Καλημέρα σας

Φεστιβάλ ριζιού το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι. Φεστιβάλ καντίνας, δηλαδή φεστιβάλ street food από σήμερα μέχρι την 1η Οκτωβρίου στο πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελοκήπους. Στη Θεσσαλονίκη τα πάντα σε προσκαλούν να… φας. Τα πιάτα και οι γεύσεις σε περικυκλώνουν από παντού. Λες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Λες και δεν υπάρχει αύριο. Η πόλη έχει πολύ και καλό φαγητό με ταυτότητα και γι’ αυτό αποτελεί -πέραν των άλλων- και γαστρονομικό προορισμό. Τουλάχιστον όσοι την επισκέπτονται γνωρίζουν ότι μπορούν να φάνε καλά. Αλλά και για τους μονίμους κατοίκους οι πειρασμοί είναι πολλοί, κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του κάθε δρόμου. Όπως και οι οργανωμένες ειδικές καταστάσεις όπως τα φεστιβάλ. Παίδες με… μέτρο. Όπως λέει κι ένας σοφός φίλος που γενικά τρώει ελάχιστα «φαγητό θα υπάρχει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- και αύριο». Ψυχραιμία…    

Το φινιστρίνι της Δοϊράνης

Η ευαισθησία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος είναι γνωστή από χρόνια. Σε κάθε του ταξίδι, όπου Γης, δεν παραλείπει να μιλάει για περιβαλλοντικά θέματα και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το ίδιο έπραξε και στο Κιλκίς, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες και μίλησε σε ημερίδα, την οποία διοργάνωσε η τοπική Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, με θέμα τη σχέση της εκκλησίας με το περιβάλλον. «Κεντρικό συστατικό της ορθοδόξου ταυτότητας είναι η οικοφιλική συμπεριφορά», είπε ο Παναγιώτατος, προσθέτοντας πως «είναι ασύμβατο με την αλήθεια της χριστιανικής υπάρξεως να μετατρέπουμε τον άνθρωπο εις αντικείμενο και τη φύση εις χρήσιμο υλικό».

Υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που εντείνονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, επικαλούμενος και τις λέξεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «ο πλανήτης βράζει, κοχλάζει», ο κ. Βαρθολομαίος καυτηρίασε την ανθρώπινη ματαιοδοξία, που δεν συνάδει -όπως είπε- με μια αληθινά χριστιανική στάση ζωής.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στο Κιλκίς ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε το Μουσείο της λίμνης Δοϊράνης, όπου θαύμασε όχι μόνο την αίθουσα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά και τις εργασίες των μαθητών. Κι ύστερα πήρε τα κιάλια και είδε τη χλωρίδα και την πανίδα της λίμνης. Στάθηκε αρκετή ώρα κοιτάζοντας τον υγροβιότοπο και σημείωσε πως πρέπει να ενισχύουμε με δράσεις τη σχέση του περιβάλλοντος της λίμνης με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Όσο ήταν μπροστά από το φινιστρίνι του Μουσείου, ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης, του εξηγούσε πως λόγω της φετινής ανομβρίας έχει υποχωρήσει η στάθμη του νερού. Ο Πατριάρχης έδειξε προβληματισμένος, καθώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα πάντα του προκαλούν θλίψη. Όπως έχει πει παλαιότερα δεν θέλει να τα βλέπει όλα μαύρα, αλλά συνήθως είναι μαύρα…

Την εικόνα του κ. Βαρθολομαίου μπροστά από το φινιστρίνι του Μουσείου της λίμνης Δοϊράνης αποτύπωσε ο διευθυντής Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ακολουθεί τον Πατριάρχη σε κάθε του ταξίδι, ο δημοσιογράφος, Νίκος Παπαχρήστου.

Πατριαρχικό δείπνο στη Μηχανιώνα

Δείπνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, παραθέτει σήμερα το βράδυ στο σπίτι του στη Νέα Μηχανιώνα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Σίμος Διαμαντίδης. Στον γνωστό επιχειρηματία ο Πατριάρχης έχει απονείμει το οφφίκιο του άρχοντος ευταξία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας για την κοινωνική του δράση, κατόπιν προτάσεως του μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, ο οποίος θα παρακαθίσει στο δείπνο. Όπως, επίσης, και άλλοι ιεράρχες, ανάμεσα τους οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Δράμας Δωρόθεος και Σμύρνης Βαρθολομαίος. Αλλά και ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Λόγω της σύνθεσης του τραπεζιού στα πιάτα αναμένεται να κυριαρχήσουν τα θαλασσινά και οι σαλάτες. Άλλωστε ο οικοδεσπότης, η επιχείρηση του οποίου κατασκευάζει δίχτυα, έχει μεγάλη σχέση με τη θάλασσα.  

Πρόσβαση στο νοσοκομείο
 
Ποιος να το φανταζόταν εκεί γύρω στα 1900, όταν χτίστηκε το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, πως μετά από τόσα χρόνια, εκτός των άλλων, θα αντιμετώπιζε ακόμη θέματα προσέγγισης λόγω της περιοχής. Πριν από μερικά χρόνια, επί δημαρχίας Ζέρβα, μπήκαν οι κυβόλιθοι στην οδό Ελένης Ζωγράφου, από το ύψος της Αγίου Δημητρίου μέχρι και στη συμβολή της με τον Άγιο Παύλο. Έγινε πιο όμορφο σαν… καλντερίμι, αφού οδηγεί -ή κατεβαίνει- σε μία από τις πλέον όμορφες περιοχές της Θεσσαλονίκης, την Άνω Πόλη. Αρχιτεκτονικά ή σαν στιλ πραγματικά ο δρόμος με τους κυβόλιθους ταιριάζει. Η χρήση του όμως, δηλαδή οι καθημερινές ανάγκες του νοσοκομείου έδειξαν κάτι άλλο. Όταν προσπαθούσε κάποιος ασθενής να πάει στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» τα… έβλεπε όλα. Από το ταρακούνημα του αυτοκινήτου που τον μετέφερε, κάτι που περιλαμβάνει και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όταν έπρεπε να μεταφέρουν έναν ασθενή στις εφημερίες. Εκεί γινόταν το… πάρτι του αμορτισέρ. Υπήρξαν διαμαρτυρίες επί διαμαρτυριών από υγειονομικούς και πολίτες, αλλά δεν ίδρωνε το αυτί κανενός. Με το θέμα των κυβόλιθων της οδού Ελένης Ζωγράφου ασχολήθηκε με το που ανέλαβε ο σημερινός δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης. Ως αποτέλεσμα διορθώθηκε κάπως η κατάσταση, αφού προστέθηκαν αρμοί στις ενώσεις των κυβόλιθων, λειαίνοντας μερικώς την κακοτεχνία της προηγούμενης κατάστασης. Μπορεί ο δρόμος να μην έγινε χαλί, αλλά η κατάσταση βελτιώθηκε. Φυσικά, οι ταχύτητες των οχημάτων γενικώς έχουν μειωθεί, μιας και το μυαλό όλων είναι στα αμορτισέρ που επιβαρύνονται. Αυτό πάντως που δεν παλεύεται είναι τα παρκαρισμένα έξω από το νοσοκομείο οχήματα. Ιδιαίτερα, μετά την πύλη, στην δεξιά στροφή προς τα κάστρα. Παρκαρισμένα κανονικότατα κλείνουν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και μάλιστα της ανόδου, ενώ από την απέναντι πλευρά, κλείνουν το μισό, αφού καταλαμβάνουν και το μισό πεζοδρόμιο. Το τι γίνεται στο συγκεκριμένο σημείο στις μέρες της εφημερίας του «Αγίου Δημητρίου» δεν περιγράφεται. Ανταμώνουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα τουριστικά, τα κόκκινα που κάνουν το τουρ της πόλης με τα υπόλοιπα οχήματα και το κομφούζιο είναι απίστευτο. Μια πρακτική ιδέα, που δεν συνάδει με την αισθητική της περιοχής, είναι να τοποθετηθούν πασαλάκια, τα οποία θα αποτρέπουν το παρκάρισμα. Το δίλλημα είναι σαφές: αισθητική από τη μια, λειτουργικότητα από την άλλη. Ο πολιτισμός της ιστορίας, κόντρα στον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Διπλό… καφριλίκι.

Πολλά εμπόδια συναντάμε συχνά σε διαδρόμους και ράμπες αναπήρων. Συνεχώς γίνεται κουβέντα για τους κάφρους που παρκάρουν εκεί, ενώ πολλές φορές συζητούνται και τα φαινόμενα των καταστηματαρχών -κυρίως της εστίασης- που απλώνουν τα τραπεζοκαθίσματα σε διαδρόμους, που έχουν σχεδιαστεί για να τους διασχίσουν συνάνθρωποί μας που δεν βλέπουν. Ποιος όμως μπορεί να φανταστεί το πόσα αντικείμενα μπορούν να φράξουν τη διέλευση σε ράμπες για αμαξίδια ανθρώπων με κινητικά προβλήματα; Άπειρά! Όπως -για παράδειγμα- ένας κάδος απορριμμάτων σαν κι αυτόν της φωτογραφίας. Που βρέθηκε πάνω στη ράμπα, στην οδό Ορφανίδου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επειδή κάποιοι γέμισαν το πεζοδρόμιο με μπάζα κι αποφάσισαν να τον… μετακινήσουν από τη θέση του. Και ογκώδη στο πεζοδρόμιο και ο κάδος στη ράμπα αναπήρων. Διπλό… καφριλίκι.

Τα εύσημα Ανδρεάδη στον Αγγελούδη 

Ότι ο Σταύρος Ανδρεάδης και ο Στέλιος Αγγελούδης έχουν καλή συνεργασία ήταν γνωστό, εξάλλου αυτή επισφραγίστηκε και χθες με τις παρεμβάσεις που έκανε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας στη Νέα Παραλία σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως που μας έκανε εντύπωση ήταν τα θερμά λόγια με τα οποία μίλησε ο κ. Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Στις δηλώσεις του ο κ. Ανδρεάδης δεν ευχαρίστησε απλά τον δήμαρχο για τη βοήθειά του και τη συνεργασία που είχαν αλλά έπλεξε και το εγκώμιό του. Τον χαρακτηρισε άξιο δήμαρχο, ο οποίος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης, «δίνει εντυπωσιακά σημεία γραφής». Μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει οτι τα λέει αυτά με κάθε αντικειμενικότητα. «Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από έναν καλό δήμαρχο και νομίζω πως είμαστε μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση», δήλωσε ο κ. Ανδρεάδης, παρουσία του κ. Αγγελούδη.