Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που δεν κατονομάζεται, παραδέχθηκε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι οι ταυτόχρονες εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας της ισλαμιστικής οργάνωσης την περασμένη εβδομάδα έθεσαν εκτός μάχης πάνω από 1.500 μέλη της, που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Πολλά στελέχη της Χεζμπολάχ τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τις εκρήξεις των βομβητών και των ασυρμάτων, η ευθύνη για τις οποίες έχει αποδοθεί στο Ισραήλ, μολονότι το ίδιο δεν το επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και το διαψεύδει.

Αν και πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου διαθέτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κογκρέσου την περασμένη Παρασκευή, μια δύναμη 40.000-50.000 ενόπλων, αν και ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, έχει ανεβάσει τον αριθμό αυτό στους 100.000 μαχητές.

Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν
πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ σήμερα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει και σήμερα τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο, με μαχητικά αεροσκάφη να έχουν πλήξει από το πρωί πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον πέντε χωριών του Λιβάνου, εκ των οποίων δύο που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές μακριά από τα προπύργια της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Εξάλλου επιδρομές του Ισραήλ σε τρεις
περιοχές στον νότιο Λίβανο προκάλεσαν
τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον
τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε
ανακοινώσει ότι εξαπολύει πλήγματα
«ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο
και την κοιλάδα Μπεκάα, προπύργια της
Χεζμπολάχ, λίγες ώρες αφού επεσήμανε
ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε
το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα εναντίον
του Τελ Αβίβ.

Αγιατολάχ Χαμενεϊ: Ο θάνατος
διοικητών της Χεζμπολάχ δεν θα γονατίσει
την οργάνωση

Στην Τεχεράνη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι ο πρόσφατος θάνατος διοικητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς δεν θα γονατίσει το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου.

«Ορισμένες από τις ικανές και πολύτιμες δυνάμεις της Χεζμπολάχ έπεσαν μάρτυρες, πράγμα που αναμφίβολα προκάλεσε ζημιά στην Χεζμπολάχ, αλλά δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να γονατίσει την οργάνωση», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στρατιωτικών και βετεράνων του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

«Η οργανωτική ισχύς και
οι ανθρώπινοι πόροι της Χεζμπολάχ είναι
πολύ δυνατοί και δεν θα πληγούν
αποφασιστικά από τον θάνατο ενός ανώτατου
διοικητή, ακόνη και αν πρόκειται για
σαφή απώλεια», δήλωσε ο αγιατολάχ
Χαμενεΐ.

«Η παλαιστινιακή και η
λιβανική αντίσταση θα επιτύχουν την
τελική νίκη«, είπε προσθέτοντας ότι το
Ισραήλ σκοτώνει αμάχους διότι είναι
ανίκανο να νικήσει τους εχθρούς του.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την πολεμική κλιμάκωση στον Λίβανο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον ότι δεν γνώριζε τα σχέδια του Ισραήλ εκ των προτέρων.

«Οι ΗΠΑ και γνωρίζουν και αναμειγνύονται», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «χρειάζεται μια νίκη του σιωνιστικού καθεστώτος πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου».