Financial Times: Τι σημαίνει η παράδοση εκατοντάδων πυραύλων μικρού βεληνεκούς από το Ιράν στην Ρωσία

“Περισσότεροι από 200” βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, τύπου Fath-360, έφτασαν σε ρωσικό λιμάνι της Κασπίας Θάλασσας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας έχουν βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα και είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για να πλήξουν υποδομές και βόρειες πόλεις κοντά στα σύνορα, όπως το Χάρκοβο και το Σούμι, καθώς και θέσεις στρατευμάτων και στρατιωτικούς στόχους κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής, μεταξύ άλλων γύρω από τη στρατηγική ανατολική πόλη Ποκρόβσκ, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παράδοση των ιρανικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς θα επιτρέψει στη Ρωσία να αναπτύξει τους μεγάλου βεληνεκούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal – μερικά από τα πιο εξελιγμένα όπλα στο οπλοστάσιο του Κρεμλίνου – για να πλήξει στόχους βαθύτερα στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Οι Kinzhal είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν, καθώς μόνο τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot είναι ικανά να τους καταρρίψουν. Ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και διευθυντής του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών με έδρα το Κίεβο, δήλωσε ότι οι ιρανικοί πύραυλοι αποτελούν “τεράστια απειλή”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για τις πληροφορίες.

Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στους δημοσιογράφους το υπουργείο σημειώνει ότι η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας είναι απειλή για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα να εντείνει την πίεση στο Ιράν και τη Ρωσία.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η εφημερίδα Wall Street Journal μετέδωσαν την Παρασκευή ότι το Ιράν έχει μεταφέρει μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Τον Αύγουστο το Reuters είχε μεταδώσει ότι η Ρωσία ανέμενε την επικείμενη παράδοση εκατοντάδων μικρού βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων Fath-360 από το Ιράν. Παράλληλα δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονταν στο Ιράν στη χρήση όπλων κατευθυνόμενων από δορυφόρους για ενδεχόμενη χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.