Τα ζευγάρια που κρατούν τη σπίθα ζωντανή μέχρι τα 60 τους, κάνουν αυτά τα 8 πράγματα διαφορετικά

Η διατήρηση της σπίθας της σχέσης μέχρι τα εξήντα ή και περισσότερο, είναι ένα κατόρθωμα που λίγα ζευγάρια καταφέρνουν. Υπάρχουν ωστόσο, κάποια που μπορούν. Όχι, δεν είναι θέμα τύχης, αλλά εξυπνάδας. Έχουν μια διαφορετική προσέγγιση.

Κάθε μία από τις ενέργειες που τροφοδοτούν τις σχέσεις, μπορεί να μην μοιάζει τόσο σημαντική από μόνη της, σε συνδυασμό όμως με τις υπόλοιπες συμπεριφορές, είναι η πιο ισχυρή και αξιόπιστη συνταγή της μακροβιότητας της σχέσης.

Τα ζευγάρια που εξακολουθούν να κρατούν ζωντανή τη σπίθα του έρωτα, δίνουν προτεραιότητα στην επικοινωνία. Δεν υπονομεύουν την αξία της ουσιαστικής επαφής και της ειλικρίνειας.

Οι συζητήσεις τους δεν μένουν στα επιφανειακά ζητήματα, αλλά εμβαθύνουν. Εκτός από τη συντροφικότητα, καλλιεργούν και τη φιλία στη σχέση τους. Τα αγαπημένα ζευγάρια, που κρατούν τη σπίθα για πάντα ζωντανή, είναι διαρκώς σε επαφή με τα συναισθήματά τους. Εκφράζουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους.

Δεν φοβούνται να θίξουν ευαίσθητα ζητήματα. Μπορούν να διαχειριστούν τα δυσάρεστα συναισθήματα και να λύσουν τις παρεξηγήσεις. Λύνουν απευθείας τα προβλήματα και δεν τα κρύβουν, ούτε τ’ αποφεύγουν. Δεν είναι πάντα εύκολο, όμως αξίζει τον κόπο.

Όσα ζευγάρια καταφέρνουν να μείνουν ευτυχισμένα και αγαπημένα μέχρι τα βαθιά γεράματα, βγαίνουν ραντεβού – και ας μοιάζει παράδοξο. Προσπαθούν, ακόμη και μετά από χρόνια, να δημιουργήσουν νέες, όμορφες αναμνήσεις.

Η ρουτίνα και οι ρυθμοί της μπορεί εύκολα να παρασύρουν τα ζευγάρια στην μονοτονία.

Τα ζευγάρια που αντέχουν στις δοκιμασίες του χρόνου, ξέρουν ότι οι κοινές εμπειρίες και οι μικρές στιγμές ευτυχίας είναι που κρατούν τη φλόγα της αγάπης και του έρωτα ζωντανή.

Ο τρόπος για να γίνει αυτό, είναι αρκετά απλός:

Σημασία δεν έχει τόσο η φύση της δραστηριότητας, αλλά ο κοινός χρόνος που περνά το ζευγάρι. Η Audrey Hepburn είχε πει «Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κρατήσει κάποιος, είναι σύντροφος του». Τα αγαπημένα ζευγάρια, το έχουν κάνει πράξη.

Όσα ζευγάρια κρατούν ζωντανή τη σπίθα της σχέσης τους, δεν είναι διαρκώς μαζί. Αντίθετα, τα πολύ πετυχημένα ζευγάρια,  έχουν μια ισχυρή αίσθηση ατομικότητας. Η ενασχόληση με τα προσωπικά σας, χόμπι, ενδιαφέροντα και φίλους, σας δίνει ζωή και ανανεώνει το ερωτικό ενδιαφέρον των συντρόφων.

Αυτά τα στοιχεία σας κάνουν ενδιαφέροντα και γοητευτικό για τον σύντροφό σας. Η συνεξάρτηση μπορεί να σβήσει τη σπίθα από τη  μια σχέση. Ο κάθε σύντροφος πρέπει να διατηρεί την μοναδικότητά του, την προσωπικότητά του ακέραιη. Όσο σημαντικός είναι ο από κοινού ποιοτικός χρόνος, άλλο τόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια των προσωπικών ενδιαφερόντων.

Τα ζευγάρια που κρατούν τη σπίθα ζωντανή ακόμη και μετά από δεκαετίες μαζί δεν αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Οι συγκρούσεις σε μια σχέση είναι αναπόδραστες.

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η διαχείρισή τους. Αυτά τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα μετά από  πολλά χρόνια καταλαβαίνουν ότι ένας καυγάς δεν είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί, αλλά ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

Τα αγαπημένα ζευγάρια δεν θέλουν να κατηγορούν τον άλλον, ούτε να του μεταθέτουν την ευθύνη. Αντίθετα:

Αφουγκράζονται τις σκέψεις του συντρόφου.
Σέβονται τα αισθήματα του συντρόφου τους.
Προσπαθούν να βρουν μια κοινή λύση, παρά ν’ αποδείξουν ότι έχουν δίκιο.
Επίσης, μπορούν να ζητούν συγγνώμη όταν έχουν κάνει λάθος.
Οι κακίες και τα «μούτρα» δεν έχουν θέση στη σχέση των αγαπημένων ζευγαριών.

Ο στόχος δεν είναι να αποφευχθεί ο καυγάς, αλλά να αποτελέσει μια ευκαιρία για εξέλιξη και την κατανόηση.

Έχω παρατηρήσει ότι τα ζευγάρια που κρατούν την σπίθα τους ζωντανή για δεκαετίες πάντα έχουν ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης για τον άλλο. Δεν θεωρούν ο ένας τον άλλο δεδομένο. Αντίθετα, εκτιμούν τα μικρά πράγματα που κάνει ο σύντροφός τους, όπως:

Η έκφραση της ευγνωμοσύνης μεταθέτει την προσοχή από αυτό που λείπει σ’ εκείνο που υπάρχει σε αφθονία στη σχέση σας. Είναι ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος να διατηρείς την αγάπη ζωντανή. Ένα απλό «ευχαριστώ» «σ’ εκτιμώ»,  μπορεί να κρατήσει ζωντανή τη σπίθα της αγάπης.

Αποδέχονται τα ελαττώματα του άλλου

Κανείς δεν είναι τέλειος, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα ζευγάρια που μένουν αγαπημένα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δεν περιμένουν από τον σύντροφό τους να είναι άψογος. Το δέχονται όπως είναι, ολοκληρωτικά.

Δεν ξεχνούν ότι αυτές οι ιδιοτροπίες και οι ελαττώματα, είναι αυτά που ερωτεύτηκαν στον σύντροφό τους. Κάποια ελαττώματα είναι πιο εύκολα ανεκτά από άλλα. Τα αγαπημένα ζευγάρια δεν στέκονται σε αυτά, αλλά προτιμούν να επικεντρωθούν στα θετικά χαρακτηριστικά και, όταν είναι απαραίτητο, επικοινωνούν αποτελεσματικά για να λύσουν τα προβλήματα.

Αποδοχή δεν σημαίνει ανοχή ανεπίτρεπτων συμπεριφορών.

Οι πιο αστείες στιγμές, είναι και οι πιο τρυφερές που έχει να θυμάται ένα ζευγάρι. Οι στιγμές ανεμελιάς δίνουν ζωή και μια αναγκαία αισιοδοξία στη σχέση.

Τα αγαπημένα ζευγάρια, κρατούν το γέλιο ζωντανό στη σχέση τους.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν είναι στρωμένες με ροδοπέταλα. Θα έρθουν καταιγίδες, δύσκολες στιγμές που θα δοκιμάσουν τον δεσμό σας και θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε τα πάντα. Τα ζευγάρια που έχουν κρατήσει τη σπίθα τους ζωντανή μέχρι τα εξήντα ή και παραπάνω, το γνωρίζουν καλά αυτό.

Μπορεί να έχουν περάσει δυσκολίες, αλλά τις αντιμετώπισαν μαζί. Δεν βλέπουν τις προκλήσεις σαν ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά ως ευκαιρία για να ενδυναμώσουν τη σχέση τους. Αξιοποιούν τις εμπειρίες για να μάθουν, να εξελιχθούν και να εμβαθύνουν τον δεσμό τους.

Δεν φεύγουν με την πρώτη δυσκολία, αλλά μένουν εκεί, κρατούν το χέρι του άλλου, αποφασισμένοι ν’ αντιμετωπίσουν μαζί όποια δυσκολία παρουσιαστεί στον δρόμο τους. Δεν είναι εύκολο, ούτε ανώδυνο. Όταν όμως τα δύσκολα περάσουν, το ζευγάρι θα είναι πιο δυνατό από ποτέ.

Η διατήρηση της σπίθας μέχρι τα εξήντα ή και αργότερα, δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Απαιτεί διαρκή προσπάθεια, αφοσίωση, κατανόηση και κυρίως, πολλή αγάπη. Το σημαντικότερο είναι να καταφέρετε να προσαρμόσετε τις παραπάνω αρχές, στις ιδιαιτερότητες της δικής σας, μοναδικής σχέσης.