Χεζμπολάχ: Πανηγυρισμοί και εκδηλώσεις σε Συρία και Ιράν για την εξόντωση του Νασράλα από το Ισραήλ

Παρά τις επίσημες καταδίκες της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα, υπήρξαν αρκετοί που εξέφρασαν ανοιχτά τη χαρά τους για την εξόντωσή του, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων στη Συρία και το Ιράν, δύο χώρες που αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους της Χεζμπολάχ.

Syrians in northwest Syria are celebrating rumors of Nasrallah killing in Beirut. pic.twitter.com/CmJKRXTe0d
— Fared Al Mahlool | فريد المحلول (@FARED_ALHOR) September 27, 2024

Πριν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από τη Χεζμπολάχ το Σάββατο ότι ο Νασράλα είχε σκοτωθεί, ξέσπασαν πανηγυρισμοί για την πιθανότητα του θανάτου του κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στη Βηρυτό.

Στη Συρία, παρά την επίσημη καταδίκη της κυβέρνησης για τη δολοφονία, υπήρξαν εορταστικές εκδηλώσεις σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Στην πόλη Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, πολλοί βγήκαν στους δρόμους κρατώντας συριακές σημαίες, μοιράζοντας γλυκά και εκφράζοντας τη χαρά τους με κορναρίσματα και επευφημίες.

Celebrations in Idlib, Syria now following possible killing of Nasrallah. pic.twitter.com/Me2mDl4LsW
— Clash Report (@clashreport) September 27, 2024

Οι αντιδράσεις αυτές προέρχονται κυρίως από τους Σύρους που αντιτίθενται στη Χεζμπολάχ, καθώς η οργάνωση πολέμησε κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, προκαλώντας βαριές απώλειες στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο Ιράν, το οποίο είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, επίσης σημειώθηκαν σκηνές πανηγυρισμών. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γυναίκες να γιορτάζουν το θάνατο του Νασράλα, αποφεύγοντας να δείξουν τα πρόσωπά τους για λόγους ασφαλείας.

Iranian women inside Iran celebrate the killing of Hassan Nasrallah 👏 👏 👏
pic.twitter.com/Y6MFxvesp7
— Emily Schrader – אמילי שריידר امیلی شریدر (@emilykschrader) September 27, 2024

Μια γυναίκα σε ένα βίντεο δήλωσε στα περσικά ότι, «εμείς, τα παιδιά του Ιράν, στέλνουμε ένα συγχαρητήριο μήνυμα σε όλους για το θάνατο του Χασάν Νασράλα και συγχαίρουμε το ιρανικό έθνος», εκφράζοντας επίσης την ευγνωμοσύνη της προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

I’m in idlib right now and the Syrians are out on the streets celebrating rumours of the death of Nasrallah, the leader of Hezbollah, aka Hezboshaytan!
Just a few days ago Hezboshaytan bombed a village here, today we buried a 1 year old baby and his mother that were killed. pic.twitter.com/bCUufPFS8w
— muslim daily (@muslimdaily_) September 27, 2024

Εκτός του Ιράν, υποστηρικτές του πρώην Σάχη, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο για να γιορτάσουν το γεγονός, τραγουδώντας και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους προς το Ισραήλ για την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ταυτόχρονα, αρκετές επιφανείς προσωπικότητες από τον αραβικό κόσμο εξέφρασαν τη χαρά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Λιβανέζος δημοσιογράφος και γνωστός πολέμιος της Χεζμπολάχ, Ναδίμ Κοτέιχ, έγραψε στο Χ ότι «το πιο επικίνδυνο για το Λίβανο δεν είναι η απουσία της Χεζμπολάχ. Το πιο επικίνδυνο για το μέλλον και το πεπρωμένο του Λιβάνου είναι η απουσία ενός πλήρους λιβανέζικου κράτους».

Άλλοι δημοσιογράφοι από τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία χαρακτήρισαν το θάνατο του Νασράλα ως «το τέλος μιας εποχής» και «τον θάνατο μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για τους Άραβες, το Ισλάμ και τον κόσμο».

Ο Σαουδάραβας influencer, Αμπντάλα Αλ-Σαΐχ, δήλωσε ότι η χαρά του για το γεγονός ήταν «ανείπωτη», ενώ πρόσθεσε ότι ο Νασράλα ήταν «ηγέτης βίας, εξτρεμισμού, τρομοκρατίας και προδοσίας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο θάνατός του θα οδηγήσει σε «σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».

Το Ισραηλινό Επιτελείο Άμυνας επιβεβαίωσε το Σάββατο το πρωί ότι ο Νασράλα, μαζί με άλλα ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο καταφύγιο του ηγέτη στη Βηρυτό. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από έντεκα μήνες έντασης στα σύνορα.

Με πληροφορίες από: Times of Israel