ΣΥΡΙΖΑ: Η προσπάθεια επανεκκίνησης από τον Παππά στην ΔΕΘ και ο «γρίφος» για τις επόμενες κινήσεις Κασσελάκη

Ο Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από σχεδόν τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία στελέχη και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την παρουσία του κόμματος στην 88η ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, παρά τις εσωκομματικές διαμάχες που ταλανίζουν το κόμμα το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο περίπτερο της ΕΡΤ3 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Νίκος Παππάς παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις εντάσεις εντός του κόμματος. Ενώ απέφυγε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε το πνεύμα ενότητας που θέλει να εκπέμψει το κόμμα. «Είμαστε πάντα αισιόδοξοι εμείς και τις δυσκολίες έχουμε μάθει να τις ξεπερνάμε συλλογικά και η παρουσία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας στέλνει μήνυμα συστράτευσης και ενότητας, ακόμα και με τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις. Μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην καρδιά των εξελίξεων», δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Στη ΔΕΘ, απουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο Νίκος Παππάς συνοδεύεται από 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλοι, ενώ την Τρίτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης και ο χαρακτήρας του έκτακτου συνεδρίου του Νοεμβρίου, που θα προηγηθεί των εσωκομματικών εκλογών.

Αναφερόμενος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε τη σημασία διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της, σημειώνοντας ότι αυτή η έκθεση αποτελεί «εργαλείο ανάπτυξης» για την πόλη.

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo, συζητήθηκαν η πορεία της ανάπλασης των εκθεσιακών χώρων, οι διεθνείς επαφές της έκθεσης και η ανάγκη παραμονής της δραστηριότητας υπό τον έλεγχο της ΔΕΘ Helexpo AE. Ο κ. Παππάς υπενθύμισε το σταθερό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία της έκθεσης από την περίοδο της διακυβέρνησής του, επισημαίνοντας τη σημασία άντλησης ευρωπαϊκών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ. Παράλληλα, συνέδεσε τη ΔΕΘ με την αναγκαιότητα υλοποίησης κρίσιμων υποδομών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ΔΕΘ δεν είναι απλά ένα εργαλείο ανάπτυξης για την πόλη, είναι η ατμομηχανή, η οποία θέλει όμως και τα βαγόνια για να πηγαίνει. Τα έργα υποδομής, που μπορούν να αναπτύξουν τη Θεσσαλονίκη στον ρόλο που της αξίζει, δυστυχώς δεν προχωράνε».

Ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την ανησυχία του για την αδυναμία ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. «Ο δημόσιος χαρακτήρας δεν επιτυγχάνεται στο 100% με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ, που θα γίνει το έργο της ανάπλασης του συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου», σημείωσε, δείχνοντας τη διαφωνία του με τον τρόπο χρηματοδότησης.

Παράλληλα με την περιοδεία του κ. Παππά στη ΔΕΘ, συνεχίζονται οι εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο αυτή τη φορά την ενδεχόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που κήρυξε έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος.

Ο νομικός σύμβουλος του Στέφανου Κασσελάκη, Χαράλαμπος Πελέκης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι, παρά τις προτάσεις για νομικές ενέργειες, ο Κασσελάκης ήταν κατηγορηματικός: «Στην παρούσα φάση δε θέλω να σύρω στη δικαιοσύνη το κόμμα που αγαπώ και τα χιλιάδες μέλη του». Το Mega ανέφερε σε ρεπορτάζ του πως ο Στέφανος Κασσελάκης διαβουλεύεται συνεχώς με τους συνεργάτες του και τα στελέχη που τον στηρίζουν, ενώ η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος φαίνεται να είναι θέμα χρόνου.

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει «εντός παιχνιδιού», καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «είναι εδώ», χωρίς βέβαια αυτό να υποδηλώνει ότι θα είναι τελικά υποψήφιος.

Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Και κυρίως να μη…
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) September 12, 2024

Η Θεοδώρα Τζάκρη, στενή συνεργάτιδα του Στέφανου Κασσελάκη, δήλωσε ότι η απομάκρυνσή του ήταν αντικαταστατική και παράτυπη, κάνοντας λόγο για μια νομικώς διάτρητη ανατροπή. Σύμφωνα με την κα. Τζάκρη, η αποπομπή του κ. Κασσελάκη αποτελεί «πράξη ακραίας ανευθυνότητας», καθώς δίνει την εικόνα ενός διαλυμένου κόμματος στην κοινωνία. Όπως σημείωσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο μέχρι την επανεκλογή ή την αντικατάστασή του από άλλον».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν φωνές στο κόμμα που ζητούν ακόμη και τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την άποψή του υπέρ της διαγραφής του κ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι «ο κ. Κασσελάκης δεν έχει καμία θέση μέσα στο κόμμα» και ανέφερε ότι ήταν ο άνθρωπος που αποκαλεί «υπονομευτή» τον Αλέξη Τσίπρα και «μιλάει για μαύρα ταμεία».

Ωστόσο, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν την ενότητα και υποστηρίζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ελπίδες επανεκλογής, εφόσον θέσει υποψηφιότητα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε ότι «φυσικά και έχει ελπίδες, αλλά πρέπει να είναι πρώτα υποψήφιος». Αναφερόμενος στο παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «στο ΠΑΣΟΚ έχουν έξι υποψηφίους, πιστεύω κάπου εκεί θα είμαστε και εμείς».

Μέχρι στιγμής, έτοιμοι για να θέσουν υποψηφιότητα έχουν δηλώσει ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Κριτική για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν και πρώην στελέχη της Αριστεράς.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην κάμερα του OPEN, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σήμερα πια είναι εκτός Αριστεράς», κάνοντας λόγο για «κωμωδία και διάλυση».

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολίασε ότι «το ξέφτισμα του κόμματος ξεπερνάει τα όρια της εσωτερικής του δοκιμασίας» και ότι «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει τίποτα να βιώνει αυτόν τον ξεπεσμό».