ASPIDES: Η στιγμή που η Φρεγάτα ΨΑΡΑ επιστρέφει στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα

Στις 9 το πρωί κατέπλευσε στον ναύσταθμο Σαλαμίνας η Φρεγάτα ΨΑΡΑ, έπειτα από 3 μήνες παραμονής της στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Παρών στην τελετή υποδοχής ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η ΨΑΡΑ επέστρεψε έχοντας συμμετάσχει στην αρμάδα προστασίας των ρυμουλκών που κατάφεραν επιτυχώς να οδηγήσουν σε ασφαλή ύδατα το πετρελαιοφόρο MV SOUNION, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο, με φλεγόμενο το κατάστρωμα του μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους Χούθι στις 21 Αυγούστου.

Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ πρόκειται να γίνει η τρίτη φρεγάτα ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού που θα κατευθυνθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, διαδεχόμενη την ΨΑΡΑ, στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES της Ε.Ε.

Ανάμεσα σε άλλα, το πλοίο θα φέρει το νέο επιτυχημένο anti-drone σύστημα με το οποίο έχει εξοπλιστεί η ΨΑΡΑ ενώ έχει γίνει εγκατάσταση και του δορυφορικού συστήματος Star Link για τις επικοινωνίες.

Η ΣΠΕΤΣΑΙ αναμένεται να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα περίπου 3 εβδομάδες μετά τον κατάπλου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας της ΨΑΡΑ. Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ φέρει πάνω της το σύστημα anti-drone ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που έχει αναπτυχθεί από την ΕΑΒ και έχει επιτυχώς δοκιμαστεί ελίτ του πεδίου.

Στις 7 Ιουλίου στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον 4 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν.

Δείτε φωτογραφίες: