Η προαναγγελθείσα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί τελικά σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκονται με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κλείδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται και οι δύο με αφορμή τη ΓΣ του ΟΗΕ.

Μητσοτάκης – Ερντογάν θα συναντηθούν ειδικότερα στις 11.40 πμ τοπική ώρα (6.40 μμ ώρα Ελλάδας) και στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, καθώς και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των δύο ηγετών.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί στη συνάντηση αυτή αν μη τι άλλο να συμφωνηθεί η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας, αφού οι δυνατότητες πολιτικού διαλόγου για τα καυτά θέματα φαίνονται περιορισμένες και τα αγκάθια στον ελληνοτουρκικό διάλογο παραμένουν.

Και αυτό καθώς η Τουρκία πρώτον ναρκοθετεί την προσπάθεια του ΟΗΕ για επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό, επιμένοντας για “λύση” δύο κρατών. Και δεύτερον, εξακολουθεί να έχει το βλέμμα της στραμμένο στο Καστελλόριζο, η υφαλοκρηπίδα του οποίου εμποδίζει την “έξοδο” της στην ανατολική Μεσόγειο.

Το κλίμα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν προτίθεται, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, κατά την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ αλλά και κατά τις επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη, να ζητήσει αναγνώριση των κατεχόμενων.

Βέβαια, έτσι κι αλλιώς οι όποιες προσδοκίες μπορεί να υπήρχαν για το φθινοπωρινό ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν, είχαν “σβήσει” από τη στιγμή που το καλοκαίρι η Τουρκία με τα τσαλίμια στην Κάσο, αλλά και με τις ρητορικές προκλήσεις στην Κύπρο στην επέτειο της εισβολής, έδειξε ότι δεν έχει αλλάξει στρατηγική.

Το σκηνικό έντασης στην Κάσο εντασσόταν σε μία προσπάθεια της Άγκυρας να “αναστήσει” το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δεδομένου ότι η περιοχή, στην οποία έκανε έρευνες το ιταλικό σκάφος, εμπίπτει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου του 2020 για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φλερτάρει επιμόνως ξανά την Αίγυπτο. Η δε επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στην Άγκυρα στις αρχές Σεπτεμβρίου σήμανε συναγερμό στην Αθήνα. Και αυτό καθώς η Τουρκία προσπαθεί διακαώς να πείσει την Αίγυπτο να οριοθετήσουν οι δυο τους ΑΟΖ σε βάρος της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Καστελλόριζου.

Παρά τα αγκάθια στον ελληνοτουρκικό διάλογο πάντως, Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών θέλουν να δηλώνουν αισιόδοξοι για τη δυνατότητα ουσιαστικής προόδου. Ενώ σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να διατηρεί το (φαινομενικά) καλό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό.