ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Πολιτική Γραμματεία – Επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή προέδρου ζητά ο Πολάκης με κείμενο 6 σημείων

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να οριστικοποιήσει την εισήγηση που θα τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο. Το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος συνέρχεται εν μέσω εκατέρωθεν «βολών» ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη περί bullying, αλλά και της επικείμενης ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία αναμένεται να γίνει μέσω κοινωνικών δικτύων το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα τεθούν τόσο ο οδικός χάρτης μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι ενδεχόμενες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί κάθε υποψήφιος.

Από την πλευρά τους οι «87» θέτουν το ζήτημα των πολιτικών προϋποθέσεων για τις υποψηφιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνεται ότι θα πρέπει να καταθέσουν το πόθεν έσχες τους στο κόμμα, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, να μην έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και να αποδέχονται το καταστατικό όπως και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίασή της, η Πολιτική Γραμματεία κατέληξε το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου, ενώ η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση στις 24 Νοεμβρίου. Η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε και κατέληξε και ως προς τον χαρακτήρα του επικείμενου Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, στην ΠΓ πλειοψήφησε και αναμένεται να κατατεθεί στην ΚΕ η πρόταση για έκτακτο συνέδριο με εκ νέου εκλογή αντιπροσώπων, και όχι η πραγματοποίηση διαρκούς συνεδρίου με την σύνθεση του περασμένου Φεβρουαρίου.

Πολάκης για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά επίσπευση των διαδικασιών και εκλογές στις 3 και στις 10 Νοεμβρίου

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να κατέθεσε εισήγηση με την οποία ζητά «την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση αντιστροφή του αρνητικού κλίματος».

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει την πραγματοποίηση Διαρκούς Συνεδρίου και την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στις 3 και στις 10 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά προτείνει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βυθιστεί σε μια περίοδο εσωστρέφειας, πρωτοφανών εντάσεων και δημόσιων αντεγκλήσεων που ως αποτέλεσμα έχουν, μεταξύ άλλων, τη συνεχή δημοσκοπική μας πτώση. Αυτή η πορεία απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια της κοινής γνώμης, επιβάλλεται να αντιστραφεί άμεσα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για καιρό στον ίδιο δρόμο της συνεχούς εσωστρέφειας. ‘Άμεσα θα πρέπει να επικοινωνήσουμε έναν καθαρό προγραμματικό λόγο που θα περιγράφει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, στην εισήγηση που θα κάνουμε ως ΠΓ στην Κεντρική Επιτροπή, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η επανεκκίνηση του κόμματος προϋποθέτει:
α. Έκτακτο συνέδριο για ανάδειξη υποψήφιων προέδρων.
β. Εκλογές (πιθανά σε δυο γύρους) για εκλογή προέδρου.
γ. Καταστατικό συνέδριο για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αλλαγών.
δ. Εκλογές νέας Κεντρικής Επιτροπής και περιφερειακών οργάνων (σύμφωνα με το νέο καταστατικό).
ε. Προγραμματική συνδιάσκεψη που θα οριστικοποιήσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και θα σημάνει την έναρξη της πολιτικής μας αντεπίθεσης (καταστατικό συνέδριο και προγραμματική συνδιάσκεψη μπορούν να γίνουν μαζί).
ζ. Άμεση οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Με καθαρά πολιτικά κριτήρια, με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερη επανασυσπείρωση της βάσης του κόμματος -ως προαπαιτούμενο για μια δυναμική μας επάνοδο- παραμερίζοντας προσωπικά κόστη, στρατηγικές ομάδων, προσωπικές επιλογές, με γνώμονα την πολιτική επιβίωση και αγνοώντας τον δημόσιο “πόλεμο” στον οποίο έχουν επιδοθεί πολλά στελέχη μας, καταθέτω σχέδιο εισήγησης της ΠΓ προς την επερχόμενη Κ.Ε (21/9/2024).

Συγκεκριμένα, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, με βάση την ιστορική μας διαδρομή και τις καταστατικές προβλέψεις και λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνω:

Η Κ.Ε. να αποφασίσει έκτακτο συνέδριο με τη συμμετοχή των συνέδρων που είχαν πρόσφατα εκλεγεί. Το συνέδριο (με πρόβλεψη για φυσική αλλά και εξ αποστάσεως συμμετοχή) θα αποφασίσει την ανάδειξη των υποψηφίων και θα καταλήξει σε πολιτική απόφαση.

Προτεινόμενο Χρονοδιάγραμμα
1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων
2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο
3. 03/11/2024 Α’ ψηφοφορία για Πρόεδρο
4. 10/11/2024 Β’ ψηφοφορία για Πρόεδρο

Έξω από τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα που οδηγούν ακόμα και βουλευτές της ΝΔ να αντιπολιτεύονται.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η χωρίς σοβαρό λόγο χρονική παράταση μιας περιόδου ακραίας εσωστρέφειας αποτελεί το καλύτερο δώρο για τον αντίπαλο».