⭕️Following the launch of a Hezbollah surface-to-surface missile toward central Israel, the IAF struck the launcher from which the missile was fired in the area of Nafakhiyeh, Lebanon. pic.twitter.com/nYONUJN5bz— Israel Defense Forces (@IDF) September 25, 2024

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (25/09) ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του γενικού αρχηγείου της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αρχηγείου της Μοσάντ κοντά στο Τελ Αβίβ, με τον IDF να τον εντοπίζει και να τον αναχαιτίζει.

“Η Ισλαμική Αντίσταση εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο Qader 1 στις 06:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης (…) με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ σε προάστιο του Τελ Αβίβ”, ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ.

Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν σήμερα στο Τελ Αβίβ την ώρα που το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε έναν πύραυλο εδάφους- εδάφους, ο οποίος εντοπίστηκε να εισέρχεται στον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενος από τον Λίβανο, επεσήμανε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός.

Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν και σε άλλες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, μεταξύ των οποίων η πόλη Νετάνια.

Η μαχητική οργάνωση ανέφερε ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο τύπου Qader 1 που στόχευε τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ στα προάστια του Τελ Αβίβ “σε υποστήριξη του ακλόνητου παλαιστινιακού λαού μας στη Γάζα” και για την “άμυνα του Λιβάνου και του λαού του”.

Λέει, επίσης, ότι η επίθεση είναι μια απάντηση στις εκρήξεις βομβητών και στις δολοφονίες ανώτατων διοικητών της οργάνωσης.

🇱🇧🇮🇱HEZBOLLAH TARGETED MOSSAD HQ IN TEL AVIV
In a statement, Hezbollah claimed responsibility for the missile attack on Tel Aviv, which was intercepted by Israeli air defenses:
“In support of our steadfast Palestinian people in the Gaza Strip and in support of their valiant and… https://t.co/swNvgSltgt pic.twitter.com/lp0Zgz4WK0— Mario Nawfal (@MarioNawfal) September 25, 2024

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος αναχαιτίστηκε κοντά στο Τελ Αβίβ και ότι η πολεμική αεροπορία χτύπησε τον εκτοξευτή από τον οποίο εκτοξεύθηκε ο πύραυλος, στην περιοχή Ναφαχίγια του Λιβάνου.

“Μετά από τις σειρήνες που ήχησαν στις περιοχές του Τελ Αβίβ και της Νετάνια, ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους εντοπίστηκε να διασχίζει από τον Λίβανο και αναχαιτίστηκε από την Αεροπορική Άμυνα του Ισραηλινού Στρατού (IDF)”, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Για “πρώτη φορά” η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο εναντίον του Τελ Αβίβ

Πρόκειται για μια σπάνια επίθεση μακριά από τις γραμμές του μετώπου της σύγκρουσης Ισραή – Χεζμπολάχ και ίσως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη νέα φάση των κλιμακώσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε στην περιοχή του Τελ Αβίβ», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Όπως αναφέρει ανταποκριτής του CNN, «Σε αυτή τη νέα φάση, αυτή τη νέα κλιμάκωση της έντασης και της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, είναι η πρώτη φορά, απ’ όσο γνωρίζουμε, που ένας πύραυλος φαίνεται να είχε κατεύθυνση προς το Τελ Αβίβ».

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές, ενώ ο στρατός επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στις εντολές που έχουν εκδοθεί σχετικά με την πολιτική προστασία στο κεντρικό Ισραήλ.

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, η Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν, έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες και drones από τον Λίβανο στοχεύοντας το βόρειο Ισραήλ.

Η αναχαίτιση έγινε λίγες μέρες μετά από ισραηλινά χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ, τα οποία σκότωσαν περισσότερα από 500 άτομα σε όλο τον Λίβανο. Η Δευτέρα ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.