Χειριστής ανιχνευτή μετάλλων εμπνευσμένος από τον Indiana Jones ανακάλυψε θησαυρό από αρχαία νομίσματα – Πωλήθηκαν για 157.000 ευρώ

Ένας χειριστής ανιχνευτή μετάλλων, εμπνευσμένος από τον Ιντιάνα Τζόουνς, ανακάλυψε έναν θησαυρό αρχαίων νομισμάτων. Ο θησαυρός πωλήθηκε έναντι 157.690 ευρώ.

Ο Βρετανός, ανακάλυψε έναν τεράστιο θησαυρό από αρχαία ρωμαϊκά χρυσά και ασημένια νομίσματα, ψάχνοντας με τον ανιχνευτή μετάλλων του μια περιοχή που θεωρούσε ότι ίσως έκρυβε κάτι  αξιόλογο. Ο θησαυρός δόθηκε για δημοπρασία και αγοράστηκε έναντι για 176.000 δολάρια.

Ο George Ridgway, ο οποίος έχει εκπαίδευση αρχαιολόγου, μελέτησε ένα ασυνήθιστο σημάδι σε ένα πρόσφατα φρεσκοθερισμένο αγρόκτημα στο Σάφολκ της Αγγλίας, τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οίκου δημοπρασιών Noonans Auctions.

Πώς βρήκε τα νομίσματα – «Η αποκάλυψη του θησαυρού διήρκεσε τρεις μήνες»

Ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος γνώριζε ότι κάποτε, κοντά από το αγρόκτημα, περνούσε ένας ρωμαϊκός δρόμος και πίστευε ότι υπήρχε πιθανότητα να βρει κάτι σημαντικό Ώρες ολόκληρες ανίχνευσης του εδάφους δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα, αποκάλυψε ο ίδιος, όταν όμως άλλαξε θέση κατά 27 μέτρα, ανακάλυψε δύο ρωμαϊκές πόρπες που ανάγονται στον πρώτο αιώνα.

Λίγο αργότερα, βρήκε ένα ασημένιο νόμισμα το οποίο κόπηκε επί Ιούλιου Καίσαρα, το 46 π.Χ. Μέσα σε άλλες τρεις ώρες αναζήτησης, έφερε στην επιφάνεια ακόμη 160 ασημένια νομίσματα και κεραμικά θραύσματα.

«Ήξερα ότι είχα κάνει μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, και κάλεσα τον πατέρα μου να φυλάξει το σημείο όλο το βράδυ, όσο περιμέναμε να φτάσει μια αρχαιολογική ομάδα και να κάνει ανασκαφές», περιγράφει ο 34χρονος. «Η αποκάλυψη του θησαυρού, διήρκεσε τρεις μήνες».

Στην ανασκαφή, οι ερευνητές βρήκαν ακόμη περισσότερα νομίσματα, μεταξύ των οποίων και χρυσά. Συνολικά, ανακτήθηκαν 748 νομίσματα που χρονολογούνταν από το 206 π.Χ. 

Ο George Ridgway, ερασιτέχνης αρχαιολόγος, γνώριζε ότι κάποτε, κοντά από το αγρόκτημα, περνούσε ένας ρωμαϊκός δρόμος και πίστευε ότι κάτι το αξιόλογο θα έκρυβε. Φωτογραφία: Noonans Auctions

Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς από νομίσματα της Ρωμαϊκής και της Εποχής του Σιδήρου

Η Alice Cullen, με εξειδίκευση στα νομίσματα στον οίκο δημοπρασιών, είπε ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς από νομίσματα της Ρωμαϊκής και της Εποχής του Σιδήρου που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα νομίσματα μπορεί να ήταν θαμμένα από κάποιον πολύπειρο στρατιώτη της Λεγεώνας ΧΧ της Ρώμης, η οποία κάποτε στρατοπέδευσε στην περιοχή όπου τώρα βρίσκεται το Κόλτσεστερ της Αγγλίας. Γύρω στο 47 π.Χ.  περιοχή είχε πραγματοποιηθεί μια «σφοδρή μάχη», σύμφωνα με την Cullen και ένα από τα θύματά της ίσως να ήταν το άτομο που έθαψε τον θησαυρό.

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Κόλτσεστερ και του Ίπσουιτς, διεκδίκησαν 63 από τα νομίσματα, για να μπουν στις συλλογές τους, ενώ τα υπόλοιπα δόθηκαν για δημοπρασία.

Ενώ ο οίκος δημοπρασιών περίμενε ότι η πώληση θα συγκεντρώσει περίπου 100.000 δολάρια, στην πραγματικότητα απέφερε περισσότερα από 176.000 δολάρια, σύμφωνα με τον συνεργάτη του CBS News του BBC .

Ένα νόμισμα που εκδόθηκε από τον Γάιο Καίσαρα – γνωστό και ως Καλιγούλα – διακοσμημένο με ένα πορτρέτο της αυτοκράτειρας Αγριππίνας και χρονολογείται από το 37-38 μ.Χ. πωλήθηκε για περίπου 9.295 δολάρια (8.326 ευρώ), σύμφωνα με το BBC. Ένα άλλο νόμισμα, που εκδόθηκε από τον Κλαύδιο και χρονολογήθηκε το 41-42 μ.Χ., πωλήθηκε για περίπου 6.640 δολάρια (5.948 ευρώ).

Ο Ridgway είπε ότι τα έσοδα από την πώληση θα μοιραστούν μεταξύ του ίδιου και του ιδιοκτήτη γης της τοποθεσίας όπου βρέθηκαν τα νομίσματα. Είπε ότι ένα τέτοιο εύρημα ήταν σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

«Έμπνευσή μου ήταν ο ήρωας τον παιδικών μου χρόνων, ο Ιντιάνα Τζόουνς. Ξεκίνησα να εξερευνώ την ιστορία όταν ήμουν μόλις 4 ετών, και ονειρευόμουν ν’ ανακαλύψω έναν ρωμαϊκό θησαυρό από τότε που η γιαγιά μου, μου έκανε δώρο τον ανιχνευτή μετάλλου, στα δώδεκά μου», αφηγείται ο Ridgway.

«Όταν συνειδητοποίησα ότι ανακάλυψα έναν θησαυρό, ένιωσα δέος!».