Η εξάπλωση των social media και ειδικά ο “καλπασμός” του TikTok έχει σημάνει συναγερμό στην ΑΑΔΕ, που έχοντας, ήδη, βάλει στο “μάτι” τους influencers θέτει σε διαδικασία στενού “μαρκαρίσματος” και τους “πιονέρους” του νέου αυτού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Συγκεκριμένα, οι αρχές έχουν εντοπίσει κάποιες περιπτώσεις με tiktokers, 2-3 στον αριθμό, όπου φαίνεται να μην έχουν ακολουθηθεί οι δέουσες διαδικασίες τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας.

Μέσω πληροφοριακού συστήματος και ανάλυσης δεδομένων, η ΑΑΔΕ, με έμμεσες, δηλαδή, τεχνικές ελέγχου, εντοπίζει τις διαδρομές “επιβράβευσης” με τα likes και τα coins στους TikTokers.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν την προώθηση διαφημιστικού έργου αλλά και πωλήσεις προϊόντων χωρίς ωστόσο να υπάρχει και σχετική αποτύπωση στα “βιβλία” τους συνδεόμενων εσόδων.

Να σημειωθεί ότι, όπως και με τους influencers, ειδικό λογισμικό (web scraping) εστιάζει σε διάφορες πτυχές της δραστηριότητάς τους και στις αναρτήσεις τους σε βάθος χρόνου, αλλά και στις πωλήσεις και στα διαφημιστικά τους μηνύματα. Στη συνέχεια τα δεδομένα διασταυρώνονται με την φορολογική εικόνα του καθένα και της κάθε μιας ώστε να εντοπιστούν πιθανές παραβάσεις.

Ουσιαστικά, αν δεν υπάρχουν τιμολόγια και καταγεγραμμένοι τζίροι, έναρξη δραστηριότητας και “άνοιγμα” βιβλίων για τις πωλήσεις και τις διαφημίσεις, αλλά και τις “δωρεάν” προβολές χώρων εστιατορίων και ξενοδοχείων στο Tik ok, και καταγεγραμμένες κινήσεις μέσω τραπεζικών λογαριασμών, υπάρχει “οσμή” φοροδιαφυγής και άρα μπαίνει σε “ρότα” η επιβολή κυρώσεων. 

Να σημειωθεί ότι η “φύση” του TikTok, που είναι κινεζικής προέλευσης και αναφέρεται από δυτικές πηγές ότι λειτουργεί και ως “μηχανή” συλλογής δεδομένων, δημιουργεί κάποιες δυσκολίες, ένεκα της χρήσης ειδικών συμβόλων, για ακριβή εντοπισμό του τρόπου πληρωμών. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ειδικές εφαρμογές της ΑΑΔΕ μπορούν να “ξετρυπώσουν” τα συστήματα επιβράβευσης των TikTokers και να δουν εάν υπάρχει θέμα διακίνησης “μαύρου χρήματος”.

Δηλαδή, μέσω πληροφοριακού συστήματος και ανάλυσης δεδομένων, η ΑΑΔΕ, με έμμεσες, δηλαδή, τεχνικές ελέγχου, εντοπίζει τις διαδρομές “επιβράβευσης” με τα likes και τα coins στους TikTokers. Εν συνεχεία, με διασταυρώσεις και ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς , οι ελεγκτές εντοπίζουν πιθανές εστίες διακίνησης μη δηλωμένων ποσών, ακόμη και από ψηφιακές τράπεζες.

Προφανώς η όλη διαδικασία έχει δυσκολίες, καθώς όπως έδειξε πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) για μια περίπτωση προστίμων από τη ΔΟΥ Σύρου σε influencer, συχνά η χρήση “’έμμεσων” πρακτικών ελέγχου δεν “πατάει’ σε στερεή νομική βάση.

Σημειώνεται ότι η ΔΟΥ Σύρου, με χρήση έμμεσων τεχνικών μετά από έλεγχο και διασταυρώσεις σε influencer, για τα έτη 2017 έως 2020 επέβαλε πρόστιμα.  Όμως η  influencer άσκησε ενδικοφανή προσφυγή και η ΔΕΔ έκρινε ότι όντως δεν συνέτρεχαν οι λόγοι για να εφαρμοστούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, καθώς ήταν “αδύναμος” ο συλλογισμός των ελεγκτών για τις ατιμολόγητες αναρτήσεις και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.