Τραγωδία στην Κορινθία, όπου συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή Ροζενά στο Ξυλόκαστρο, καθώς λίγο πριν τις 6 βρέθηκαν δύο νεκροί.

Αναμένεται η ταυτοποίηση ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τους δύο άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών που αγνοούνταν από χθες στις περιοχές Καλλιθέα και Πιτσά.

Οι δύο άνδρες πήραν τα μηχανάκια τους και κινήθηκαν προς σημεία όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσουν, έναν φίλο τους που ήταν σε μαντρί. Τελευταία φορά επικοινώνησαν χθες στις 21:30 έκτοτε τα ίχνη τους έχουν χαθεί.

Οι σοροί δεν έχουν τραυτοποιηθεί

«Αυτή την στιγμή έχουμε 2 αγνοουμένους, έχουν εντοπιστεί 2 σοροί και αναμένεται να γίνει η ταυτοποίησή τους. Ο βοσκός έχει εντοπιστεί και είναι καλά στην υγεία του, ενώ ο ίδιος μας είπε ότι τα δύο άτομα μετέβησαν οικειοθελώς προς το μαντρί του για να τον βοηθήσουν. Δεν έχει γίνει ταυτοποίηση των σορών», είπε στο MEGA, o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Η φωτιά ανέπτυξε δυναμική και οι άνεμοι έφτασαν τα 7 μποφόρ στην περιοχή και δημιούργησαν μέτωπα στον ορεινό όγκο του Ξυλόκαστρου και στα σύνορα με την Κορινθία», σημείωσε.

Το μέτωπο της φωτιάς υπολογίζεται ότι φτάνει τα 30 χιλιόμετρα ενώ τα ξημερώματα οι φλόγες πέρασαν στον οικισμό των Ανω Λουτρών. Έχουν καεί σπίτια με τις φλόγες να συνεχίζουν να καίνε σε μερικές δεκάδες μέτρα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι μια δύσκολη φωτιά, λόγω του πυκνόφυτου δάσους και των μικρών οικισμών που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες πεζοπόρων και 110 οχήματα. Με το πρώτο φως θα σηκωθούν 4 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Απανωτά τα μηνύματα 112

Τα μηνύματα 112 για απομάκρυνση κατοίκων είναι απανωτά. Μέχρι τώρα έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε έξι χωριά ενώ σε άλλα τρία έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι να βρίσκονται σ’ ετοιμότητα εξαιτίας της τεράστιας πυρκαγιάς.

Νέο μήνυμα απομάκρυνσης κατοίκων εστάλη τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι του Πύργου Κορινθίας ενημερώθηκαν από το 112 στις 04:12 σήμερα Δευτέρα, ν’ απομακρυνθούν προς Ζάχολη.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Πύργος #Κορινθίας απομακρυνθείτε προς #Ζάχολη‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχώνℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) September 30, 2024

Τα σχολεία στην περιοχή σήμερα θα είναι κλειστά, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ενημερώνει τους πολίτες του ότι «λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 30/09.

»Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας».