Με επίκεντρο τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Συναυλίες, εθελοντική δενδροφύτευση, αγώνας δρόμου στη Δαδιά, διεθνείς αγώνες Catchball …      

Ένα πλούσιο τριήμερο εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων με επίκεντρο τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στον Δήμο Σουφλίου στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο Δήμος Σουφλίου με αφορμή τον συμβολικό αγώνα δρόμου Βουνού DTR – Dadia Trail Run, o οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, με σύνθημα «ΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ – ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ», διοργανώνει εθελοντική δενδροφύτευση στην περιοχή «ΓΙΡΛΙΣΙΟ», που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Δήμου Σουφλίου, και τρεις μουσικές βραδιές αφιερωμένες στην παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Ειδικότερα, η εθελοντική δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 στην ως άνω τοποθεσία και ώρα 18:00. Για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στην περιβαλλοντική αυτή δράση, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης τους, με λεωφορείο που θα εκκινήσει το πρώτο δρομολόγιο με κατεύθυνση προς το σημείο της δενδροφύτευσης, από την Κεντρική πλατεία του Σουφλίου στις 17:00.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:30 με συνοδεία την γνήσια ελληνική παραδοσιακή φωνή της Γωγώς Τσαμπά, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Σουφλίου, πιασμένοι ενωμένοι από τα χέρια, σε έναν ενιαίο κύκλο χρωματισμένο από τις όμορφες πινελιές των τοπικών ενδυμασιών μας, θα παρουσιάσουν τους χορούς της περιοχής μας, συμβολίζοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη που λειτουργούν ως φάρος για την ανασυγκρότηση κάθε κοινωνίας μετά από κάθε καταστροφή, όπως ήταν και η καταστροφή που γνώρισε ο τόπος μας μετά την περσινή πυρκαγιά.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 στις 20:30, μετά το πέρας της δενδροφύτευσης, εθελοντές και πολιτιστικοί σύλλογοι θα συναντηθούν ξανά στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου, αυτή τη φορά ιστορώντας την νεότερη πτυχή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, δηλαδή την λαϊκή μας μουσική παράδοση, στα πλαίσια ενός μουσικού αφιερώματος στην ελληνική λαϊκή μουσική με τον Πέτρο Ίμβριο, τον Γιώργο Δασκουλίδη και την Σαμπρίνα.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί, ότι οι ερμηνευτές αλλά και το επιτελείο των μουσικών που θα συμμετάσχουν στις μουσικές εκδηλώσεις των ημερών αυτών, θα παράσχουν τις καλλιτεχνικές τους υπηρεσίες αφιλοκερδώς, ευαισθητοποιημένοι από τις περιπέτειες της περιοχής μας από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της τοπικής κοινωνίας μετά τη φωτιά.

Ενώ την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, η ημέρα θα ξεκινήσει με πρωταγωνιστές τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στον αγώνα δρόμου DTR – Dadia Trail Run και θα τελειώσει με πρωταγωνιστές τους αθλητές της ομάδας volley που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο κατακτώντας την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα κατηγορίας των Αγοριών Κ18, τους οποίους ο Δήμος Σουφλίου θα βραβεύσει τιμής ένεκεν, σε μία εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει παράλληλα και τη λήξη των εκδηλώσεων του κύκλου δράσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024», με τα τραγούδια που θα μας χαρίσουν η μαντολινάτα Σουφλίου και οι Τροβαδούροι ΜΓΣ Αλεξανδρούπολης.

Εκτός από τις δράσεις του Δήμου Σουφλίου, το τελευταίο τριήμερο του Σεπτεμβρίου, η πόλη του Σουφλίου, αλλά και η Δαδιά θα έχει την χαρά να φιλοξενεί και μία σειρά παράλληλων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν υπό την διοργάνωση άλλων φορέων, με την υποστήριξη του Δήμου Σουφλίου.

Και Nature Festival: Soufli 2024

Η Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία PHILARTIA και ο Δήμος Σουφλίου συνδιοργανώνουν το Nature Festival: Soufli 2024, σε συνεργασία με πλήθος άλλων φορέων, οργανισμών και ομάδων, δημόσιων και ιδιωτικών. Το φεστιβάλ, που αρθρώνεται σε δύο τριήμερα (27-29 Σεπτεμβρίου 2024 και 25-27 Οκτωβρίου 2024), είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον, στη τέχνη και στον πολιτισμό, σκοπεύοντας να επαναπροσδιορίσει και να αναδείξει το Σουφλί και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 και να γίνει πόλος εξωστρέφειας και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και ευαισθητοποίησης, το Nature Festival: Soufli 2024 ενεργοποιεί ποικίλους υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους της πόλης του Σουφλίου, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Πάρκου τους Δάσους της Δαδιάς, οι οποίοι φιλοξενούν διαφόρων ειδών δράσεις και εκδηλώσεις που αναπτύσσονται γύρω από την κεντρική θεματική «Φύση και Τέχνη».

Όσες και όσοι επισκεφθούν το Nature Festival: Soufli 2024 θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, με ελεύθερη είσοδο, σε ένα πράσινο φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις, μουσικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές εκδηλώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια, καθώς και πλήθος παράλληλων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους αθλητικές δράσεις, εκδηλώσεις μουσικής, χορού και γευσιγνωσίας, καθώς και δράσεις δενδροφύτευσης.

Το Nature Festival: Soufli 2024 πραγματοποιείται με την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το Nature Festival: Soufli 2024 και το πρόγραμμά του μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο naturefestival.gr, καθώς και στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.

Τριήμερο 27-28-29 Σεπτεμβρίου 2024

Κού-κου! Μια βόλτα στο δάσος…

Παρασκευή 27/09, 10:00 – 13:00, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Μια βιωματική αφήγηση παραμυθιού για πολύ μικρά παιδιά από τη θεατρική ομάδα «Μορφές Έκφρασης», σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που συνδυάζει το θέατρο με τη μουσική, τη φαντασία και την περιπέτεια. Μια παράσταση – παιχνίδι που γεμίζει χαμόγελα τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα τα μυεί στη μελωδία, στον ρυθμό και σε άλλες ιδιότητες της μουσικής!Στο παραμύθι μας, το σπίτι του Κού-κου είναι το δάσος της Δαδιάς!

Ψηφιακή εικονική εμπειρία ΧΡΩΜΑΤΑ

Σάββατο 28/09, 11:00 – 13:00, Αρχοντικό Μπρίκα

Αναπαράσταση του παραδοσιακού Σουφλιώτικου γάμου μέσα από μία ψηφιακή διαδραστική εμπειρία με χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Η πρωτότυπη αυτή εμπειρία περιλαμβάνεται στα πλούσια αποτελέσματα του συνεργατικού ερευνητικού έργου ΧΡΩΜΑΤΑ, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, τις εταιρείες TETRAGON και Up2Metric και στον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής.

Μετά τη Φωτιά

27 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου, Αρχοντικό Μπρίκα

Έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, με θέμα την απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος του Έβρου μετά τις πυρκαγιές του 2023.

Ένας αθλητής – Ένα δέντρο

Σάββατο 28/09, 18:00, Γιρλίσιο*

Εθελοντική δενδροφύτευση στο Γιρλίσιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σουφλίου.

*Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 μετακίνηση με λεωφορείο από την κεντρική πλατεία Σουφλίου προς τον χώρο της εκδήλωσης.

Nature and Street Art με την επιμέλεια του Γιάννη Μητρουλάκη

Κτίριο ΔΙΕΚ – Παράρτημα Σουφλίου

Δημιουργία τοιχογραφίας από το Crew Mitroulakis, διακεκριμένη καλλιτεχνική ομάδα από την Αλεξανδρούπολη. Η δημιουργία, με θέμα τη φύση, θα υλοποιηθεί στο κτίριο του ΙΕΚ Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Αμπελουργίας στο Σουφλί, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Παράλληλες Δράσεις και Εκδηλώσεις

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Σουφλί στο τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου 2024 αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Σουφλίου.