Συνεχίζεται το μυστήριο και οι «θεωρίες συνωμοσίας» για τον τρόπο με τον οποίο η Μοσάντ κατάφερε να «φυτέψει» τα εκρηκτικά σε χιλιάδες βομβητές που έστειλε στην Χεζμπολάχ. Η ευφάνταση δολιοφθορά που εικάζεται πως έστησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, οδήγησε στο θάνατο 40 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες, σπέρνοντας τρόμο στον Λίβανο και ανοίγοντας «νέα εποχή» στον πόλεμο, που μπορεί να αιματοκυλήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Το κουβάρι των νέων αποκαλύψεων ξεδίπλωσε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο -που όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ της η Daily Mail- είπε ότι δεν δίδαξε ποτέ τη γυναίκα, που υποτίθεται πως διοικούσε την εταιρεία που κατασκεύασε τους βομβητές και συνεργάστηκε με την Μοσάντ.

Η ουγγρική εταιρεία BAC Consulting, που λέγεται ότι προμήθευε τους τηλεειδοποιητές, ήταν πραγματικά μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών με τους οποίους μίλησαν οι New York Times . Η εταιρεία διοικούνταν από τη λαμπρή «επιστήμονα» Cristiana Barsony-Arcidiacono, που καυχιόταν ότι μιλούσε επτά γλώσσες και εκπαιδεύτηκε στην πολιτική στο London School of Economics (LSE) ενώ κατείχε -όπως ισχυριζόταν- διδακτορικό στη φυσική από το University College του Λονδίνου.

Ωστόσο, το LSE είπε ότι δεν της απένειμε πτυχίο στην πολιτική κατά τη διάρκεια των εν λόγω ετών. Και ούτε το UCL ούτε η Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της ότι είχε σπουδάσει εκεί.

Αμερικανοί δημοσιογράφοι που κατάφεραν να επικοινωνήσουν με την Barsony-Arcidiacono τηλεφωνικά νωρίτερα την εβδομάδα είπαν ότι αρνήθηκε ότι γνώριζε το σχέδιο του Ισραήλ, λέγοντας: «Δεν κάνω τους τηλεειδοποιητές. Είμαι απλώς ο ενδιάμεσος ».

Ο ιστότοπος του BAC, που τώρα καταργήθηκε, ήταν γεμάτος με φωτογραφίες τοπίων, επαγγελματική ορολογία, τσιτάτα χωρίς νόημα και αποφθέγματα από τον Αϊνστάιν και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η έδρα της όμως ήταν ένα άδειο διαμέρισμα στη Βουδαπέστη.

Το μυστήριο με την Cristiana Barsony-Arcidiacono και η … κβαντική μηχανική

Για να κατανοήσετε το «αίνιγμα» που συνιστά η υπόθεση με την Cristiana Bársony-Arcidiacono, πρέπει να αναζητήσετε την ιστορία της πίσω στις ρίζες της. Γεννημένη σε μια ουγγρική οικογένεια που εκτιμούσε την εκπαίδευση πάνω από όλα, η Κριστιάνα ήταν το είδος του παιδιού που διέπρεψε σε ό,τι άγγιζε. Η ζωή της, ωστόσο, παραμένει τυλιγμένη στο μυστήριο – μια συνειδητή προσπάθεια, ίσως, να προστατεύσει την ιδιωτικότητά της από τον δημόσιο έλεγχο.

Όσα λίγα είναι γνωστά για την παιδική της ηλικία υποδηλώνουν ένα παράξενο μείγμα προνομίων και καταπίεσης. Η ουγγρική της ανατροφή, με φόντο τη μετακομμουνιστική Ευρώπη, μπορεί να φύτεψε τους σπόρους της φιλοδοξίας, που αργότερα την οδήγησαν στη διεθνή επιτυχία.

Η εκπαίδευση ήταν η οδός διαφυγής της και την επιδίωξε με μια μανία, που αργότερα θα διαμόρφωνε το μέλλον της. Όταν έφτασε στην ενηλικίωση, η Κριστιάνα είχε ήδη διακριθεί ως «πνευματική δύναμη». Μετακόμισε στο Λονδίνο, μια πόλη γεμάτη ευκαιρίες, όπου οι σπουδές της την οδήγησαν στα βάθη της κβαντικής μηχανικής – ένα θέμα τόσο άπιαστο και περίπλοκο όσο η ίδια η γυναίκα αυτή.

Όσοι τη γνώρισαν αυτά τα χρόνια περιγράφουν ένα συγκεντρωμένο άτομο που φαινόταν προορισμένο για το απόλυτο μεγαλείο στο χώρο της Επιστήμης. «Η Κριστιάνα ήταν πάντα το πιο έξυπνο άτομο στο δωμάτιο», θυμάται μια πρώην συμμαθήτριά της από τις μέρες της στο UCL. «Αλλά υπήρχε και κάτι μυστηριώδες και απόμακρο πάνω της, σαν να κουβαλούσε το βάρος από κάτι που δεν μπορούσαμε να δούμε».

Αυτή η απόσταση θα μεγάλωνε, καθώς η καριέρα της Cristiana πήρε απροσδόκητες στροφές. Από τον ακαδημαϊκό χώρο, μεταπήδησε σε ρόλους που «επικοινωνούσαν» με τις ευρύτερες φιλοδοξίες της: διεθνείς σχέσεις και διαχείριση καταστροφών. Εργάστηκε στην πολιτική για το κλίμα, συνεργάστηκε με παγκόσμιους οργανισμούς όπως η UNESCO και έγινε σύμβουλος σε μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα του κόσμου. Ήταν σαν να βρισκόταν σε μια αποστολή να λύσει τα προβλήματα του πλανήτη – μέχρι που το σκάνδαλο της BAC Consulting εξερράγη, κυριολεκτικά, στη ζωή της.

Ο ινδικής καταγωγής επιχειρηματίας Rinson Jose, 39 ετών, καταχωρήθηκε ως ιδιοκτήτης σε μία βουλγαρική εταιρεία-κέλυφος που φέρεται να κατέβαλε στη μεσάζοντα Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,5 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος μιας περίπλοκης ενορχηστρωμένης συμφωνίας της Μοσάντ για την απόκτηση των βομβητών.

Ο Jose, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο, φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη (17/9)

Ο John Bayliss, πρώην αξιωματούχος της GCHQ, υπέθεσε ότι το Ισραήλ είχε ανακαλύψει ότι οποιαδήποτε εταιρεία είχε λάβει την παραγγελία της Χεζμπολάχ ήθελε να αναθέσει την παραγωγή στην Ευρώπη και άδραξε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια «εικονική εταιρεία» για να αναλάβει την παραγγελία και να παραγκωνίσει τους ανταγωνιστές.

Τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες κέλυφος, η μία στη Σόφια της Βουλγαρίας με επικεφαλής τον Νορβηγό επιχειρηματία Rinson Jose, δημιουργήθηκαν επίσης για αυτόν τον σκοπό.

Ο ρόλος τους ήταν να κρύψουν τις πραγματικές ταυτότητες των ανθρώπων, που δημιουργούσαν τις συσκευές στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Η Μοσάντ είχε καταστρώσει το σχέδιο πολύ πριν ο υποστηριζόμενος από το Ιράν ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αποφασίσει ότι τα κινητά τηλέφωνα ήταν πολύ εύκολο να εντοπιστούν και διέταξε την αντικατάστασή τους με τηλεειδοποιητές και ραδιοτηλέφωνα. Αν το Ισραήλ πήγαινε στην υψηλή τεχνολογία, η Χεζμπολάχ θα κατέβαινε στη χαμηλότερη, που δυσκόλευε τον γεωεντοπισμό.

«Με ρωτάς, πού είναι ο πράκτορας;» είπε ο Νασράλα στους οπαδούς του. «Σου λέω ότι το τηλέφωνο στα χέρια σου, στα χέρια της γυναίκας σου και στα χέρια των παιδιών σου είναι ο πράκτορας. Θάψτε το. Βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το».

Μετά από αυτή την ομιλία τον Φεβρουάριο, πιστεύεται ότι η παραγωγή συσκευών βομβητών από τη Μοσάντ αυξήθηκε απότομα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποστολές τηλεειδοποιητών στον Λίβανο γιγαντώθηκαν, με χιλιάδες να φτάνουν στη χώρα και να διανέμονται μεταξύ των αξιωματικών της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους, λένε αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο ινδικής καταγωγής επιχειρηματίας Rinson Jose, 39 ετών, καταχωρήθηκε ως ιδιοκτήτης μιας βουλγαρικής εταιρείας «κέλυφος», που φέρεται να πλήρωσε στη βρετανικής εκπαίδευσης μεσάζοντα Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες ως μέρος μιας περίπλοκης συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των τηλεειδοποιητών.
Ο Χοσέ, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο , φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη.

Όμως, τα αφεντικά του κύριου εργοδότη του, ο νορβηγικός όμιλος μέσων ενημέρωσης NHST, δεν μπόρεσαν να τον προσεγγίσουν από τότε – και φέρεται να επικοινώνησαν με την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, αφού έλαβαν γνώση για τις διασυνδέσεις του με τις επιθέσεις στον Λίβανο.
Η αστυνομική περιφέρεια του Όσλο ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι «ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες για τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως».
Μια φίλη του Rinson Jose είπε ότι σοκαρίστηκε όταν είδε το όνομά του να συνδέεται με την ιστορία των βομβητών και τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο με «μεγάλη καρδιά» και μυαλό.

Ο εκπρόσωπος της Νορβηγικής Αστυνομίας είπε: «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες, αλλά δεν έχουμε κανένα σχόλιο για το θέμα προς το παρόν».
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Νορβηγός «γκουρού της τεχνολογίας» Jose γνώριζε με οποιονδήποτε τρόπο την παράνομη συνωμοσία για να «δέσει» τους τηλεειδοποιητές με ισχυρά εκρηκτικά ή ότι γνώριζε πως ο τελικός αγοραστής, η Cristiana Bársony-Arcidiacono που αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στο σχέδιο, συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Η εταιρεία «κελύφος», η Norta Global LTD, ήταν εγγεγραμμένη σε μια πολυκατοικία στη Βουδαπέστη που φιλοξενεί σχεδόν 200 άλλες εταιρείες.
Το κείμενο στον -πλέον διαγραμμένο- ιστότοπό της έγραφε: «Αναζητάτε μια ευέλικτη εταιρεία που θα σας βοηθήσει να πετύχετε ή να βρείτε αυτήν την τεχνολογική λύση που είναι κατάλληλη για εσάς; Μην ψάχνετε άλλο».
Το προφίλ της στο Founders Nation, έναν ιστότοπο που συνδέει επιχειρηματίες με ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις, την περιέγραψε ως «Επιχειρηματία με γνώμονα την ανάπτυξη τεχνολογιών, που αναζητά έναν συνιδρυτή ή ομοϊδεάτες για να ξεκινήσει νέο πρότζεκτ».

Εν τω μεταξύ, η Icom, ο Ιάπωνας κατασκευαστής του οποίου το όνομα ήταν στους ασυρμάτους που εξερράγησαν, είπε ότι είχε διακόψει τη συσκευή πριν από μια δεκαετία. Η Icom είπε ότι δεν είχε στείλει κανένα από τα ραδιόφωνα IC-V82 από το 2014.