Ο Ιλίρ Μέτα συνελήφθη με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της μη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.

Βίντεο – ντοκουμέντο με τη σύλληψη του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται πως, ο 55χρονος Ιλίρ Μέτα, ο οποίος είναι αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ελευθερίας (PL), συνελήφθη με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της μη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.

Τη σύλληψή του πραγματοποίησαν άνδρες του σώματος καταπολέμησης της διαφθοράς (SPAK). Ο Μέτα είχε ανακοινώσει συνέντευξη Τύπου στις 13:40, προφανώς γνωρίζοντας για την επικείμενή σύλληψή του, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές τον συνέλαβαν πριν την έναρξη της συνέντευξης.

Στο παρακάτω βίντεο απεικονίζονται πάνοπλοι αστυνομικοί να έχουν ανοίξει τις πόρτες του οχήματος, ενώ ο Μέτα και ο οδηγός του φαίνεται να προβάλουν αντίσταση. Εν τέλει, οι αστυνομικοί φαίνεται να βγάζουν με βία τον πρώην πρόεδρο από το αυτοκίνητο και τον βάζουν στο περιπολικό.

Η πλευρά των υποστηρικτών του Μέτα αντιδρά, αποκηρύσσοντας τη σύλληψή του ως «τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ο αντιπολιτευόμενος Σαλί Μπερίσα έσπευσε κι εκείνος να υποστηρίξει ότι η δίωξη του Μέτα είναι «πολιτική».

Η στιγμή της σύλληψης του Ιλίρ Μέτα.
Περισσότερα:https://t.co/YcvpBJRZpj pic.twitter.com/GppuvvCPOo— Himara.gr (@HimaraGr) October 21, 2024

Ο Ιλίρ Μέτα είναι Αλβανός πολιτικός που έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας για πολλές δεκαετίες. Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1969 και έχει υπηρετήσει σε διάφορες ανώτερες θέσεις στην κυβέρνηση της χώρας. Ήταν πρόεδρος της Αλβανίας από το 2017 έως το 2022 και προηγουμένως πρωθυπουργός από το 1999 έως το 2002. Έχει, επίσης, διατελέσει πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μέτα εξελέγη πρόεδρος της Αλβανίας το 2017 με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα. Τότε, το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) που ηγείτο ο Μέτα, είχε συμμαχήσει με τους Σοσιαλιστές μετά τις εκλογές του 2013. Μετά τη λήξη της θητείας του το 2022, ο Μέτα ανέλαβε ξανά την ηγεσία του κόμματος. Στο μεταξύ, οι σχέσεις ανάμεσα στο LSI και τους Σοσιαλιστές επιδεινώθηκαν, με το LSI να περνά στην αντιπολίτευση μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ ο Μέτα διατηρούσε τη θέση του προέδρου.

Οι Σοσιαλιστές επιχείρησαν δύο φορές να απομακρύνουν τον Μέτα από την προεδρία, μια φορά το 2019 για την άρνησή του να προκηρύξει τοπικές εκλογές λόγω μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης και ξανά το 2021 για παρεμβάσεις στις γενικές εκλογές.