Τη συνεδρίαση έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας διέταξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, μια ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας TUSAŞ, στην Αγκυρα, όπου έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 22.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), λίγο έξω από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν, με την άφιξή του από το Καζάν από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν στην ταυτοποίηση ενός εκ των δραστών.

Σύμφωνα με νεότερη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έσπευσε να ισχυριστεί πως «κατά πάσα πιθανότητα» μέλη του PKK, πρόκειται για μέλος του PKK.

«Ο τρομοκράτης άνδρας που εξουδετερώθηκε στην προδοτική τρομοκρατική επίθεση στο TUSAŞ αναγνωρίστηκε ως μέλος του PKK» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει η Hurryiet, οι δύο δράστες είχαν πραγματοποιήσει κατόπτευση του χώρου πριν το χτύπημά τους, δημοσιεύοντας, μάλιστα, και μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται το ζευγάρι να κρατιέται χέρι-χέρι καταγράφοντας δήθεν αμέριμνο τα μέτρα ασφαλείας και τους χώρους της TUSAŞ.

Κατά την εκδοχή που παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ η γυναίκα ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη.

Σύμφωνα με όσα διακρίνονται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, δύο ένοπλοι (ένας άνδρας και μια γυναίκα που έπεσαν στη συνέχεια νεκροί) παρουσιάζονται να ανοίγουν πυρ, βάλλοντας αδιακρίτως κατά πάντων.

Ο απολογισμός είναι 5 νεκροί και 22 τραυματίες, 8 εκ των οποίων έχουν λάβει εξιτήριο.

Ankara , terrorist attack visuals https://t.co/YgOeKMXsPb— Fakhar Ur Rehman (@Fakharrehman01) October 24, 2024

Αυτό που προβληματίζει είναι η χρονική συγκυρία της επίθεσης και ο τόπος, αφού η TUSAŞ/TAI δεν είναι μια απλή βιομηχανία αλλά η κατασκευάστρια δορυφόρων (Göktürk, Türksat), drones (Anka, Aksungur) και μαχητικών αεροσκαφών (Kaan).

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), της παράταξης δηλαδή των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελ, είχε δηλώσει ότι ο Οτσαλάν, ο οποίος έχει ήδη συμπληρώσει 25 χρόνια κάθειρξης (1999-2024), θα μπορούσε ακόμη και να αποφυλακιστεί εάν συμφωνήσει να κηρύξει, ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου, «το τέλος της τρομοκρατίας» και «τη διάλυση (σ.σ. και τον αφοπλισμό) του PKK».

Μετά την επίθεση, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκαν «32 στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας.

«Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (…) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία» ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Από την πλευρά τους οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως 12 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από τα τουρκικά πλήγματα στη βόρεια και την ανατολική Συρία.