Αποδεκατίζει συστηματικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Ισραήλ τους διοικητές και τον στενό πυρήνα συνεργατών της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, με συνεχείς επιδρομές στη Βηρυτό και βομβαρδισμούς στα κρησφύγετά τους.

Στόχος του Ισραήλ είναι να αφήσει ακέφαλη την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση, όπως έχει προσπαθήσει να κάνει και με τη Χαμάς.

Η λίστα με τους νεκρούς διοικητές 

Ιμπραήμ Κουμπάισι

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά».

Ιμπραχίμ Ακίλ

Σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος υπηρετούσε στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της οργάνωσης. Ο Ακίλ, ο οποίος χρησιμοποιούσε επίσης τα ψευδώνυμα Tahsin και Abdelqader, είναι μέλος του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ, του Συμβουλίου Τζιχάντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατηγορούν για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις με φορτηγά στη Βηρυτό που έπληξαν την αμερικανική πρεσβεία τον Απρίλιο του 1983, όπου έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι, και έναν στρατώνα Αμερικανών πεζοναυτών έξι μήνες αργότερα, όπου σκοτώθηκαν 241 άνθρωποι.

Φουάντ Σουκρ

Ένα ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου στις 30 Ιουλίου σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, που αναγνωρίστηκε από τον ισραηλινό στρατό ως το δεξί χέρι της επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Ο Φουάντ Σουκρ ήταν μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές προσωπικότητες της Χεζμπολάχ από τότε που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Σουκρ το 2015 και τον κατηγόρησαν ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983 στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Μοχάμεντ Νάσερ

Ο Μοχάμεντ Νάσερ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 3 Ιουλίου. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι ήταν επικεφαλής μιας μονάδας υπεύθυνης για τα πυρά από το νοτιοδυτικό Λίβανο κατά του Ισραήλ. Ο Νάσερ, ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, ήταν υπεύθυνος για τμήμα των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στα σύνορα, σύμφωνα με με ανώτερες πηγές ασφαλείας στο Λίβανο.

Ταλέμπ Σαμί Αμπντάλα

Ο ανώτερος διοικητής πεδίου της Χεζμπολάχ Ταλέμπ Σαμί Αμπντάλα σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου σε μια επίθεση που ανέλαβε το Ισραήλ, το οποίο δήλωσε ότι είχε πλήξει ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου στο νότιο Λίβανο. Πηγές ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσαν ότι ήταν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, διοικητής της κεντρικής περιοχής της νότιας συνοριακής λωρίδας και είχε τον ίδιο βαθμό με τον Νάσερ. Η δολοφονία του ώθησε την οργάνωση να εκτοξεύσει ομαδικά πυρά και πυραύλους κατά μήκος των συνόρων προς το Ισραήλ.

Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ σκοτώθηκε αφού μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν την περιοχή του Χαν Γιουνίς στη Γάζα στις 13 Ιουλίου. Ο ασύλληπτος Ντέιφ είχε επιβιώσει από επτά απόπειρες δολοφονίας. Ο Ντέιφ πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Ισμαήλ Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιουλίου στο Ιράν, δήλωσε η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα. Ο Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο που έπληξε ένα κρατικό ξενώνα όπου διέμενε. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του.

Σάλεχ αλ Αρούρι

Χτύπημα ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα νότια προάστια της Βηρυτού, στο Νταχιγιέχ, σκότωσε τον αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στις 2 Ιανουαρίου 2024. Ο Αρούρι ήταν επίσης ο ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς “Ταξιαρχίες Κασάμ”.