Ξεκίνησε η διαδικασία στη Βουλή  για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την αύξηση κατά 900 εκατ. του ΠΔΕ του 2024,  καθώς η σχετική ρύθμιση μπήκε προς ψήφιση ως τμήμα του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των πιστώσεων προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ ως προς το εθνικό σκέλος και κατά 300 εκατ. ευρώ ως προς το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Με βάση, δε, όσα είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, χθες βράδυ στη Βουλή, με τα 900 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024 φτάνει τα 13,1 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας 15ετίας. Τα επιπλέον χρήματα οδεύουν σε έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες της περσινής χρονιάς, καθώς και στην αποπληρωμή έργων των ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το Σχέδιο, η υποβολή του πραγματοποιείται με σκοπό «…την προσφορότερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των ενωσιακών κονδυλίων και την εν γένει απρόσκοπτη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού». 

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση των πιστώσεων του εθνικού σκέλους στοχεύει στην επιτάχυνση των πληρωμών των έργων υποδομών της Επικράτειας καθώς και των έργων αποκατάστασης μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, με την ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων του προχωρά η αποπληρωμή των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και συγχρόνως, προάγεται η επιτάχυνση της εκτέλεσης έργων εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.

Ουσιαστικά ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των πιστώσεων προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ ως προς το εθνικό σκέλος και κατά 300 εκατ. ευρώ ως προς το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Στο μεταξύ, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά σημειώνοντας πως παρόλο ότι, δεν διευκρινίζεται η πηγή χρηματοδότησης των εν λόγω πρόσθετων δαπανών, η ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης επταμήνου του προϋπολογισμού με μεταβολή εσόδων 2,3% και δαπανών -6,5% έναντι στόχων), δημιουργεί προϋποθέσεις για δημοσιονομικό χώρο ικανό να καλύψει την αύξηση των πιστώσεων του Προϋπολογισμού που προτείνονται… με την προϋπόθεση, ότι η εκτέλεση του ΚΠ θα συνεχιστεί ομαλά για το υπόλοιπο του έτους.

«Σε μακροοικονομικό επίπεδο η ελληνική οικονομία διατηρεί αναπτυξιακή δυναμική καταγράφοντας αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2%, το Α ́ εξάμηνο του 2024… Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα θετική δημοσιονομική και μακροοικονομική κατάσταση της χώρας και το δημοσιονομικό κόστος του παρόντος ΣΠ, εκτιμάται ότι διασφαλίζεται η τήρηση της τιμής αναφοράς του 3% ΑΕΠ για το έλλειμμα, το οποίο επικαιροποιήθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024 σε 1,2% ΑΕΠ για το 2024, καθώς και η εύλογη και συνεχής μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Επίσης, η ονομαστική αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους για το 2024 εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τη σύσταση του Συμβουλίου και δε θα ξεπεράσει το ανώτατο όριο αύξησης 2,6%» αναφέρει ακόμη η γνώμη που υπογράφει η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κυρία Αναστασία Μιαούλη.