Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αυξομειώσεις του καιρού το τελευταίο διάστημα.

Μετά τη σύντομη «φθινοπωρινή διάθεση» του καιρού που μας θύμισε τις πραγματικές καιρικές συνθήκες της εποχής που διανύουμε, οι θερμοκρασίες παίρνουν ξανά την ανιούσα, με τους μετωρολόγους να κάνουν λόγο για «επιστροφή του καλοκαιριού».

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει αφρικανική ζέστη!

Σε ανάρτηση που έκανε ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, εξηγεί ότι η αφρικανική ζέστη που κάνει ξανά την εμφάνισή της στη χώρα οφείλεται στο φαινόμενο του υποτροπικού αεροχείμαρρου.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου και έτσι ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία.

Η Παρασκευή και το Σάββατο είναι οι μέρες που αναμένεται να έχουν την περιοσσότερη ζέστη και σε κάποιες περιοχές τα θερμόμετρα θα ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 30-31 βαθμούς, όπως λέει ο κ Τσατραφύλλιας, ο οποίος στη συνέχεια προειδοποιεί ότι από την Κυριακή και μετά ολοκληρώνεται η ανωμαλία του καιρού και ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση.

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει αφρικανική ζέστη!

Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας, αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου (ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση).

Οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης, τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η Πελοπόννησος, η Εύβοια, το ανατολικό Αιγαίο.

Να τονίσω ότι αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!».

Απουσία βροχοπτώσεων τον Οκτώβριο λόγω του εμποδιστή αντικυκλώνα

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο εμποδιστής αντικυκλώνας θα μπλοκάρει και θα αποτρέψει τα συστήματα της κεντρικής Ευρώπης να κινηθούν προς την περιοχή μας, ενώ, όπως σημειώνει, το φαινόμενο θα αναπτυχθεί από τις αρχές του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα την απουσία βροχοπτώσεων.