Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα όρια της διάλυσης και στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται οι εσωκομματικές διαδικασίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αυξήσει την αποδοχή της στους πολίτες και να επιβεβαιώσει ότι αποτελεί την μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει σχέδιο και πρόγραμμα για τη χώρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στην προβολή θετικών ειδήσεων με έμφαση στην οικονομία και αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή τη Δευτέρα. Με βίντεο που ανέβασε στο TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ειδική αναφορά στις 12 αυξήσεις αποδοχών και τις 12 μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός τονίζοντας ότι «κάνει καλό στην τσέπη μας», σε μία στιγμή που η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση προέρχεται από την ακρίβεια και το κόστος ζωής που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά.

Μιλά επίσης για τις δημόσιες επενδύσεις σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια και πολιτική προστασία, τομείς, δηλαδή, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπου κρίνεται μέρα με τη μέρα η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και η βελτίωση της αποτελεί τον βασικό στόχο της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο ο Προϋπολογισμός -Πως «διαβάζει» η κυβέρνηση την κατάσταση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται για αυτή την αντιπαράθεση προτάσσοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα που εξασφαλίζει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική την ώρα άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες είτε βρίσκονται σε ύφεση, είτε έχουν υπερβολικά ελλείμματα. «Αξιολογείσαι πλέον με βάση και την επίσημη κοστολόγηση και με βάση το τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και με το νέο Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να λες κάθε φορά που θες να δώσεις κάτι, από πού θα κόψεις και από πού θα βρεις τα λεφτά», όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ΕΡΤ), περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση έναντι της αντιπολίτευσης.

Προς το παρόν, στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κυριαρχούν σειρά επαφών με ξένους ηγέτες και η συμμετοχή του σε διεθνείς Συνόδους. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα ταξιδεύει για το Ντουμπρόβνικ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Αθήνα, όπου έγινε η πρώτη τέτοια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών – με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής τον Αύγουστο του 2023. 

Η στήριξη της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Συνόδου ενόψει και του πρώτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του νέου ευρωπαϊκού κύκλου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Πάφο για την Σύνοδο Med 9, ενώ το Σάββατο θα ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία.