Φλέγεται η Μέση Ανατολή για μία ακόμη νύχτα, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ απειλεί με απάντηση, η Τεχεράνη με αντίποινα, εάν πληγεί.

Πληροφορίες από ισραηλινά μέσα, που επικαλούνται ανώτερους αξιωματούχους των IDF, αναφέρουν ότι το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν θα γίνει απόψε.

«Θα επιτεθούμε με δύναμη απόψε σε όλη τη Μέση Ανατολή» αναφέρουν πηγές των IDF, αν και αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πλήγμα κατά της Τεχεράνης.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα ανταποδώσουν την ιρανική επίθεση «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο»

Πάντως, ο ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».

«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε» είπε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.

Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.

Φιλοϊρανικές παρατάξεις Ιράκ: Αν επιτεθείτε στην Τεχεράνη, στόχος μας θα είναι όλα τα αμερικανικά συμφέροντα

Από την πλευρά τους, οι ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις του Ιράκ δηλώνουν ότι θα στοχεύσουν κατά «όλων των αμερικανικών συμφερόντων», σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τεχεράνης.

Οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και στην περιοχή θα αποτελέσουν στόχο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση στα ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ ή αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ κατά της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν σήμερα οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες οργανώσεις.

BBC: Το Ισραήλ θα απαντήσει σκληρά στην ιρανική επίθεση -Πού μπορεί να χτυπήσει

Σύμφωνα με το BBC, το Ισραήλ είναι απίθανο να δεχτεί αυτή την άμεση επίθεση από το Ιράν χωρίς να αντιδράσει.

Οι στόχοι του θα μπορούσαν να κυμαίνονται από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μέχρι τις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, τις αποθήκες πυρομαχικών και τις θέσεις απ’ όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι την Τρίτη.

Πεζεσκιάν και Χαμενεΐ απειλούν το Ισραήλ: «Ήταν μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων μας, μην εμπλακείτε σε σύγκρουση μαζί μας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι το πυραυλικό μπαράζ ήταν «μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων» της χώρας του.

Σε δήλωσή του, ο Πεζεσκιάν ανέφερε ότι το πυραυλικό πλήγμα ήταν μια «αποφασιστική απάντηση στις επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος» και πως «η ενέργεια αυτή έγινε για την υπεράσπιση των ιρανικών συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν».

«Ο Νετανιάχου θα πρέπει να καταλάβει ότι το Ιράν δεν είναι πολεμοχαρές, αλλά θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε κάθε απειλή. Αυτό είναι μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων μας. Μην εμπλακείτε σε σύγκρουση με το Ιράν» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με απειλές κατά του Ισραήλ, και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, λίγο μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

Ο Χαμενεΐ ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X, εικόνα όπου δείχνει πυραύλους να εκτοξεύονται, ενώ κάτω από το έδαφος υπάρχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο με πυραύλους και στρατιωτικά μέσα.

«Νίκη από τον Θεό και μια σχεδόν κατάκτηση…», έγραψε.

Νέα απειλή Χαμενεΐ: Τα χτυπήματα θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά

«Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος» έγραψε σε δεύτερη ανάρτηση στο «Χ» μετά την επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ο ουρανός πάνω από πόλεις του Ισραήλ θύμιζε την κόλαση του Δάντη καθώς λίγο μετά τις 19:30 ήχησαν οι σειρήνες και οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια. Μερικά λεπτά αργότερα, εκατοντάδες πύραλοι, περίπου 180-200. σε δύο κύματα, έφτασαν πάνω από Τελ Αβίβ και διάφορες πόλεις του Ισραήλ.

Το Ιράν, με προσωπική εντολή του ηγέτη του, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εκτόξευσε ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης, στον Λίβανο, αλλά και για τις δολοφονίες του Νασράλα και του Νιλφορσάν. Εάν το Ισραήλ απαντήσει, θα υποστεί ισχυρό πλήγμα» ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης, όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα.

Λίγο μετά τις 20:30 ώρα Ελλάδος, ο Ισραηλινός στρατός έδωσε το σήμα λήξης συναγερμού, καλώντας τους κατοίκους να βγουν από τα καταφύγια. Ο εκπρόσωπος του IDF απείλησε με αντίποινα. «Αυτή η ιρανική επίθεση είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Το BBC σε άμεση ανάλυσή του έγραψε πως το Ισραήλ θα απαντήσει τώρα με πολύ μεγαλύτερη ισχύ απ’ ό,τι τον Απρίλιο.

Μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, ο Λίβανος έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τα αεροσκάφη επί δίωρο, ενώ η Ιορδανία έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε «να αντιμετωπίσουν τυχόν προσπάθειες που απειλούν την ασφάλεια του βασιλείου», όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο IDF δεν έχει αναφορές για τραυματισμούς από την ιρανική πυραυλική επίθεση. Μερικοί ελάχιστοι μικροτραυματισμοί από την εσπευσμένη κίνηση πολιτών στα καταφύγια και δύο ελαφρά τραυματίες από θραύσματα.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ισχυρίστηκε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν πέτυχαν τους στόχους τους. Ωστόσο, το Iron Dome του Ισραήλ λειτούργησε αποτρέποντας τους περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους, αν και κάποιοι διαπέρασαν τον σιδερένιο θόλο και έσκασαν στο έδαφος, όπως αποτυπώνεται σε βίντεο. Αυτό παραδέχθηκε και ο εκπρόσωπος του IDF. «Ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης έπεσαν στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ» δήλωσε.

Οι πληροφορίες για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει Ουάσιγκτον και Μόσχα.

Αμερικανική πηγή πληροφοριών δήλωσε στην Washington Post: «Το Ιράν έμαθε από την προηγούμενη επίθεση τον Απρίλιο. Ήταν διατεθειμένο να βελτιώσει τη μέθοδό του προκειμένου να επιβαρύνει τα συστήματα αεροάμυνας του Ισραήλ».

Συναγερμός στις ΗΠΑ -Οι Αμερικανοί αναχαίτισαν πυραύλους του Ιράν

Στον Λευκό Οίκο σήμανε συναγερμός. Ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις παρακολοούθησαν την εξέλιξη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη αμυντική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος, έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ABC News, ότι οι ΗΠΑ αναχαίτισαν πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ αναχαίτισαν οι ΗΠΑ. «Σύμφωνα με την ακλόνητη δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ, οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή αμύνονται επί του παρόντος εναντίον πυραύλων που εκτοξεύονται από το Ιράν και στοχεύουν το Ισραήλ», δήλωσε. «Οι δυνάμεις μας παραμένουν τοποθετημένες για να παρέχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατεύουν τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή», προσέθεσε.

Σε επιφυλακή τέθηκε και η Αθήνα, μετά την δραματική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί το απόγευμα της Τετάρτης εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ με μοναδικό αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από Λίβανο και από Ισραήλ, το οποίο -εφόσον απαιτηθεί- θα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις.

Δένδιας: Η Ελλάδα διαθέτει C-130 στην Κύπρο για απεγκλωβισμό υπηκόων της από τον Λίβανο

Όπως ενημέρωσε πάντως ο υπ. Άμυνας Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα διαθέσει C-130 στην Λευκωσία για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.

Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

«Κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας @PalmasVasilis, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο», έγραψε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.