Το MotoGP ξεκινάει την ασιατική του περιοδεία από την Ινδονησία και την εκπληκτική πίστα Μανταλίκα.

Αμέσως μετά το τέλος του Grand Prix της Εμίλια-Ρομάνια στην Ιταλία, οι ομάδες έβαλαν μοτοσικλέτες και εξοπλισμό στα κοντέινερ και τα μετέφεραν χωρίς ανάσα στην Ινδονησία. Από εκεί ξεκινάει το αγωνιστικό τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου η ασιατική περιοδεία του πρωταθλήματος που περιλαμβάνει 5 Grand Prix σε μόλις 4 εβδομάδες.

Στο Μιζάνο πριν μερικές ημέρες το θέμα συζήτησης δεν ήταν άλλο από το λάθος και την πτώση του Πέκο Μπανάια στον αγώνα της Κυριακής. Ο Ιταλός βρισκόταν στην 3η θέση και με 7 γύρους να απομένουν έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση και να ανεβαίνει στο βάθρο. Ένα λάθος όμως στα φρένα της στροφής 8 τον έριξε στην αμμοπαγίδα και τον απομάκρυνε από την κορυφή της βαθμολογίας κατά 24 βαθμούς σε σχέση με τον Χόρχε Μαρτίν.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η προσπέραση νίκης του Ένεα Μπαστιανίνι στον Χόρχε Μαρτίν στον τελευταίο γύρο του αγώνα. Όλοι οι αναβάτες σχολίασαν ότι θα έπρεπε να δοθεί ποινή στον Μπαστιανίνι διότι ουσιαστικά απώθησε τον Μαρτίν εκτός πίστας, ωστόσο οι αγωνοδίκες δεν έδωσαν καμία ποινή.

Αλλαγές στο ημερολόγιο

Στη διάρκεια του GP στο Μιζάνο είχαμε την ανακοίνωση πως το 2025 προστίθεται στο καλεντάρι του MotoGP ο αγώνας της Ουγγαρίας. Η πίστα Μπάλατον Παρκ θα φιλοξενήσει το Ουγγρικό Grand Prix το 2025 και θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Αυγούστου.

Ακόμα μια επιβεβαίωση ήρθε για την Πορτογαλία και την πίστα του Πορτιμάο. Η εκπληκτική πίστα ανανέωσε τη συνεργασία της με την Dorna και θα παραμείνει στο αγωνιστικό ημερολόγιο το 2025 και το 2026.

Από την άλλη, το Grand Prix της Ινδίας κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί και το 2025 καθώς τα προβλήματα παραμένουν στον τομέα των logistics.

Απολύσεις και αλλαγές προσώπων

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη φημολογία στα Μέσα της Ισπανίας και της Ιταλίας ότι η KTM ετοιμάζει σοβαρές αλλαγές στους επικεφαλής της. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αυστριακοί ετοιμάζονται να απολύσουν τον Φρανσέσκο Γκουϊντότι από Διευθυντή της ομάδας MotoGP και στη θέση του να τοποθετήσουν τον δοκιμαστή της ομάδας Ντάνι Πεντρόζα!

Αυτή η κίνηση ακολουθεί τις προηγούμενες απομακρύνσεις των Φαμπιάνο Στερλακίνι και Κρίστιαν Πούπιλιν δείχνοντας τις προθέσεις της KTM να αλλάξει ριζικά την ομάδα για να φρεσκάρει ιδέες και φιλοσοφία δουλειάς.

Από την άλλη, η φυγή του Γκουϊντότι από την ΚΤΜ τον φέρνει πιο κοντά στο HRC και την Honda. Οι φήμες αναφέρουν ότι ο Γκουϊντότι θα αντικαταστήσει τον Αλμπέρτο Πουτζ στην ομάδα της Honda, με τον Ισπανό να έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατρακύλα του HRC στο MotoGP. Θυμίζουμε ότι η Honda δεν θα έχει μετά από δύο δεκαετίες τη στήριξη της Repsol από το 2025.

Προβλέψεις MotoGP Ινδονησίας

Η πίστα Μανταλίκα είναι αγαπημένο έδαφος τόσο για τον Χόρχε Μαρτίν όσο και για τον Πέκο Μπανάια. Οι δύο αναβάτες είχαν μοιραστεί τις νίκες το 2023, ωστόσο ο Μαρτίν σίγουρα έχει χειρότερες αναμνήσεις με την πτώση που είχε στο Grand Prix. Φαβορί για τη νίκη σίγουρα είναι οι δύο διεκδικητές του τίτλου, με τον Ένεα Μπαστιανίνι και τον Μαρκ Μάρκεθ πάντα να είναι ικανοί να χαλάσουν το πάρτι των δύο αναβατών.

Η Aprilia έχει καλά αποτελέσματα στην Ινδονησία και είναι μια καλή ευκαιρία να ανακάμψει μετά από μέτρια αποτελέσματα στους τελευταίους 3 αγώνες. Για το βάθρο αναμένεται να παλέψουν οι Βινιάλες και Αλέιξ Εσπαργκαρό, ενώ ερωτηματικό παραμένουν οι KTM όπου δεν έχουν καλή παρουσία στην Μανταλίκα.

Πρόγραμμα MotoGP Ινδονησίας

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου05:45 – Ελεύθερες Δοκιμές 110:00 – Ελεύθερες Δοκιμές

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου05:10 – Ελεύθερες Δοκιμές 205:50 – Κατατακτήριες Δοκιμές 106:15 – Κατατακτήριες Δοκιμές 210:00 – Αγώνας Sprint

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου07:00 – Αγώνας Moto308:15 – Αγώνας Moto210:00 – Αγώνας MotoGP