Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απεμπλακούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις και ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχουν κάποιο σχέδιο για να το επιτύχουν αυτό.

«Ο Μπάιντεν και η Κάμαλα μας έβαλαν σε αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα δεν μπορούν να μας βγάλουν. Δεν μπορούν να μας βγάλουν», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, σε ομιλία του στην Τζόρτζια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά παρέχουν στο Κίεβο στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Πιστεύω ότι θα κολλήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο, εκτός και αν είμαι εγώ πρόεδρος. Θα το τελειώσω. Θα το κάνω με διαπραγματεύσεις, θα απεμπλακώ. Πρέπει να απεμπλακούμε. Ο Μπάιντεν λέει ότι δεν θα φύγουμε μέχρι να νικήσουμε. Τι θα γίνει αν νικήσουν αυτοί», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική ομιλία του στην Τζόρτζια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα μπορούσε να διευθετήσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ακόμα και μέσα σε μία ημέρα, αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος.

«Αν είχαμε έναν πραγματικό πρόεδρο, έναν πρόεδρο που γνώριζε – που τον σεβόταν ο Πούτιν … δεν θα είχε εισβάλει ποτέ στην Ουκρανία, είχε πει χαρακτηριστικά στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν.

Αντίστοιχα, στο νέο ντιμπέιτ μεταξύ Τραμπ και Χάρις, ήταν η  σειρά της αντιπροέδρου των ΗΠΑ να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον Τραμπ για τη στάση του στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Η υποψήφια των Δημοκρατικών είπε ότι αν ο Τραμπ βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα καθόταν στο Κίεβο αυτή τη στιγμή» με την Πολωνία στο στόχαστρό του.  Η Βαρσοβία, που από καιρό είναι επιφυλακτική απέναντι στη Μόσχα, είναι ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους του Κιέβου από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήθελε «τόσο πολύ» να κερδίσει η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024.  «Βλέπω ότι ο Ζελένσκι είναι εδώ, νομίζω ότι ο Ζελένσκι είναι ο μεγαλύτερος πωλητής στην ιστορία», δήλωσε ο Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Κυριακή εργοστάσιο πυρομαχικών στο Σκράντον της Πενσιλβάνια -μια κρίσιμη πολιτεία που θα κρίνει την εξέλιξη των εκλογών του Νοεμβρίου,  στο πλαίσιο περιοδείας για να ενισχύσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο, δίνοντας ώθηση στην εκστρατεία της Χάρις, κάτι που εξόργισε τον Τραμπ.

«Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα, φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια … Θέλει τόσο πολύ να κερδίσουν [οι Δημοκρατικοί] αυτές τις εκλογές, αλλά εγώ θα το έκανα διαφορετικά, θα εργαστώ για την ειρήνη», είπε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόσθεσε ότι αν κερδίσει τις εκλογές, «το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να τηλεφωνήσω στον Ζελένσκι και στον πρόεδρο Πούτιν και θα του πω: “Πρέπει να κάνετε μια συμφωνία, αυτό είναι τρελό”».

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης, αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και δεν είπε αν ήθελε η Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία όταν πιέστηκε στο προεδρικό ντιμπέιτ με τον Χάρις νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Έχει επίσης απειλήσει να μειώσει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία.