Σε εξειδίκευση των μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις , αγρότες και τουρισμό, τα οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο πλαίσιο διυπουργικής συνέντευξης Τύπου σήμερα, Δευτέρα, το πρωί.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία για ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 22 δισ. το 2024 (έναντι 20,6 δισ. το 2023). Είπε επίσης ότι παρατηρείται πίεση από τις τουριστικές ροές σε συγκεκριμένους προορισμούς και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ταυτόχρονα η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων εντός της χώρας. Ανέφερε επίσης ότι το υπ. Ανάπτυξης προετοιμάζει εξειδικευμένες πρωτοβουλίες, εστιάζοντας σε τρεις στρατηγικές: Ενίσχυση βιομηχανίας, μείωση γραφειοκρατίας και κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μίλησε για μέτρα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή σε 4 άξονες, ενώ μίλησε για μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων για τη γεωργία. Είπε επίσης ότι η επιστροφή του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη.
Δείτε την εξειδίκευση των μέτρων:
Κλείσιμο
Αναπροσαρμόζεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας
Η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και εισάγει νέο τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη εξειδίκευσε τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι το τέλος κρουαζιέρας θα είναι αυξημένο για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, με κλιμακώσεις ανάλογα με την χρονική περίοδο. Παράλληλα, βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας στη χώρα.
Σημαντική είναι και η αναπροσαρμογή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο θα αυξάνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το μειωμένο τέλος θα επεκτείνεται πλέον και για τον Μάρτιο, καλύπτοντας συνολικά πέντε μήνες, έναν περισσότερο από ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Τα έσοδα από τα τέλη αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.
Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι θα νομοθετηθεί πλαίσιο λειτουργικών και ασφαλιστικών προδιαγραφών. Επίσης, το τέλος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αυξηθεί από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες σε 2 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι θα αυξηθεί από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ.
Ιδιαίτερα για την Αθήνα, στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα, δεν θα επιτρέπεται η έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.
Θεοδωρικάκος: Στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Οι υπουργοί εξειδικεύουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις από 1/1/25

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για σύγκλιση εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με απαραίτητο στόχο την υλοποίηση νέου μοντέλου. Επιγραμματικά οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες είναι η Εθνική Στρατηγική ενίσχυσης, οι μεταρρυθμίσεις για μείωση γραφειοκρατίας, η επέκταση κινήτρων με άμεση περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.
Όπως είπε, σε εξέλιξη είναι τρεις δράσεις για άμεση χρηματοδότηση 170 εκατομμυρίων με αποφάσεις στο επόμενο δίμηνο, σχετικά με το πρόγραμμα ψηφιοποίησης προΥπολογισμού 75 εκατομμυρίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 90 εκατομμυρίων για βιομηχανικά πάρκα. Στο προσκήνιο είναι ο στόχος για μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους, με κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Σχετικά με την επέκταση κινήτρων για έρευνα – καινοτομία και εξαγορών – συγχωνεύσεων για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:
νέες περιπτώσεις χορήγησης έκπτωσης για δαπάνες έρευνας/ υπερέκππωση στο 250% όταν συνεργάζονται με start uρ ή πανεπιστήμια
στο 300% όταν οι δαπάνες είναι άνω του 20% του τζιρου,
στο 315% όταν οι σχετικές δαπάνες υπεβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας
Παράλληλα, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας με 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια
διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για λεγόμενους επενδυτικούς αγγέλους,
μειώνεται το όριο σε 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών νέας εταιρείας για συγχωνεύσεις
Σε ό,τι αφορά στο μέτρο Golden Visa από 1 Ιανουαρίου του 2025 συνδέεται με άδεια παραμονής με επένδυση 250.000 σε start up.
Χατζηδάκης: Εκτός από φορολογικά εργαλεία δίνονται και χρηματοδοτικά
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναμένει θετική ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επέκταση κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ του προγράμματος «Ηρακλής», κάτι που θα επιτρέψει τη μείωση των κόκκινων δανείων στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε τη σημασία ενός ανταγωνιστικού, αλλά κυρίως υγιούς τραπεζικού συστήματος και υπενθύμισε ότι, πέρα από τα φορολογικά εργαλεία, παρέχονται και χρηματοδοτικά μέσα για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Αναφορικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μια νέα δράση του ΕΣΠΑ, που προβλέπει τη χρηματοδότηση του 50-60% του κόστους επενδύσεων, καθώς και σε ένα νέο ταμείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση της διαδικασίας απόκτησης διεθνούς πατέντας.
Μιχάλης Αργυρού: Το γενικό πλαίσιο απόδοσης της ελληνικής οικονομίας
Ο Μιχάλης Αργυρού από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), αναλύοντας το γενικό πλαίσιο απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι η ανθεκτικότητα είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι δυναμικός για πέντε συνεχόμενα έτη, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του εισοδήματος. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Παράλληλα, μειώνεται ο οικονομικά ανενεργός πληθυσμός, ενώ οι εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων είναι θετικές, με το επενδυτικό κενό να καλύπτεται γρήγορα. Η Ελλάδα εμφανίζει την πρώτη θέση στην αύξηση επενδύσεων, με τον όγκο επενδύσεων να φτάνει το 41%.
Ειδήσεις σήμερα
Ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο: Λεηλασίες, βιασμοί και άλλες ιστορίες…
Σε 11 εβδομάδες παίζονται όλα στην Κεντροαριστερά: Ποιος ζει (και) ποιος πεθαίνει σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Χειροπέδες για εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί, €3,5 εκατ. η ζημιά

Content snippet: CookieBar