Κόλαση στη Μέση Ανατολή με δεκάδες θύματα σε λίγες ώρες. Τριάντα επτά νεκροί και 151 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό το τελευταίο 24ωρο, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ομιλία του είπε ότι το Ιράν ούτε θα καθυστερήσει αλλά ούτε θα βιαστεί να κάνει το καθήκον του απέναντι στο Ισραήλ.

Τουλάχιστον 41.802 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 96.844 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Από αυτούς, 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, πρόσθεσε το υπουργείο.

13:56 Νεκροί τέσσερις υγειονομικοί στον Λίβανο από ισραηλινή επίθεση

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι τέσσερις εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν αφού έγιναν στόχος ισραηλινής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο κυβερνητικό νοσοκομείο στην πόλη Μαρζαγιούν.

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου απομακρύνθηκε και οι εργασίες του διακόπηκαν, ανέφερε.

«Κανείς δεν τραυματίστηκε από το ιατρικό προσωπικό, αλλά αποφασίσαμε να εκκενώσουμε προσωρινά μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ασφαλείας», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Μούνες Κλακές.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στον Λίβανο, εξαπολύοντας τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του μέχρι στιγμής, με δεκάδες νεκρούς να φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα την τελευταία ημέρα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) υπενθύμισε σε όλες τις πλευρές τις δεσμεύσεις τους έναντι του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει την προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου εν μέσω εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων.

«Η ΔΕΕΣ καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές, καθώς αυτά προκαλούν αδιακρίτως απώλειες, οδηγώντας σε θανάτους μεταξύ αμάχων, και βλάβες σε σπίτια και βασικές υποδομές», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Είπε ότι πρέπει να επιτραπεί σε εκατομμύρια εκτοπισμένους να επιστρέψουν, να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες που έχουν ανάγκη και να προστατευθούν τα ασθενοφόρα, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οι υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης.

13:36 Χαμενεΐ: Κάθε χτύπημα στο Ισραήλ αποτελεί υπηρεσία για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν εκφώνησε το δεύτερο μέρος της ομιλίας του στα αραβικά, απευθυνόμενος απευθείας στους αραβικούς λαούς της Μέσης Ανατολής.

Ο Χαμενεΐ είπε ότι η παρέμβαση ξένων δυνάμεων που υποστηρίζουν το Ισραήλ είναι το πιο πιεστικό ζήτημα στην περιοχή. Δήλωσε όμως ότι η αντίσταση κατά της ισραηλινής επιθετικότητας έχει «γυρίσει το σιωνιστικό καθεστώς 70 χρόνια πίσω», καθώς τώρα αγωνίζεται να επιβιώσει όπως και κατά την ίδρυσή του.

Κάλεσε τον λαό του Λιβάνου να μην απελπιστεί και να συνεχίσει να αντιστέκεται στο Ισραήλ.

Ο Χαμενεΐ επεσήμανε ότι δεκάδες κορυφαίες προσωπικότητες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός προέδρου, δολοφονήθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών μηνών το 1981, αλλά αυτό απλώς ενίσχυσε το καθεστώς.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τον Λίβανο, ο οποίος έχασε ηγέτες όπως ο ιδρυτής της Χεζμπολάχ Αμπάς αλ-Μουσάουι και ο κληρικός και πολιτικός Μούσα αλ-Σαντρ, αλλά έγινε ισχυρότερος, ανέφερε.

«Οποιοδήποτε χτύπημα στο σιωνιστικό καθεστώς από οποιοδήποτε πρόσωπο και οποιαδήποτε οργάνωση αποτελεί υπηρεσία για ολόκληρη την περιοχή και ίσως για ολόκληρη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Ιρανός ηγέτης.

Ο επικεφαλής του γραφείου της Χεζμπολάχ Αμπντουλάχ Σαφιντίν, αδελφός του Χασίμ Σαφιντίν, εθεάθη να κάθεται δίπλα στους κορυφαίους αξιωματούχους πριν από την έναρξη της ομιλίας.

Ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα περίπου 900 καταφύγια του Λιβάνου είναι γεμάτα και ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τα ισραηλινά πλήγματα κοιμούνται όλο και περισσότερο στο ύπαιθρο.

«Τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 συλλογικά καταφύγια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στο Λίβανο δεν έχουν πλέον καμία χωρητικότητα», δήλωσε η Rula Amin της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Με την έναρξη του χειμώνα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανησυχεί ότι οι συνθήκες για όσους πλήττονται από την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε άλλες χώρες θα επιδεινωθούν», ανέφερε η ίδια στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι -στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σύροι- πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να γλιτώσουν από τους κλιμακούμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, λέγοντας ότι το Ιράν ούτε θα «αναβάλει ούτε θα βιαστεί να εκτελέσει το καθήκον του» στην αντιμετώπιση του Ισραήλ.Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προσγειώθηκε στον Λίβανο σε μια επίσκεψη που θεωρείται «πράξη προκλητικότητας». Πρόκειται να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, στενό σύμμαχο της Χεζμπολάχ.Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς την περιοχή της Χάιφα. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι μαχητές της βομβάρδισαν τη στρατιωτική βάση Ιλάνια στο βόρειο Ισραήλ – δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους άλλων 20 νότιων πόλεων του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.Οι IDF είπαν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής των επικοινωνιών της Χεζμπολάχ σε επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού.Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τα ξημερώματα.

13:01 Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε τον επικεφαλής των επικοινωνιών της Χεζμπολάχ

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής των επικοινωνιών της Χεζμπολάχ Μοχάμεντ Ρασί Σακάφι σε πλήγμα στην περιοχή της Βηρυτού την Πέμπτη.

Ο Σακάφι ήταν επικεφαλής των επικοινωνιών της Χεζμπολάχ από το 2000 και βρισκόταν κοντά σε ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ, ανέφερε ο στρατός.

12:49 Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους κυανόκρανους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, η UNIFIL, επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τα στρατεύματα του οργανισμού να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα εν μέσω μιας πιθανής κλιμάκωσης της χερσαίας εισβολής του.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί τη UNIFIL, μαζί με Λιβανέζους πολίτες, ως ασπίδες. Η διοίκηση της UNIFIL επιβεβαίωσε ότι δεν θα αποχωρήσει και «θα συνεχίσει να εξετάζει την κατάσταση ασφαλείας».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τις κοινότητες βόρεια της προτεινόμενης από τον ΟΗΕ νεκρής ζώνης να αποχωρήσουν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

12:38 Μητέρες κατά του πολέμου – Διαμαρτυρία έξω από το αρχηγείο του στρατού

Ακτιβίστριες μιας ομάδας μητέρων κατά του πολέμου διαδήλωσαν έξω από το αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, ζητώντας τον τερματισμό του τρέχοντος πολέμου.

Σχημάτισαν με τα σώματά τους στον δρόμο τον αριθμό 724, τον αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα σε ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο, ετάφη «προσωρινά» σε μυστική τοποθεσία λόγω φόβων ότι η κηδεία του θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο AFP πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Η πηγή διευκρίνισε πως είναι αδύνατο προς το παρόν να πραγματοποιηθεί η κηδεία στα νότια προάστια της Βηρυτού, «λόγω των απειλών του Ισραήλ ότι θα στοχοποιήσει τους συμμετέχοντες στην κηδεία και τον τόπο ταφής του».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λιβάνου, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, η Χεζμπολάχ προσπάθησε, με τη διαμεσολάβηση Λιβανέζων αξιωματούχων, να εξασφαλίσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες «εγγυήσεις» προκειμένου να οργανώσει δημόσια κηδεία.

Όμως λόγω των συνεχών ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τέτοιες εγγυήσεις.

12:22 Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την επίθεση της Χεζμπολάχ στη Χάιφα

Δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή της Χάιφα του Ισραήλ οδήγησαν στην ενεργοποίηση των προειδοποιητικών σειρήνων σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Και οι δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας και δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους στο περιστατικό στις 10:52 π.μ., αναφέρεται.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίτερα την επίθεση με ανακοίνωσή της στο Telegram.

12:16 Χαμενεΐ: Δεν υπάρχει δικαστήριο που μπορεί να κατηγορήσει τον παλαιστινιακό λαό

Όπως αναφέραμε προηγουμένως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι η χώρα του ούτε «αναβάλει ούτε θα βιαστεί να εκτελέσει το καθήκον της» στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Μίλησε επίσης εκ μέρους της Παλαιστίνης.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Να αντισταθεί σε αυτούς τους εγκληματίες – τις δυνάμεις κατοχής. Δεν υπάρχει ούτε ένα δικαστήριο ή ένας διεθνής οργανισμός που να μπορεί να κατηγορήσει τον παλαιστινιακό λαό επειδή απλώς υπερασπίζεται την πατρίδα του», δήλωσε ο Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του την Παρασκευή.

11:53 Χαμενεΐ: Νόμιμη η επίθεση του Ιράν και της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ λέει ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τους επιτιθέμενους.

Τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να δέσουν τη ζώνη της άμυνας κατά του κοινού εχθρού από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη, από το Ιράν μέχρι τη Γάζα και τον Λίβανο, είπε, εκφωνώντας κήρυγμα της Παρασκευής σε χιλιάδες πιστούς στην Τεχεράνη.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε επίσης ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και η πρόσφατη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ ήταν νόμιμες.

Ο ηγέτης του Ιράν στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας του μίλησε στα αραβικά απευθυνόμενος στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, που είπε ότι πρέπει να παραμείνει και να δράσει ενωμένος.

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ιράν ήταν αμυντική, είπε ο Χαμενεΐ στα μεγάλα πλήθη που παρακολουθούν την ομιλία του.

«Δεν θα δράσουμε παράλογα», είπε ακόμα ο Χαμενεΐ, και πρόσθεσε ότι «ούτε θα καθυστερήσουμε, ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ»

«Οι πολιτικές που υιοθετεί ο εχθρός μας είναι να σπείρει τη διαίρεση και την εξέγερση, να σφηνώσει μια σφήνα ανάμεσα σε όλους τους μουσουλμάνους. Είναι οι ίδιοι εχθροί των Παλαιστινίων, των Λιβανέζων, των Αιγυπτίων και των Ιρακινών. Είναι οι εχθροί του λαού της Υεμένης και της Συρίας», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν και πρόσθεσε: «Ο εχθρός μας είναι ένας».

Ο Χαμενεΐ εκφωνεί το κήρυγμα -το πρώτο του μετά από σχεδόν πέντε χρόνια- ενώπιον χιλιάδων πιστών που κρατούν πορτρέτα των σκοτωμένων ηγετών του «άξονα αντίστασης» του Ιράν κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είπε ότι πρέπει όλες οι δυνάμεις της αντίστασης να είναι προετοιμασμένες για δράσεις και για αυτοάμυνα.

«Κάθε άνθρωπος, κάθε κράτος έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι στον εχθρό που έχει κατακτήσει τη γη τους και σκοτώνει τα παιδιά τους»

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ απευθύνεται σε μαζική συγκέντρωση λίγες ημέρες μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

11:34 Η Χεζμπολάχ λέει ότι επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση λέει ότι μαχητές της βομβάρδισαν με ρουκέτες τη στρατιωτική βάση Ιλάνια στο βόρειο Ισραήλ.

Μια δήλωση της Χεζμπολάχ στο Telegram ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 10:20 π.μ. ως απάντηση στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Λιβανέζων και Παλαιστινίων.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θανάτους ή ζημιές.

11:22 Συνέντευξη ηγέτη της Χαμάς στο BBC – «Φτάσαμε κοντά σε εκεχειρία στις 2 Ιουλίου»

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ο πιο υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς εκτός Γάζας, παραχώρησε συνέντευξη στον διεθνή συντάκτη του BBC Τζέρεμι Μπόουεν στη Ντόχα.

Ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Αλ-Χάγια, ο οποίος είναι αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς, δήλωσε:

«Έπρεπε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στον κόσμο για να του πούμε ότι είμαστε ένας λαός με αιτήματα. Ήταν ένα χτύπημα στο Ισραήλ – τον σιωνιστικό εχθρό και ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη διεθνή κοινότητα.

Έπρεπε να κάνουμε κάτι που θα έλεγε στον κόσμο ότι υπάρχει λαός που βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και δεκαετίες».

Όταν πιέστηκε για το γιατί η Χαμάς σκότωσε τόσους πολλούς αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης είχαν εντολή να μην στοχεύουν αμάχους.

«Στο έδαφος υπήρξαν σίγουρα προσωπικά λάθη και ενέργειες – οι μαχητές μπορεί να αισθάνθηκαν ότι η ζωή τους βρισκόταν σε κίνδυνο», είπε.

Ο Μπόουεν δήλωσε ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν κινδύνευαν, καθώς εικόνες δείχνουν ότι μαχητές με όπλα στέκονταν πάνω από τρομοκρατημένους πολίτες. «Αυτό δεν είναι μάχη», δήλωσε ο Μπόουεν.

Μπόουεν: Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η Γάζα είναι σε ερείπια. Υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 νεκροί, πολλοί, πολλοί από αυτούς είναι άμαχοι. Η ικανότητά σας να πολεμήσετε το Ισραήλ έχει μειωθεί σημαντικά. Άξιζε η 7 Οκτώβρη για όλα αυτά;

Αλ Χάγια: Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό; Ήταν η κατοχή και ο στρατός της. Ποιος καταστρέφει τη Γάζα; Ποιος σκότωσε τους ανθρώπους της; Ποιος σκοτώνει τώρα αμάχους σε καταφύγια, σχολεία και νοσοκομεία;

Αν σκοτώνονται 1.200 άνθρωποι πώς δικαιολογεί αυτό το Ισραήλ να σκοτώσει 50.000 ανθρώπους και να καταστρέφει όλη τη Γάζα; Δεν τους αρκεί αυτό; Αλλά έχουν κίνητρο την επιθυμία να σκοτώνουν, να καταλαμβάνουν και την επιθυμία να καταστρέφουν.

Ο Αλ Χάγια δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ήταν «εφικτή» στις 2 Ιουλίου, αλλά οι συνομιλίες αυτές απέτυχαν αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε «νέους όρους» (σ.σ. ένα σημαντικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ήταν ο διάδρομος Φιλαδέλφεια κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο και ο διάδρομος Netzarim από την ανατολική στη δυτική πλευρά της Γάζας. Ο Νετανιάχου επέμεινε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο των διαδρόμων για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο και να συλλάβει μαχητές μαχητών. Η Χαμάς, ωστόσο, απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα).

Ο Αλ Χάγια δήλωσε ότι το Ισραήλ θέλει να «εξαλείψει» τη Χαμάς και όλο τον παλαιστινιακό λαό. «Δώστε μας τα δικαιώματά μας, δώστε μας ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε στο BBC.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναφέρθηκε ότι ο Αλ Χάγια ηγείτο των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα υπό την καθοδήγηση του ηγέτη της ομάδας, Γιαχία Σινουάρ.

11:10 Τετραμελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της Τουλκαρέμ

Μεταξύ των νεκρών από ισραηλινό χτύπημα σε καφετέρια στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μία τετραμελής οικογένεια:

Ο Mohammed Abu Zahra, η σύζυγός του Sajaa, και τα δύο παιδιά τους, Karam και Sham – σύμφωνα με παλαιστινιακές αναφορές.

Οι IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet ανακοίνωσαν ότι η πολεμική αεροπορία σκότωσε τον επικεφαλής του δικτύου της Χαμάς στην Τουλκρέμ σε ένα χτύπημα. Πρόκειται για τον Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, 18 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί ενώ συνεχίζονται οι έρευνες κάτω από τα ερείπια.

Karam και Sham

11:03 «Ο κόσμος φοβάται – Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» – Μαρτυρία Έλληνα ιερέα από την Βηρυτό

«Κάθε βράδυ κάνουμε αγρυπνία, δεν κοιμόμαστε λόγω των βομβαρδισμών που γίνονται συνέχεια και άδικα… χτυπάνε πολλά σπίτια, έχουμε πολλούς —εντός της Βηρυτού— που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Είμαστε μακριά από τις μάχες (σσ στον νότο), αλλά έρχονται τα αεροσκάφη και μας χτυπάνε».

Με αυτά τα λόγια, ο πατήρ Ιουστίνος, ιερέας του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, περιέγραψε στην ΕΡΤ τις σκηνές πολέμου που εκτυλίσσονται στη λιβανέζικη πρωτεύουσα.

«Δεν υπάρχει κανένα καταφύγιο… η εκκλησία είναι ανοιχτή συνέχεια, αλλά δεν υπάρχει καμία προστασία από τις βόμβες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως είπε ο πατήρ Ιουστίνος η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Λιβάνου απαριθμεί περίπου 50 με 70.000 μέλη. «Έχουμε 11 ενορίες. Στη δική μου έχω πάνω από 5.000 ανθρώπους», ανέφερε.

10:45 UNICEF: 690 παιδιά τραυματίστηκαν τις τελευταίες έξι εβδομάδες στον Λίβανο

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός σημειώνοντας ότι «οι σωματικές κακώσεις και ο ψυχολογικός πόνος» έχουν αυξηθεί σημαντικά στη χώρα.

«Αυτή η καταστροφική σύγκρουση έχει βαρύ τίμημα για τα παιδιά. Οι γιατροί μας λένε ότι φροντίζουν παιδιά που αιμορραγούν, έχουν μώλωπες και σπασίματα και υποφέρουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Adele Khodr, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.

«Πολλά υποφέρουν από άγχος, αναδρομές και εφιάλτες που σχετίζονται με τις εκρήξεις. Κανένα παιδί δεν πρέπει να εκτίθεται σε τέτοιες φρικτές καταστάσεις».

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί περιλαμβάνουν διάσειση, τραύματα από θραύσματα και απώλεια ακοής από τις εκρήξεις, δήλωσε η UNICEF.

10:39 Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή – Όλα εξαρτώνται από τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν

Στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου βρίσκεται η Μέση Ανατολή. Μετά το μπαράζ των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν την προηγουμενη Τρίτη, το Ισραήλ έχει ορκιστεί ότι πρόκειται να προβεί σε αντίποινα, χωρίς όμως να καταλήξει αν θα είναι στρατιωτικά ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση το Τελ Αβίβ, συνεχίζει να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και ζυγίζει, τόσο τον τρόπο, όσο και τον τρόπο που θα αντιδράσεις, καθώς ο διεθνής παράγοντας επιβάλλει μεγάλες πιέσεις για να λυθεί το ζήτημα με οικονομικές κυρώσεις ή ακόμα και με κυβερνοεπίθεση.

Η οργάνωση απευθύνει «επείγουσα έκκληση» για αιμοδοσία για να «βοηθήσει τους τραυματίες και να σώσει ζωές».

Δεκάδες άμαχοι σκοτώνονται καθημερινά στις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, ενώ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Πέμπτη ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στον Λίβανο.

«Πολλοί (άλλοι) εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν παρουσιάζονται στα καθήκοντά τους και εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου εργάζονται λόγω των βομβαρδισμών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους σε μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό περιορίζει σημαντικά την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης μαζικών τραυμάτων», είπε.

10:18 Σειρήνες σε πολλές πόλεις στο Ισραήλ – Κτίριο υπέστη φθορές

Για ακόμα μία φορά ηχούν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και σε άλλες πόλεις κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας (ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο).

Πυρκαγιά ξέσπασε μετά από πτώση ρουκέτας σε κτίριο στη Κιργιάτ Σμόνα του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, προσγειώθηκε στη Βηρυτό την Παρασκευή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου.

Η ζωντανή μετάδοση του Reuters έδειξε ένα αεροπλάνο με ιρανική σημαία να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, λίγες ώρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Αρακτσί θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζιμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ.

10:00 Μετά τις νέες επιθέσεις η Χεζμπολάχ ανησυχεί για καταδότες στην οργάνωση

«Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Πηγές ασφαλείας λένε ότι υπήρξαν 11 διαδοχικά χτυπήματα παρόμοια με τη νύχτα που το Ισραήλ δολοφόνησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε υπόγειο καταφύγιο την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει η Ζεϊνά Κοντρ ανταποκρίτρια του AJ στον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει καμία δήλωση. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης λένε ότι πιθανός στόχος ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ, ξάδελφος του Νασράλα και πιθανός διάδοχός του.

«Αν όντως σκοτώθηκε, αυτό θα αποτελούσε ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για την οργάνωση. Το Ισραήλ επιτίθεται σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ», αναφέρει η Κοντρ και προσθέτει:

«Αξιωματούχοι της οργάνωσης μιλούν για την πιθανότητα ενός ισραηλινού χαφιέ. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις της. Το Ισραήλ κυνηγάει τα στρατιωτικά και πολιτικά της περιουσιακά στοιχεία».

Η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει ότι μεγάλα πλήθη έχουν συγκεντρωθεί έξω από το τζαμί στην Τεχεράνη, όπου ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πρόκειται να προσευχηθεί και να εκφωνήσει δημόσιο κήρυγμα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Ο Χαμενεΐ θα μιλήσει στις 10 πμ (ώρα Ελλάδας).

«Απομακρυνθείτε τώρα» ανέφερε ο ισραηλινός στρατός για τους πολίτες του νοτίου Λιβάνου, προαναγγέλλοντας έτσι μαζική επίθεση.

09:30 Σφαγή στην Τουλκαρέμ – Διαμελισμένα πτώματα μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό

Σκηνές ανάλογες με αυτές στη Γάζα εκτυλίσσονται στην Τουλκαρέμ της Δυτική Όχθης μετά από ισραηλινή επιδρομή σε κτίριο που στεγαζόταν καφετέρια.

Η γιατρός της Ερυθράς Ημισελήνου Daliya Hadaydeh δήλωσε ότι τα επακόλουθα της αεροπορικής επίθεσης σε καφετέρια στον παλαιστινιακό καταυλισμό ήταν «φρικτά».

«Ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη στον καταυλισμό. Κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή. Είδαμε ολόκληρο το κτίριο να καταστρέφεται και να τυλίγεται στις φλόγες», δήλωσε η Hadaydeh στο Al Jazeera.

«Μέρη σωμάτων ήταν διασκορπισμένα παντού. Ήταν μια φρικτή σκηνή. Πέντε από τα πτώματα ήταν σχεδόν άθικτα. Αλλά 15 με 20 ήταν διαμελισμένα», είπε.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση το βράδυ της Πέμπτης, πολλοί τραυματίστηκαν και οι έρευνες συνεχίζονται για ανθρώπους που θάφτηκαν κάτω από τα χαλάσματα.

09:19 Διαλυμένο το πέρασμα προς Συρία – Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στον Λίβανο

Το πέρασμα Masnaa προς τη Συρία βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ, όπως αναφέραμε προηγουμένως.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν προσπαθήσει να περάσουν από εκεί για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ότι δεν έμεινε τίποτα από τον δρόμο που ένωνε τις δύο χώρες και αποτελούσε διέξοδο για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.

09:08 Σειρήνες στο Ισραήλ – «Χτυπήσαμε τη Χάιφα» λέει η Χεζμπολαχ

Η λιβανέζικη ομάδα λέει ότι οι μαχητές της στόχευσαν την πόλη Χάιφα με ρουκέτες το πρωί. Οι IDF επίσης είπαν ότι η Χάιφα δέχτηκε επίθεση με περίπου 20 ρουκέτες

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές και ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν.

Σε ανακοίνωση της Χεζμπολάχ στο Telegram αναφέρεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) ως απάντηση στις ισραηλινές επιδρομές εναντίον Λιβανέζων και Παλαιστινίων, ενώ εξήρε την «γενναία και έντιμη αντίστασή τους».

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ηχούν σειρήνες την τελευταία μία ώρα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αναφέραμε προηγουμένως ότι ένα ισραηλινό χτύπημα το πρωί της Παρασκευής έπληξε την περιοχή κοντά στο συνοριακό πέρασμα Masnaa του Λιβάνου με τη Συρία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτό το πέρασμα για να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Ali Hamieh.

Πηγή φωτογραφίας: AFP

08:51 Το Ισραήλ βομβάρδισε πολυσύχναστο καφέ στην Τουλκαρέμ – Εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι επιδρομές των IDF στην Τουλκαρέμ είχαν στόχο ένα κτίριο όπου βρισκόταν μια πολυσύχναστη καφετέρια.

Ένας υγειονομικός της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο σημείο. Σύμφωνα με αναφορές, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τις τελευταίες ώρες.

Τα περιστατικά περιλαμβάνουν:

Ένας άνδρας συνελήφθη από την πόλη Beita, νότια της Ναμπλούς.Ισραηλινή εισβολή στην πόλη Ναμπλούς, με επιδρομές σε σπίτια και κτίρια.Επιδρομή στην πόλη Anabta, ανατολικά του TulkaremΕπιδρομή στη συνοικία Batn al-Hawa στην πόλη της Ραμάλα

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περίπου 20 επιθέσεις στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 11 στα νότια προάστια της Βηρυτού, τις τελευταίες 24 ώρες χρησιμοποιώντας βόμβες που καταστρέφουν καταφύγια.Οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Χασίμ Σαφιεντίν, τον πιθανολογούμενο διάδοχο του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, σε μια επίθεση σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές στο Ισραήλ.Ο ισραηλινός στρατός έπληξε επίσης «ζωτικής σημασίας υποδομές μεταφορών» στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, σταματώντας την κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών.Οι επιθέσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γάζα, μεταξύ άλλων στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, όπου ένα ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Ζάχι Γιάσερ Αμπντ αλ-Ραζέκ Ούφι, φερόμενο ως ηγέτη της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά από ένα χτύπημα στην Τουλκαρέμ που προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων την Πέμπτη.

08:14 Στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών ο διάδοχος του Νασράλα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, ότι στόχος της επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές υπήρχε συνάντηση κορυφαίων ηγετών της Χεζμπολάχ σε ένα καταφύγιο και η τοποθεσία αυτή ήταν ο στόχος αυτών των διαδοχικών αεροπορικών επιδρομών με τη χρήση αυτών των μεγάλων πυρομαχικών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τον στρατό που να λέει εάν η επιχείρηση ήταν ή όχι επιτυχής.

08:02 Καλημέρα σας. Μέχρι τώρα τις εξελίξεις κατέγραφε η δημοσιογράφος Ελένη Ποσνακίδου.

Μείνετε συντονισμένοι στο in που μεταφέρει τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή λεπτό προς λεπτό. Τη σκυτάλη παίρνει η Φύλλια Πολίτη.

08:00 Αναχαιτίστηκαν 20 εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο, λέει το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εντόπισε περίπου 20 «εκτοξεύσεις» ρουκετών από τον Λίβανο και ότι όλες είτε αναχαιτίστηκαν είτε έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή.

07:50 Ποιος είναι ο Hashem Safieddine – πιθανώς νέο ηγέτης της Χεζμπολάχ;

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στόχος των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό ήταν ο Hashem Safieddine, ξάδερφος του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Τι γνωρίζουμε για τον Safieddine;

Είναι ένα από τα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που θεωρείται ότι διεκδικούν τη διαδοχή του Νασράλα. Ο άλλος υποψήφιος πιστεύεται ότι είναι ο Naim Qassem, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ.Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του Νασράλα, ο Safieddine θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα στη διαδοχή της ηγεσίας.Γεννήθηκε το 1964 στο χωριό Deir Qanoun en-Nahr του νότιου Λιβάνου, κοντά στην Τύρο. Σπούδασε θεολογία μαζί με τον Νασράλα στα δύο κύρια κέντρα θρησκευτικής μάθησης των σιιτών, την ιρακινή πόλη Νατζάφ και το Κομ στο Ιράν. Εντάχθηκαν μαζί στη Χεζμπολάχ κατά τις πρώτες ημέρες της οργάνωσης.Ο Safieddine έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν. Ο γιος του, Ρεντά, είναι παντρεμένος με την κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί, του κορυφαίου ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2020.Εκτός από επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, ο Safieddine είναι βασικό μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου (Shura) της οργάνωσης και επικεφαλής του συμβουλίου Τζιχάντ.

07:27 Θάνατοι, τραυματισμοί μετά από βόμβα του ισραηλινού στρατού σε σπίτι στη Χαν Γιουνίς

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι της οικογένειας Abu Jazar στην περιοχή Maen στα ανατολικά της πόλης στη νότια Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Wafa αναφέρει ότι υπήρξαν νεκροί και τραυματίες ως αποτέλεσμα της επίθεσης, αλλά δεν διευκρινίζει πόσοι είναι.

07:08 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στέκεται στο πλευρό του Γκουτέρες που κηρύχθηκε «ανεπιθύμητος» στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, μια μέρα αφού ανακηρύχθηκε persona non grata από την κυβέρνηση του Ισραήλ επειδή δεν καταδίκασε αμέσως την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη.

Χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στο Ισραήλ, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ και τα δέκα κράτη-μη μόνιμα μέλη του «υπογράμμισαν την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη (του ΟΗΕ) να διατηρούν παραγωγική και λειτουργική σχέση με τον Γενικό Γραμματέα» και «να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει το έργο του και αυτό των υπηρεσιών του».

Οποιαδήποτε απόφαση αψηφά τον Γενικό Γραμματέα και τον διεθνή οργανισμό είναι «αντιπαραγωγική», ιδιαίτερα εν μέσω «κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», προειδοποίησαν οι 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, με γραπτή ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την προεδρία του ΣΑ, που ασκεί αυτόν τον μήνα η Ελβετία.

06:54 Κήρυγμα Χαμενεΐ στο κέντρο της Τεχεράνης – Θα αποκαλύψει τα επόμενα σχέδια του Ιράν σχετικά με το Ισραήλ;

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πρόκειται να ηγηθεί της προσευχής σήμερα Παρασκευή στο Μεγάλο Τζαμί Imam Khomeini στο κέντρο της Τεχεράνης για πρώτη φορά από το 2020.

Ο Χαμενεΐ θα εκφωνήσει επίσης ένα δημόσιο κήρυγμα που μπορεί να ρίξει φως στα σχέδια του Ιράν μετά την πυραυλική επίθεσή του στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Η προσευχή θα πραγματοποιηθεί έπειτα από «μια τελετή μνήμης», που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας), για τον δολοφονημένο ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

06:46 Το Ισραήλ εξαπολύει πλήγμα στην περιοχή συνοριακού περάσματος Masnaa

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε με δύο πυραύλους «ζωτικής σημασίας υποδομές μεταφορών» στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, αναφέρει το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Al Mayadeen, σταματώντας την κυκλοφορία μεταξύ των χωρών.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι εισάγει λαθραία όπλα στο Λίβανο από τη Συρία μέσω του περάσματος. Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Ali Hamieh δήλωσε αργότερα ότι όλα τα συνοριακά περάσματα παρακολουθούνται από την κυβέρνηση.

Ο αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το «πόσο καιρό είναι εντάξει για την Ουάσινγκτον να συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο», απάντησε πως γνωρίζουν «τη μακρά ιστορία» του Ισραήλ όσον αφορά τις «περιορισμένες επιχειρήσεις» που μετατρέπονται σε πολύ μεγαλύτερες συγκρούσεις.

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε και είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποια θα είναι η έκβαση των μαχών που διεξάγονται στο νότιο Λίβανο τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ λαμβάνει τις κατάλληλες προφυλάξεις για την προστασία των υγειονομικών, μετά τον θάνατο εννέα ατόμων σε ισραηλινό πλήγμα σε κέντρο υγείας της Βηρυτού την Πέμπτη, ο Μίλερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση των τελευταίων επιθέσεων του Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι αφού εξέτασε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο: «Διαπιστώσαμε ότι ήταν λογικό να εκτιμήσουμε ότι το Ισραήλ σε ορισμένες περιπτώσεις παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Επικαλούμενο παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης και το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφόρησης, το Al Jazeera μεταδίδει ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Jaber.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι 99 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες και 169 τραυματίστηκαν.

Σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά θύματα κάτω από τα χαλάσματα και στους δρόμους και τα πληρώματα των ασθενοφόρων και της πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν».

06:30 Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις σημαντικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, 37 άνθρωποι στον Λίβανο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «μπορούμε να αποφύγουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά μένουν να γίνουν ακόμη πολλά».