Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τα όσα προηγήθηκαν το βράδυ, πριν το θάνατο του μόλις 15 μηνών Παναγιώτη στην Αμαλιάδα τον Αύγουστο του 2024. Πρόσωπα-«κλειδιά», που βρίσκονταν στο ίδιο σπίτι με το άτυχο παιδί, μίλησαν στο MEGA και στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» και ρίχνουν φως στις συνθήκες θανάτου του βρέφους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η Ειρήνη τούς εκμυστηρεύτηκε ότι το μωρό ήταν νεκρό προτού οδηγηθεί στο νοσοκομείο.
«Μου περιέγραψε το σκηνικό ότι πήραμε το παιδί με την Γιώτα και το πήγαμε στο νοσοκομείο, αλλά το παιδί μου λέει είχε πεθάνει ήδη. Και συγκεκριμένα θυμάμαι τη φράση της, γυρνάει και μου λέει ‘τι να πω εγώ που το είχα νεκρό στα χέρια μου’. Δεν μπορώ εγώ να δεχθώ ότι ο Παναγιώτης πέθανε από αναρρόφηση, το παιδάκι και η Ειρήνη ήταν δίπλα και δεν καταλάβαινε ότι το μωρό πνιγόταν, είπε φίλη της μητέρας του Παναγιώτη.
Σύμφωνα με την Ειρήνη, το μωρό μεταφέρθηκε ζωντανό, κάτι που αρνείται και η διοίκηση του νοσοκομείου Αμαλιάδας, υποστηρίζοντας ότι ο μικρός Παναγιώτης έφτασε εκεί άσφυγμος, με μυδρίαση και των δύο οφθαλμών, άτονος και χωρίς καρδιακούς ήχους.
Σύμφωνα με την Ειρήνη, το μωρό μεταφέρθηκε ζωντανό, κάτι που αρνείται η διοίκηση του νοσοκομείου Αμαλιάδας, αλλά και μάρτυρες.
Ακόμη ένας άνδρας, φίλος της μητέρας του μικρού Παναγιώτη, που βρέθηκε στο σπίτι την παραμονή του θανάτου του, κατήγγειλε ότι μεταξύ της Ειρήνης και της Καλλιόπης υπήρχαν προστριβές, καυγάδες και ζήλιες.
«Υπήρχαν ζήλιες από την μεριά της Ειρήνης, υπήρχαν φασαρίες, υπήρχαν χίλια δύο». Και ο ίδιος καταθέτει ότι οι δυο γυναίκες όταν του τηλεφώνησαν του ανέφεραν ότι το παιδί ήταν νεκρό. «Το παιδί μου λέει ήταν νεκρό στα χέρια μου, το καταλαβαίνεις τι έχω πάθει; Kαι το βρήκε το παιδί λέει μελανιασμένο, γυρτό το κεφαλάκι του και με τη γλωσσούλα του έξω».
Στη 1 το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου η Καλλιόπη, η μητέρα του βρέφους, κάλεσε έντρομη την ξαδέλφη της προκειμένου να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο. Όπως θα πει, το παιδί δεν ανταποκρινόταν.
«Δεν είδα κάποιες κινήσεις δηλαδή ότι το παιδί ήταν ζωντανό», είπε η ξαδέρφη της μητέρας του παιδιού.
«Η Πόπη πίσω στο αμάξι και η Ειρήνη μπροστά με το παιδί στην αγκαλιά. Όμως το παιδί, όταν το είχε στην αγκαλιά, δεν είδα δηλαδή να μιλήσει το παιδί να ανοίξει τα μάτια του ή οτιδήποτε. Καταλάβατε; Το κεφάλι του ήταν πίσω, ήταν σαν ξερό, πώς να το πω… Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν είδα κάποιες κινήσεις δηλαδή ότι το παιδί ήταν ζωντανό», είπε η ξαδέρφη της μητέρας του παιδιού.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι άνθρωποι, που βρίσκονταν στο σπίτι και είδαν το προηγούμενο βράδυ το άτυχο μωρό, αυτό ήταν ανήσυχο και έμοιαζε αδιάθετο, καθώς έκανε εμετούς. «Ο μικρός ήταν λίγο ανήσυχος, δεν κοιμόταν, παίζαμε με το παιδί. Κάποια στιγμή το μωρό τρώει το γάλα του, και κάποια στιγμή το παιδί κάνει εμετό πάνω του πάνω μου και στο πάτωμα. Κάποια στιγμή ο μικρός ψιλοέκλαψε, μπαίνει μέσα η Ειρήνη και του δίνει μία μπλούζα της… Την παίρνει αγκαλιά ο μικρός και ξανακοιμάται».
Οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές καλούνται να ρίξουν άπλετο φως στις συνθήκες θανάτων των βρεφών. Από την πλευρά της η 24χρονη υποστηρίζει ότι ο γιος της φίλης της δεν έφυγε στα χέρια της, αλλά σε θάλαμο νοσοκομείου. Τόσο η ίδια όσο και οι δικηγόροι της κάνουν λόγο για ένα εύρημα «φωτιά», το οποίο θα αποδείξει την αθωότητά της.
Πρόκειται για ένα φανελάκι που φορούσε ο άτυχος Παναγιώτης στο νοσοκομείο και το οποίο παρέδωσαν στους γονείς οι γιατροί όταν το παιδί έφυγε από τη ζωή. Μέσα στο επόμενο διάστημα το εύρημα αυτό θα παραδοθεί στις Αρχές.
«Κανένας θάνατος δεν φαίνεται να οφείλεται σε παθολογικά αίτια»
Ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη 15 μηνών στην Αμαλιάδα στάθηκε η αιτία να ανοίξουν και πάλι οι φάκελοι για τους αιφνίδιους θανάτους άλλων 4 μωρών που όλοι τους συνδέονται με το περιβάλλον και την 24χρονη σήμερα Ειρήνη.
Μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» με την Αναστασία Γιάμαλη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων σημείωσε κάτι πολύ σημαντικό που δείχνει και την κατεύθυνση της έρευνας που έχει ξεκινήσει από τις εισαγγελικές Αρχές.
Όπως είπε ο κ. Λέων και για τα 5 βρέφη οι φάκελοι των ιατροδικαστικών εξετάσεων παραμένουν ανοιχτοί αφού σε κανέναν δεν αναφέρεται ως τελική αιτία θανάτου κάποιο παθολογικό αίτιο. Σε τρεις από αυτούς αναφέρεται ως διάγνωση η «διάμεση πνευμονίτιδα» χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ποιο ήταν το αίτιο που την προκάλεσε.
Μάλιστα όπως επισήμανε ο κ. Λέων τουλάχιστον σε τρία βρέφη που πέθαναν εντοπίζονται σημαντικά κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά πρόκλησης θανάτου.
«Η πνευμονίτιδα είναι μία κατάσταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους. Για παράδειγμα ενδογενείς λόγους, όπως ένα μικρόβιο, ιό ή λοίμωξη αναπνευστικού. Έχουμε μία πνευμονία που προκαλεί πνευμονίτιδα κι εκεί όντως μπορεί να έχουμε θάνατο, αλλά από τη βαριά λοίμωξη αναπνευστικού. Άλλοι λόγοι είναι εξωγενείς, όπως η χρήση ουσιών» ανέφερε ο κ. Λέων
Παράλληλα τόνισε πως δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις υποθέσεις της Πάτρας και της Αμαλιάδας. Όπως εξήγησε: «Στην υπόθεση της Πάτρας έχουμε παθολογικά αίτια, στην υπόθεση της Αμαλιάδας έχουμε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις με κοινά ευρήματα, τα οποία δεν μπορεί να παραμείνουν ως αιτία θανάτου και πρέπει να αιτιολογηθούν».
Όπως αποκάλυψε στο MEGA ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, για τους 4 θανάτους βρεφών έχουν γίνει δικογραφίες από την ΕΛ.ΑΣ.
«Έχουμε πέντε θανάτους, για τους τέσσερις έχουν γίνει δικογραφίες από την ΕΛ.ΑΣ. που εξετάζει εάν ο θάνατος ήταν από παθολογικά αίτια ή εάν υπήρχε εγκληματική ενέργεια. Για την πέμπτη περίπτωση, αυτή του Παναγιώτη, δεν έχουν βγει οι ιστολογικές εξετάσεις. Η περίπτωση αυτή εξετάζεται από την Εισαγγελία Εφετών, δεν έχει δώσει καμία εντολή μέχρι τώρα στην ΕΛ.ΑΣ. Μπορεί στο μέλλον να ανοίξει αυτή η υπόθεση», είπε.
Τέλος, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στο κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε η 24χρονη.
Όπως είπε, η Ειρήνη και τα αδέρφια της κακοποιούνταν από τον πατριό τους.
«Όχι μόνο ήταν κακοποιητικό το περιβάλλον, ήταν μία φρίκη», σημείωσε και αποκάλυψε πως σε αναφορά που είχε γίνει στο «Χαμόγελο», το αγοράκι της οικογένειας βρέθηκε χτυπημένο, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη ο πατριός.