Η συνεργασία της Subaru με την Toyota αρχίζει να γίνεται πιο ουσιαστική όπως φαίνεται στα νέα Forester και Crosstrek.

Η αρχή έγινε πρόσφατα με την παρουσίαση του καινούργιο Subaru Forester το οποίο διαθέτει ήπιο υβριδικό σύστημα στον δίλιτρο κινητήρα του. Το επόμενο «βήμα» είναι το Crosstrek Hybrid το οποίο η Subaru θα παρουσιάσει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη έκδοση του Crosstrek είναι αυτό που λέμε πλήρως υβριδική. Σε αυτή τοποθετείται ο νέος ατμοσφαιρικός επίπεδος κινητήρας χωρητικότητας 2,5 λίτρων ο οποίος αποδίδει 160 ίππους, μέγιστη ροπή 209 Nm και συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες.

Ο ένας από αυτούς λειτουργεί ως γεννήτρια για να φορτίζει την μπαταρία ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 1,1 kWh. O δεύτερος αποδίδει 120 ίππους, μέγιστη ροπή 270 Nm και δίνει κίνηση στους τροχούς.

Σύμφωνα με τη Subaru, το υβριδικό σύστημα λειτουργεί με τρόπο ώστε το βασικό ηλεκτρομοτέρ να είναι αυτό που κινεί το αυτοκίνητο σε μεγάλο ποσοστό κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής.

Επίσης, δύναται να κάνει το Crosstrek Hybrid αμιγώς ηλεκτρικό για μια μικρή απόσταση, αναλόγως του φορτίου και της υπάρχουσας ενέργειας στον συσσωρευτή κάθε φορά.

Πάντως, στο Crosstrek Hybrid διατηρείται το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης Symmetrical All-Wheel Drive κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν τα μηχανικά διαφορικά και στους δύο άξονες και όχι ο ηλεκτροκινητήρας σε κάποιον από αυτούς.

Η ιαπωνική εταιρεία ανακοινώνει ότι η μέση τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου  στη συγκεκριμένη έκδοση είναι κατά 20% μικρότερη από αυτή της έκδοσης του Crosstrek μόνο με τον δίλιτρο boxer. Επίσης, η μέγιστη αυτονομία της φτάνει τουλάχιστον τα 1.000 χλμ. (κατά WLTP) μέχρι τον αναγκαστικό ανεφοδιασμό του με αμόλυβδη βενζίνη.

Αρχικά, το Crosstrek Hybrid θα διατίθεται στην ιαπωνική αγορά. Οι εκεί υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο εξοπλιστικών εκδόσεων. Η βασική θα έχει τροχούς 18 ιντσών, διχρωμία στην ταπετσαρία του εσωτερικού του οχήματος και οθόνη 4,2 ιντσών στον πίνακα οργάνων.

Η δεύτερη -και καλύτερα εξοπλισμένη- θα έχει οθόνη 12,3 ιντσών σε αυτόν και πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού.