Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που μετατράπηκαν σε βόμβες στον Λίβανο και τη Συρία.

Ο πρόεδρος από την εταιρεία Gold Apollo από την Tαϊβάν, που αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε κατασκευάσει τους βομβητές, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έδωσε την άδεια για το σήμα της στους βομβητές, που εξερράγησαν στον Λίβανο και τη Συρία και ότι τους κατασκεύασε μια άλλη εταιρεία, με έδρα τη Βουδαπέστη.

Οι βομβητές που χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες μέλη της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα την Τρίτη στον Λίβανο και τη Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο κορίτσι, και τραυματίζοντας περισσότερους από 2.000. Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για την εξελιγμένη, όπως φάνηκε, τηλεχειριζόμενη επίθεση.

Οι βομβητές AR-924 που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting KFT, που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς την Τετάρτη η Gold Apollo.

«Βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει, είχαμε δώσει στην BAC την άδεια να χρησιμοποιήσει το brand για την πώληση των προϊόντων σε ορισμένες περιοχές, αλλά η σχεδίαση και η παρασκευή των προϊόντων ανήκει εξ ολοκλήρου στην BAC» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gold Apollo.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της εταιρείας από την Ταϊβάν, Χσου Τσινγκ Κουάν, είπε ότι η συμφωνία με την ουγγρική BAC ισχύει τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Ταϊβανέζος κατασκευαστής που συνδέεται με τους τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν, στο πλαίσιο μιας θανατηφόρας και άνευ προηγουμένου επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ, είπε ότι οι συσκευές κατασκευάστηκαν από εταιρεία στην Ευρώπη.

Οι εκρήξεις φάνηκε να εκμεταλλεύονται τους τηλεειδοποιητές χαμηλής τεχνολογίας, που έχει υιοθετήσει η Χεζμπολάχ, προκειμένου να αποτρέψει τις στοχευμένες δολοφονίες των μελών της, τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν από σήματα κινητών τηλεφώνων.

Ανάμεσα στους τραυματίες στην επίθεση είναι ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, Μοτζτάμπα Αμανί, σύμφωνα με αναφορές.

Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ανεβαζουν σε 400 τους τραυματίες από την επίθεση, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Χαρακτηριστικά ο Guardian αναφέρει:

«Τα νοσοκομεία σε όλο τον Λίβανο κατακλύζονταν από εισροή ασθενών και ένα νοσοκομείο πεδίου δημιουργήθηκε στη νότια πόλη Τύρου για να φιλοξενήσει τους τραυματίες. Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων ήταν συνεχής στην πρωτεύουσα του Λιβάνου περισσότερες από τρεις ώρες μετά την αρχική επίθεση.

Στα λιβανέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο ασθενών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, με σπασμένα χέρια, ανοιχτές πληγές στα πλευρά τους και δεμένα κεφάλια. Ένας γιατρός στο νοσοκομείο Geitawi της Βηρυτού είπε ότι η μονάδα επειγόντων περιστατικών περιθάλπει «αρκετούς ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, δύο είναι τα σενάρια που μπορεί να προκάλεσαν την έκρηξη των μπαταριών. Το πρώτο είναι ένας χάκερ να προκάλεσε την υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, με αποτέλεσμα να εκραγούν.

Μετά από εξέταση των πλάνων, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν πως ο τύπος της έκρηξης δεν θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερθέρμανση των μπαταριών.  Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εξετάζεται είναι κάποιο είδος επίθεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, που αφορούσε την αλλοίωση των βομβητών κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους.

Ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να έχουν συσκευαστεί με 10 έως 20 γραμμάρια στρατιωτικής εκρηκτικής ύλης, κρυμμένα μέσα σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.  Αυτό, είπε ο εμπειρογνώμονας, θα είχε οπλιστεί με ένα σήμα, κάτι που ονομάζεται αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου.

Ο Ρόμπερτ Γκράχαμ, διευθύνων σύμβουλος της Errata Security, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας στην Ατλάντα, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι χάκερς να έκαναν τις μπαταρίες μέσα στους βομβητές να εκραγούν με μια σελίδα που περιείχε κακόβουλο κώδικα, αλλά αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Οι χάκερς θα έπρεπε να γνωρίζουν τη μάρκα και το μοντέλο των συσκευών και το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο ισχυρό όσο δείχνουν τα βίντεο των εκρήξεων, είπε.

Ένα πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τον Γκράχαμ, είναι ότι ένα φορτίο βομβητών από τον κατασκευαστή τους αναχαιτίστηκε καθ’ οδόν προς τον προορισμό τους και τοποθετήθηκαν εκρηκτικά στο εσωτερικό τους μαζί με κακόβουλο κώδικα. Ένας βομβητής θα τα πυροδοτούσε.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «» για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση». Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας». Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Παρόμοιες εκρήξεις με αρκετούς τραυματίες σημειώθηκαν – μετά το αρχικό περιστατικό στη Βηρυτό – και σε άλλες περιοχές στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters και αραβικά μέσα ενημέρωσης. Τόσο το Al-Arabiya όσο και το Al-Jazeera, ανέφεραν πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο Όρος του Λιβάνου και στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ κατοικοι ανέφεραν πως κράτησαν περίπου μισή ώρα. Στη Συρία, 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.