«Σε νέο στάδιο εισέρχεται ο πόλεμος» δήλωσε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, με το κέντρο βάρους να μετακινείται στη βόρεια συνοριακή περιοχή, όπου μεταφέρονται ήδη περισσότερα στρατεύματα και πόροι.

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη βόρεια πλευρά του Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου μεταφέρονται στρατεύματα που επιχειρούσαν στη Γάζα, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή μετά το διπλό κύμα εκρήξεων.

Λίγες ώρες μετά το δεύτερο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας, που αφήνουν πίσω τους συνολικά τουλάχιστον 32 νεκρούς και 3.500 τραυματίες στον Λίβανο, ο Γκάλαντ μετέβη σε σε βάση της πολεμικής αεροπορίας όπου επεσήμανε πως «ξεκινάμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς».

«Έχουμε πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμα ενεργοποιήσει» διαμήνυσε ο αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού, σημειώνοντας ότι «σχεδιάζουμε κάθε στάδιο του υψηλού τιμήματος που θα πρέπει να πληρώσει η Χεζμπολάχ».

«Το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που εκκενώθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και ανησυχίας για κλιμάκωση στο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ. «Το έχω ξαναπεί, θα επιστρέψουμε τους πολίτες του Βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

Οι εν λόγω δηλώσεις εκλήφθηκαν ως ένδειξη ότι το Ισραήλ στρέφει το ενδιαφέρον του προς τη Χεζμπολάχ και τη σύγκρουση γύρω από τα σύνορα με τον Λίβανο και ήδη, όπως μετέδωσαν ισραηλινά, το βράδυ της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός (IDF) μετέφερε μια μεραρχία στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Πρόκειται για την 98η μεραρχία -απαριθμεί περίπου 10.000 έως 20.000 στρατιώτες- που μέχρι πρότινος πολεμούσε στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το BBC, στον βορρά υπήρχε μέχρι τώρα μία μεραρχία, η 36η, με την κίνηση αυτή του Ισραήλ να δείχνει σημαντική αύξηση των δυνάμεων στην περιοχή. Σχετικά βίντεο, μάλιστα, των οποίων η γνησιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, δείχνουν τη μεταφορά αρμάτων μάχης στον βορρά.

Οι συνέπειες ενός πολέμου με τη Χεζμπολάχ και ο παράγοντας Ιράν

Το διπλό κύμα επιθέσεων, με εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους που φέρονται να είχαν παγιδευτεί εκ των προτέρων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ενδέχεται να είναι το προοίμιο για μια ολοκληρωτική ισραηλινή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα απαντήσει. Ποια μορφή θα πάρει η απάντηση μένει να το δούμε.

Και ίσως, ένα στίγμα των προθέσεών της φανεί στο έκτακτο διάγγελμα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, το απόγευμα της Πέμπτης (19/9).

Η οργάνωση διαθέτει μεγάλη στρατιωτική ικανότητα όχι μόνο να σφυροκοπά το βόρειο Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά και να επιτίθεται σε άλλα μέρη του εβραϊκού κράτους, συμπεριλαμβανομένων πυκνοκατοικημένων πόλεων, όπως το Τελ Αβίβ.

Η Χεζμπολάχ έδειξε αυτή την ικανότητα στον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ. Η σύγκρουση κράτησε 34 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 165 Ισραηλινοί (121 στρατιώτες των IDF και 44 άμαχοι), ενώ η οικονομία και η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ υπέστησαν σημαντική ζημιά. Οι απώλειες της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου ήταν πολύ μεγαλύτερες, με τουλάχιστον 1.100 νεκρούς. Ωστόσο, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δεν κατάφεραν να καταστρέψουν ή να εξουδετερώσουν την οργάνωση.

Οποιαδήποτε επιτυχημένη επιχείρηση αντιποίνων στις πόλεις του Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες αμάχων, δίνοντας στο Ισραήλ ένα επιπλέον πρόσχημα για να επιδιώξει τον μακροχρόνιο στόχο του να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ και να τιμωρήσει τον κύριο υποστηρικτή της, την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Σε μια ευρύτερη σύγκρουση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υπερασπιστούν το Ισραήλ, ενώ το Ιράν θα υποστήριζε τη Χεζμπολάχ με κάθε αναγκαίο τρόπο. Αν οι ηγέτες του Ισραήλ και των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν θα συνεχίσει να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να το ωθήσει σε πόλεμο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, κάνουν λάθος, γράφει στο The Conversation ο Amin Saikal, καθηγητής Σπουδών Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας.

Η Χεζμπολάχ παίζει κομβικό ρόλο στην εθνική και περιφερειακή ασφάλεια του καθεστώτος. Η Τεχεράνη έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση, μαζί βέβαια με άλλους συμμάχους στην περιοχή -τις ιρακινές πολιτοφυλακές, τους Χούθι της Υεμένης και το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από την ίδρυσή του πριν από 45 χρόνια, το ιρανικό καθεστώς θεωρεί το Ισραήλ και τον κύριο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, ως υπαρξιακή απειλή, όπως ακριβώς και το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν. Για το λόγο αυτό, το καθεστώς έχει αναδιαμορφώσει τις εξωτερικές του σχέσεις με τους μεγάλους αντιπάλους της Αμερικής, ιδίως τη Ρωσία και την Κίνα. Η ρωσο-ιρανική στρατιωτική συνεργασία έχει γίνει τόσο ισχυρή, στην πραγματικότητα, που η Μόσχα δεν θα διστάσει να υποστηρίξει το Ιράν και τους πληρεξουσίους του σε οποιονδήποτε πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μετά από σχεδόν ένα χρόνο απόλυτης καταστροφής στη Γάζα, το Ισραήλ δεν κατάφερε να εξαλείψει τη Χαμάς. Το μαρτυρούν οι ίδιες του οι πράξεις. Εξαναγκάζει συνεχώς τους κατοίκους της Γάζας να μεταφερθούν σε άλλα σημεία ώστε οι στρατιώτες των IDF να μπορούν να επιχειρούν σε περιοχές που προηγουμένως είχαν δηλώσει ότι είχαν εκκαθαριστεί από μαχητές.

Η ήττα της Χεζμπολάχ και των υποστηρικτών της θα ήταν ένας πολύ μεγαλύτερος και δύσκολος στόχος που εμπεριέχει τον σοβαρό κίνδυνο ενός πολέμου τον οποίο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν, αλλά για τον οποίο προετοιμάζονται. Οι επιθέσεις, δε, μέσω των συστημάτων επικοινωνίας στον Λίβανο είναι απλώς οι τελευταίες σε μια σειρά από επιχειρήσεις που συνεχίζουν να τορπιλίζουν τις όποιες προσπάθειες για μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα, που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την περιοχή.