Φτάνοντας στην Σιγκαπούρη δύο ήταν τα μεγάλα θέματα συζήτησης στο paddock. Η καταπληκτική εμφάνιση του Πιάστρι στο Μπακού και η εύκαμπτη πίσω πτέρυγα της McLaren. Αλλά ο Νόρις φρόντισε να αλλάξει την… θεματολογία από νωρίς.

Ο Λάντο κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του μια κυριαρχική εμφάνιση σε τριήμερο. Ξέρετε, από αυτές που κάποιοι Φερστάπεν ή Χάμιλτον (οι οποίοι ξεκινούν ακριβώς πίσω του) έχουν κάνει αρκετές φορές μέχρι στιγμής.

Τι συνιστά μία κυριαρχική εμφάνιση; Το να βγαίνει ένας οδηγός στην πίστα από το FP1 και να δείχνει ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είναι «δικός του». Με κάθε γύρο που κάνει να πείθει όλο και περισσότερο το κοινό και τους αντιπάλους του, ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Αυτό ακριβώς έχει κάνει στην Σιγκαπούρη από το FP1 ο Λάντο Νόρις. Έτσι, ακόμη και στο Q3, όταν βρέθηκε σε μειονεκτική θέση λόγω του ατυχήματος Σάινθ, δεν έχασε την ψυχραιμία του. Ήξερε ότι στην Marina Bay ο μόνος πραγματικός του αντίπαλος ήταν ο κακός του εαυτός.

Ο Νόρις ξεκίνησε την μοναδική του προσπάθεια στο Q3 λίγο συντηρητικά. Όπως θα έκανε ίσως τον πρώτο του γύρο, αφήνοντας αρκετό περιθώριο, ιδίως στον πρώτο τομέα. Αλλά μόλις κατάλαβε ότι τα μαλακά Pirelli είχαν πιάσει θερμοκρασία έπειτα από τις πρώτες στροφές, άρχισε να οδηγεί πιο επιθετικά.

Οι δύο επόμενοι τομείς του ήταν χάρμα ιδέσθαι και απείχαν πολύ από εκείνους του ανταγωνισμού. Σίγουρα ο Λάντο θα μπορούσε να πάει πιο γρήγορα. Πιστεύουμε ότι είχε σίγουρα ακόμη 3-4 δέκατα στο τσεπάκι. Ωστόσο δεν πήρε το ρίσκο, γνωρίζοντας την σημασία των κατατακτήριων της Σιγκαπούρης. Τέτοιο ήταν το επίπεδο κυριαρχίας του Νόρις χθες, ώστε ακόμη και ένας safe γύρος του ήταν… όνειρο θερινής νυκτός για τους ανταγωνιστές του.

Ο Λάντο έχει κερδίσει και άλλες poles μέχρι στιγμής. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που το έπραξε με τόσο εμφατικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι ακόμη και αν δεν στρίψει πρώτος μετά την εκκίνηση παραμένει το μεγάλο φαβορί για τη νίκη σήμερα.

Αλλά το χθεσινό σενάριο δεν ήταν πρωτόγνωρο μόνο για τον Λάντο. Και ο Φερστάπεν -ο οποίος οδήγησε εξαιρετικά για την 2η θέση χθες- αντιμετωπίζει μία νέα πρόκληση. Και δεν εννοούμε την διαμάχη του με την FIA η οποία το οδήγησε στο να δώσει ξεχωριστή συνέντευξη τύπου μετά από την επίσημη της FIA!

Ο Μαξ θα πρέπει για πρώτη φορά στην καριέρα του να οδηγήσει σκεπτόμενος αμυντικά. Εάν το σκεφτείτε δεν το έχει κάνει ποτέ μέχρι στιγμής. Το 2021 ήταν all-in σε ταχύτητα, ρίσκο και επιθετικότητα ώστε να αντισταθμίσει το πλεονέκτημα που είχε η Mercedes έναντι της Red Bull.

Τις δύο επόμενες χρονιές η κυριαρχία των μονοθέσιων του ήταν τέτοια ώστε σε πολλούς αγώνες απλά… βίωνε την τελειότητα. Δεν έχει χρειαστεί μέχρι τώρα να οδηγήσει όπως ένας Λάουντα ή ένας Προστ. Να οδηγεί συντηρητικά, δηλαδή, ώστε να κρατήσει την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα από έναν ταχύτερο συνδυασμό.

Από την άλλη ο Χάμιλτον για πρώτη φορά έπειτα από καιρό κατάφερε να έχει μια καλή εμφάνιση σε κατατακτήριες. Και ο Βρετανός σίγουρα δεν θα θέλει να αφήσει την ευκαιρία μιας τρίτης πιθανής νίκης να πάει χαμένη.

Ο Λιουις δεν έχει κάτι να χάσει και θα οδηγήσει με περισσότερο ρίσκο. Τόσο στην πίστα όσο και στον τομέα της στρατηγικής. Γνωρίζει ότι ο Φερστάπεν μπροστά του έχει και ένα πρωτάθλημα να σκεφτεί. Εάν η Mercedes μπορέσει να του δώσει συγκρίσιμο ρυθμό με την McLaren σήμερα, τότε και ο Χάμιλτον θα τα δώσει όλα για τη νίκη.

Εξάλλου με τις Ferrari και τον Πέρεζ εκτός κάδρου, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τους τρεις πρώτους. Η Scuderia -όπως και η Williams- δεν βρήκε ποτέ τον τρόπο για να φέρνει τα soft σε θερμοκρασία λειτουργίας πριν τον έναν γρήγορο γύρο. Σίγουρα οι Λεκλέρ-Σάινθ θα έχουν πολύ καλό ρυθμό αγώνα. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει αυτοκίνητο (ή αυτοκίνητα) ασφαλείας στον αγώνα για να μπουν στο παιχνίδι.

Έτσι, αδιαμφισβήτητο φαβορί για τον σημερινό αγώνα είναι ο Νόρις. Και παρά το ότι ο Φερστάπεν είναι εκείνος που ξεκινάει δεύτερος, εμείς θα έχουμε την προσοχή μας στραμμένη πιο πολύ στην Mercedes με τον αριθμό 44.

Θα είναι ένας αγώνας στον οποίον όλοι οι πρωταγωνιστές θα θέλουν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις. Ο Νόρις για το ποιος είναι το νούμερο ένα στην ομάδα, ο Φερστάπεν για το ποιος ελέγχει το πρωτάθλημα και ο Χάμιλτον για το ότι μπορεί ακόμη να τα βάλει με τη νέα γενιά. Ποιος θα επικρατήσει;