοσοκομείο να επιμένει ότι το μωρό έφθασε εκεί νεκρό.

Χθες υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση και ζητήθηκε δικαστική έρευνα για τους θανάτους των τριών αυτών μωρών, των δύο της 24χρονης και του μωρού της φίλης της που πέθανε τον περασμένο Αύγουστο.

Στο άκουσμα της υπόθεσης με το μωρό που πέθανε τον Αύγοστο εμφανίστηκε και άλλη φίλη της 24χρονης η οποία ανέφερε ότι στα δικά της χέρια είχε πεθάνει και το δικό της μωρό τον Ιανουάριο του 2021. Η γυναίκα εμφανίζεται στα κανάλια από χθες και -όπως διευκρίνισε σήμερα χωρίς να κατηγορεί την 24χρονη- και εκφράζει τις υποψίες της, από τη στιγμή που όπως είπε χάθηκαν τέσσερα παιδιά στα χέρια της- και ζητά να ερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου και του δικού της παιδιού.

Πληροφορίες από την ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι για τους θανάτους των τριών παιδιών, των δύο της 24χρονης, το 2022 και το 2023 και του 15 μηνών Παναγιώτη τον περασμένο Αύγουστο είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για «αναγγελία θανάτου από νοσοκομείο». Για τους θανάτους των δύο παιδιών της 24χρονης, οι ίδιες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν έδειξαν εγκληματική ενέργεια και είχαν αναφερθεί ως αιφνίδιοι θάνατοι. Σε ότι αφορά στον μικρό Παναγιώτη η αιτία θανάτου ήταν απροσδιόριστη ενώ αναμένονται και οι τοξικολογικές εξετάσεις. Αιφνίδιο θάνατος είχε χαρακτηριστεί και ο θάνατος του παιδιού της φίλης της το 2021.

Πέραν από τους τέσσερις αυτούς θανάτους υπάρχει και ένας ακόμη θάνατος μωρού στο κοντινό περιβάλλον της 24χρονης. Πριν από δέκα χρόνια, είχε πεθάνει ξαφνικά σε ηλικία λίγων μηνών και η μικρότερη αδελφή της, οι συνθήκες θανάτου της οποίας παραμένουν ασαφείς.