Με καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων βρίσκει τη Χαλκιδική το πρώτο «κουδούνι» των σχολείων, σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Η νέα σχολική χρονιά δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις για το νομό, έχει όμως πολλές εκκρεμότητες και προβλήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν.

Από το «τσουνάμι» λουκέτων και συγχωνεύσεων σχολείων σε όλη τη χώρα η Χαλκιδική χάνει δύο σχολεία, καθώς η απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας και Παιδείας με θέμα «Ιδρύσεις, Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις, Υποβιβασμοί και Προαγωγές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2024-2025 – Μετονομασία Τμημάτων Ένταξης» προβλέπει κατάργηση του νηπιαγωγείου Ν. Τενέδου και του Δημοτικού Σχολείου Ν. Ηράκλειας του δήμου Ν. Προποντίδας.

Ο υποβιβασμός αφορά εφτά σχολικές μονάδες του νομού και συγκεκριμένα τα δημοτικά σχολεία που υποβιβάζονται είναι τα εξής: Του Ταξιάρχη από 4θεσιο σε 2θεσιο, της Αρναίας από 9θεσιο σε 7θεσιο, του Στανού από 6θεσιο σε 4θεσιο, της Γαλάτιστας από 12θεσιο σε 7θεσιο, του Πευκοχωρίου από 9θεσιο σε 7θεσιο, της Φούρκας/Κασσανδρινού από 6θεσιο σε 4θεσιο και της Παραλίας Διονυσίου από 6θεσιο σε 4θεσιο.

Η ίδια απόφαση προβλέπει συγχωνεύσεις στα εξής νηπιαγωγεία της Χαλκιδικής:

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Το 1ο με το 2ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας, το 1ο με το 2ο Νηπιαγωγείο Ορμύλιας, το 1ο με το 2ο Νηπιαγωγείο Πευκοχωρίου, το 1ο με το 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Φώκαιας, το 2ο με το 5ο Νηπιαγωγείο Ν. Μουδανιών, το 1ο με το 2ο Νηπιαγωγείο Νικήτης,

Χορηγός Επικοινωνίας

Προάγεται μόνο το δημοτικό Σχολείο Ν. Τρίγλιας από 6θεσιο σε 7θεσιο.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ακόμη και σε περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Στανός, (άλλοτε χωριό των πολυτέκνων) που υπήρχαν παιδιά για να φοιτήσουν στα σχολεία, ο αριθμός φθίνει και μάλιστα σοβαρά.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει 25 παιδιά και πλέον καθώς οι οικογένειές τους μετακόμισαν στον Πολύγυρο. Το χωριό ερημώνει και είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να μείνουν εδώ οι κάτοικοι», αναφέρει με παράπονο ο κ. Γιάννης Ξάκης πρόεδρος του ορεινού Ταξιάρχη, όπου το 4θεσιο σχολείο θα λειτουργήσει από φέτος ως 2θεσιο.

Πηγή: xalkidikipolitiki.com