Ο νέος προτεινόμενος Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν μπορεί να φαίνεται σαν ένας τυπικός γραφειοκράτης των Βρυξελλών – αν κρίνει κανείς από το βιογραφικό του – ωστόσο η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Όλιβερ Βαρχέλι, που αποτελεί επιλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για τη θέση του Επιτρόπου Υγείας της Κομισιόν είναι και ο υποψήφιος που πιο πιθανό θα πέσει.

Ο λόγος για τον Όλιβερ Βαρχέλι, ένθερμο υποστηρικτή του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, και γνωστό για τη σκληρή συμπεριφορά του προς το προσωπικό, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο. Παράλληλα, υποστηρίζει σθεναρά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ο Βαρχέλι, δικηγόρος στο επάγγελμα, ξεκίνησε την καριέρα του στα υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών της Ουγγαρίας, όπου ασχολήθηκε με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Αργότερα, εργάστηκε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ουγγαρίας στην ΕΕ, και το 2008 ανέλαβε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει το Politico, το 2019, όταν ο Όρμπαν τον πρότεινε για Ευρωπαίο Επίτροπο, ο Βαρχέλι είχε ήδη αποκτήσει τη φήμη του «σκληρού» και είχε υιοθετήσει ένα «απρεπές» στυλ διοίκησης, που επέτρεπε εξευτελιστικές συμπεριφορές κατά του προσωπικού και την καλλιέργεια συναισθηματικού τρόμου. Ωστόσο, υπήρχαν και εκείνοι που τον περιέγραψαν ως ευφυή με βαθιά γνώση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Βαρχέλι, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ούγγρος αξιωματούχος ανέφερε ότι η υποψηφιότητά του αποτελεί «μεγάλη τιμή» και μια «αναγνώριση της ουγγρικής υγειονομικής περίθαλψης και γνώσης, που βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια».

Το σημαντικό είναι πως βρίσκεται σε αυτή τη θέση λόγω της στενής του σχέσης με τον Όρμπαν, τον σκληροπυρηνικό ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Η πρόταση Βαρχέλι για τη θέση του Επιτρόπου Υγείας προκάλεσε σε πολλούς σοκ. Όχι μόνο γιατί δεν έχει καμία επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της υγείας – κανένας άλλωστε από τους προτεινόμενους Επιτρόπους δεν έχει (η Ουγγαρία έχει και η ίδια σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας της, τα οποία η κυβέρνηση Όρμπαν αποδίδει στις Βρυξέλλες), όσο για το προφίλ που έχει χτίσει έως τώρα, το οποίο μπορεί να τον «ρίξει»…

Πριν καν ανακοινωθούν τα χαρτοφυλάκια, υπήρχαν ήδη ερωτήματα για το αν θα περάσει η υποψηφιότητά του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι πέρυσι είχε αποκαλέσει τα μέλη του «ηλίθιους».

Τον Οκτώβριο προκάλεσε σάλο όταν απείλησε μονομερώς να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. προς τους Παλαιστινίους, μια απόφαση που ακυρώθηκε γρήγορα από τις Βρυξέλλες. Επίσης, τον Μάιο συναντήθηκε με τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ενώ και οι δύο καταζητούνταν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Κάποιες χώρες της ΕΕ, με επικεφαλής την Ισπανία, επιθυμούν να συμβάλουν στην εκκένωση τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα και στη μεταφορά και περίθαλψή τους σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Η απερχόμενη Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, είχε δεσμευτεί να συνδράμει σε αυτή την πρωτοβουλία. Θα κινηθεί άραγε προς αυτήν την κατεύθυνση ο Βαρχέλι;

Όσον αφορά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η άμβλωση, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεδομένης της σκληρής στάσης του Όρμπαν για τις αμβλώσεις, η πιθανότητα να δούμε ευρωπαϊκή δράση στον τομέα αυτό με πρωτοβουλία Βαρχέλι είναι μάλλον μηδαμινή.

Αλλιώς, λίγα γνωρίζουμε για τις απόψεις του Βαρχέλι στον τομέα της υγείας, κάτι που προβληματίζει ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου.

«Αν ψάξετε τον Όλιβερ Βαρχέλι και την υγεία, δεν θα βρείτε τίποτα», δήλωσε η αριστερή ευρωβουλεύτρια, Καταρίνα Μάρτινς.

«Η υγεία των πολιτών της ΕΕ δεν πρέπει να βρίσκεται στα χέρια κάποιου που δεν έχει καμία σχετική εμπειρία».

Πάντως, αν τελικά αναλάβει ο Βαρχέλι, αναμένεται να έχει στενές σχέσεις με τη φαρμακευτική βιομηχανία. Από το 2008 έως το 2011, ο Βαρχέλι ήταν επικεφαλής του τομέα για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας – ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τις φαρμακευτικές…