Blue Horizon: Ένας χρόνος από την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη – Οι μαρτυρίες και τα ηχητικά ντοκουμέντα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (05/09), από τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, ο οποίος έχασε τόσο άδικα την ζωή του, στο λιμάνι του Πειραιά, όταν βρέθηκε στο νερό από τον καταπέλτη του πλοίου και πνίγηκε, αφού απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, που δεν τον άφησαν να επιβιβαστεί.

Ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Άνθρωπος της βιοπάλης, παρά τα προβλήματα αναπηρίας που αντιμετώπιζε, εργαζόταν σκληρά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του. Όπως λένε αυτοί που τον γνώριζαν, «ανέβαινε στο ποδήλατό του και δεν έχανε μεροκάματο». Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν σε ένα οπωροπωλείο, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί στην υπηρεσία καθαριότητας στον δήμο. Συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου Αντώνη απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται και έκαναν λόγο για άγριο έγκλημα.

Οι εικόνες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό, είχαν προκαλέσει σοκ, αποτροπιασμό αλλά και οργή στην κοινή γνώμη. Σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό, το πλοίο είχε αναχωρήσει με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης, αλλά επέστρεψε στη συνέχεια έπειτα από σχετική εντολή του εισαγγελέα.

Χθες (04/09), τελέστηκε τρισάγιο στην μνήμη του στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, κοντά στο σημείο που έχασε την ζωή του ο Αντώνης, ενώ σήμερα, είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, από όπου καταγόταν.

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος πραγματοποίησε τη νεκροψία νεκροτομή μαζί με τον συνάδελφό του Σωτήρη Μπογιόκα, της σορού του 36χρονου Αντώνη, είχε κάνει λόγο για: «Πνιγμό εντός θαλασσίου ύδατος σε έδαφος κάκωσης κεφαλής». Παράλληλα, από τη νεκροψία διαπιστώθηκε πως έφερε χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπο, πιθανότατα επειδή χτύπησε σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της πτώσης του.

Το σκηνικό της βίαιης απώθησης του 36χρονου παρακολούθησαν δεκάδες επιβάτες του πλοίου, που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο κατάστρωμα. «Ήταν μεγάλο το σοκ. Τον πέταξαν στη θάλασσα μπροστά μας. Όλοι φωνάζαν με “τι κάνεις, τι κάνεις;”. Ήταν φως φανάρι ότι θα πνιγεί», αναφέρεται σε κατάθεση επιβάτιδας. Παρά τις κινήσεις του πληρώματος, στο επίμαχο βίντεο ο 36χρονος φαίνεται να προσπαθεί να τους εξηγήσει. Εκείνοι, όμως, δεν του έδιναν σημασία. «Όταν τελικά ο άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα, δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Δεν πέταξαν σωσίβιο. Απλά τον κοίταζαν και δεν έκαναν τίποτα», φέρεται να σημείωσε η αυτόπτης μάρτυρας.

Σημαντική θεωρείται και μια άλλη μαρτυρία, ενός ναυτικού που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες. «Ήμουν στο κατάστρωμα και ξαφνικά βλέπω έναν άνθρωπο που τρέχει με φόρα να μπει μέσα. Ακολούθησαν φωνές. Ήταν συνολικά τρία άτομα από το καράβι. Τα δύο άρχισαν να τον βρίζουν και να τον σπρώχνουν. «Φύγε, όξω, όξω», του φώναζε δυνατά και επίμονα ο ένας. Το παιδί δεν το άκουγα. Δεν ξέρω τι έλεγε. Το μόνο που κατάλαβα ήταν ότι προσπαθούσε να μπει μέσα στο καράβι. Εκείνος ο άνδρας, αντί να τον αφήσει να μπει, συνέχιζε να τον σπρώχνει και να του φωνάζει. Πραγματικά, δεν ξέρω τι είχαν πάθει», φέρεται να έχει καταθέσει.

«Μπλέξαμε, μπλέξαμε»

«Μπλέξαμε, μπλέξαμε». Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο πλοίαρχος του Blue Horizon σε μία από τις συνομιλίες του με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά μετά την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη.

Στο ντοκουμέντο ακούγονται ο πλοίαρχος, ένα μέλος του πληρώματος και ο ύπαρχος, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με το Λιμεναρχείο Πειραιά, μετά τον θάνατο του Αντώνη. Ο πλοίαρχος παραδέχεται ότι είδε από την κάμερα το περιστατικό, ενώ υποστηρίζει ότι ο καταπέλτης είχε σηκωθεί και, βέβαια, δεν αναφέρει πουθενά πως μέλη του πληρώματος έσπρωξαν τον άτυχο Αντώνη, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί. Αντίθετα, ο πλοίαρχος υποστηρίζει ότι ο επιβάτης… γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Μέλος πληρώματος: Ναι με ακούτε; Έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, την ώρα που… πάνω στον καταπέλτη να ανέβει… έπεσε στη θάλασσα. Νέος είναι, νέος. Στον καταπέλτη πίσω επιπλέει μου είπαν τα παιδιά… Όταν ο καταπέλτης ήταν στην αποβάθρα εγώ είχα ξεκινήσει. Εντάξει;

Πλοίαρχος: Από το Blue Horizon ο Πλοίαρχος είμαι… Ένας επιβάτης πήγε να πηδήξει. Γεια σας θάλαμος επιχειρήσεων; Ναι, με ακούτε;

Μέλος Πληρώματος: Την ώρα που φεύγαμε… ερχόταν ένας επιβάτης και φτάνει στον καταπέλτη να μπει μέσα, γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα. Με το που είχε ξεκινήσει

Πλοίαρχος: Πιάστηκε από τον καταπέλτη, δεν πάτησε μόνο έβαλε το πόδι του για να ανέβει, αλλά γλίστρησε και ο καταπέλτης ήταν σηκωμένος.

Πλοίαρχος: Την ώρα που, μόλις είχαμε πάρει άδεια κανονικά (σσ. να ξεκινήσουν), αμολήσαμε, σηκώσαμε τον καταπέλτη… από το έδαφος. Ξαφνικά… είδα έναν επιβάτη, ο οποίος προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Ναι. Ενώ είχαμε ξεκινήσει, φεύγαμε, είχαμε σηκώσει τον καταπέλτη. Τώρα επιβάτης ήταν, είχε εισιτήριο δεν είχε, τι να σου πω, δεν την ξέρω αυτή την λεπτομέρεια. Ναι, από την κάμερα τον είδα εγώ, αλλά εκείνη την ώρα που τον είδα είχαμε κάνει κίνηση, είχαμε φύγει. Ναι, προσπάθησε να μπει στο βαπόρι, το οποίο είχε ξεκινήσει και έπεσε στη θάλασσα. Τώρα, τι έχει συμβεί παραπέρα δεν ξέρω ποια είναι η κατάστασή του… γιατί

Ύπαρχος: Όχι τον βγάλανε.

Πλοίαρχος: Τον έχουν βγάλει;

Ύπαρχος: Όχι, τον βγάλαν, πεθαμένο, πνιγμένο.

Πλοίαρχος: Έχετε το τηλέφωνό μου να με ενημερώσετε;

Πλοίαρχος: Μου έπεσε ένας στη θάλασσα. Πήδηξε να μπει μέσα, δεν πρόλαβε, γλίστρησε, έπεσε στη θάλασσα και απ’ ότι έμαθα είναι πνιγμένος. Μπλέξαμε, μπλέξαμε!

«Μην μιλήσετε για σπρωξίματα αλλά μόνον για φωνές»
Στα ηχητικά που είχε φέρει στο «φως» το Cretalive.gr, ακούγονται τα τηλεφωνήματα ανάμεσα στον πλοίαρχο, τον ύπαρχο και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, και οι αλλεπάλληλες επικοινωνίες με το Piraeus Traffic και το κέντρο ελέγχου.
Από πλήθος συνομιλιών που έχουν καταγραφεί προκύπτει ότι ο καπετάνιος δεν γνώριζε ως ένα χρονικό σημείο τι ακριβώς είχε συμβεί στον καταπέλτη του πλοίου κατά τον απόπλου και είναι ενδεικτικό ότι κάποια στιγμή ακούγεται να ρωτάει τον ύπαρχο, μετά από τηλεφώνημα που είχε δεχθεί, αν ξέρει κάτι περί σπρωξίματος του αδικοχαμένου Αντώνη καθώς υπήρξε σχετική καταγγελία.
«Υπάρχει καταγγελία ότι τον σπρώξαμε εμείς στη θάλασσα… Μ… ετοιμάσου» ακούγεται να λέει ο πλοίαρχος.

Λίγο αργότερα, ο πλοίαρχος λαμβάνει εντολές από τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά να επιστρέψει το Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο όπου τα μέλη του πληρώματος βρίσκονται στο γέφυρα του Blue Horizon και ακούγεται ο πλοίαρχος να τους δίνει κατευθύνσεις ενόψει των καταθέσεων που θα δώσουν. «Όχι τον σπρώξαμε, με φωνές» ακούγεται να λέει ο πλοίαρχος προς το πλήρωμα
Πλοίαρχος: Με το που θα μπουν μέσα εδώ θα πάμε κατευθείαν για ανάκριση. Με το που ανοίγουμε τον καταπέλτη, θα φτάσουν τα κλιμάκια κατευθείαν από το λιμεναρχείο. Σίγουρα θα είσαι εσύ- εσύ, ποιος άλλος ήταν εδώ;
Πλήρωμα: Ο Β… είχε φύγει.
Πλοίαρχος: Θα πάμε για κατάθεση. Αυτό που θα πείτε… ότι το πλοίο είχαμε αμολήσει, είχαμε σηκώσει τον καταπέλτη και ξαφνικά τον είδαμε και ήρθε, ερχότανε… να μπει
Πλήρωμα: Τον απωθήσαμε…
Πλοίαρχος: Όχι τον σπρώξαμε, με φωνές. Το πλοίο έφευγε και καθώς προσπάθησε να μπει μέσα…σηκωθήκαν τα πέδιλα. Αδελφός Αντώνη: «Αν δεν υπήρχαν τα βίντεο θα λέγαμε ότι γλίστρησε»
«Είναι ένα μεγάλο σοκ όλο αυτό. Δεν μπορώ να το καταλάβω ακόμα γιατί έχει γίνει όλο αυτό… Γιατί;», έλεγε ο Νίκος, αδελφός του 36χρονου.
Στη συνέχεια ο αδελφός του Αντώνη θέλησε να ευχαριστήσει όσους έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα βίντεο ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τα όσα έγιναν τα μοιραία λεπτά πάνω στον καταπέλτη του Blue Horizon. Όπως είπε ο ίδιος, εάν δεν υπήρχαν αυτά τα βίντεο «θα λέγαμε ότι γλίστρησε ή ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους».
«Ήταν άδικο όλο αυτό που έκαναν. Το παιδί δεν πείραζε κανέναν, πιθανώς να τον γνώριζαν εκεί. Δεν υπάρχουν λόγια», είχε πει.
Η δίκη
Η δικάσιμος έχει οριστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2025, δύο μήνες προτού λήξει το όριο ανώτατης προφυλάκισης των 18 μηνών, που ορίζει ο νόμος για τους δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, οι οποίοι είναι ήδη προφυλακισμένοι, τον πλοίαρχο και τον ύπαρχο.
Ο υποπλοίαρχος και ο ναύκληρος έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο Πειραιά.
Ο πλοίαρχος κατηγορείται για επικίνδυνη παρέμβαση στη συγκοινωνία πλοίου, η οποία οδήγησε στον θάνατο, καθώς και για απόπειρα υπόθαλψης κατά συρροή. Κατηγορείται πως έδωσε το πράσινο φως για να αποπλεύσει το πλοίο με ανοιχτό καταπέλτη, αν και αυτό δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς ασφαλείας και πως ανέφερε ψευδώς, με πρόθεση συγκάλυψης, ότι ένας επιβάτης έπεσε στη θάλασσα. Ο ύπαρχος, που φαίνεται να έσπρωξε τον Αντώνη στον θάνατο, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και κατάχρηση εξουσίας.
Η εισαγγελική πρόταση, επισημαίνει την αδικαιολόγητη χρήση βίας για τη διατήρηση της τάξης και ασφάλειας στο πλοίο.