Ήταν Μάιος του 2009 όταν ένας σκοτεινός, περίεργος και τρομακτικός χαρακτήρας εμφανίστηκε στο «Breaking Bad». Το όνομά του Gus Fring, ιδιοκτήτης του φαστφουντάδικου Los Pollos Hermanos και έμπορος ναρκωτικών. Ο άνθρωπος πίσω από τον χαρακτήρα ήταν ο Τζιανκάρλο Εσποσίτο.

Εκείνο το 11ο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου του «Breaking Bad» αποδείχθηκε υπεραρκετό ώστε ο -τότε- 51χρονος ηθοποιός να κερδίσει τον τίτλο του πιο τρομακτικού τύπου στη μικρή οθόνη. Και, φυσικά, να δει την καριέρα του να απογειώνεται. Ή για να είμαστε ειλικρινείς, να τη δει να απογειώνεται ξανά. Διότι, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζιανκάρλο Εσποσίτο τραβούσε πάνω του την προσοχή ως ηθοποιός. Δυστυχώς, όμως, για μια δεκαετία τόσο η πορεία του όσο και ο ίδιος είχαν μια άσχημη προσγείωσει.

Στο «Breaking Bad».

Από εκείνη την άνοιξη του 2009, δεν έχει κοιτάξει ξανά πίσω. Μόνο μπροστά και πάνω. Μετά από 26 επεισόδια στο «Breaking Bad», ο Τζιανκάρλο Εσποσίτο θα επαναφέρει τον τρομακτικό Gus Fring σε 34 επεισόδια της σειράς «Better Call Saul». Εξίσου τρομακτικός και επικίνδυνος ήταν και ο ρόλος του ως Stanley Johnston στο φετινό «The Gentlemen».

Ναι, φέτος ήταν η χρονιά του. Εκτός από τη σειρά του Γκάι Ρίτσι, o Τζιανκάρλο Εσποσίτο υποδύθηκε τον διεφθαρμένο Frank Cicero στο «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ενώ, όπως όλα δείχνουν και του χρόνου θα είναι η χρονιά του: ετοιμάζεται για την παρθενική του είσοδο στο σύμπαν της Marvel στην ταινία «Captain America: Brave New World». Μην το ψάχνεις – πάλι στον ρόλο του κακού θα τον δούμε.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια, ο Τζιανκάρλο Εσποσίτο έχει χτίσει την εικόνα του επικίνδυνου, απλησίαστου, σκοτεινού και τρομακτικού τύπου. Όπως έγραψε κάποιος στα social media «ως Gus Fring ήταν σαν νεκρός, ανέσαινε ελάχιστα. Ήταν τρομακτικός ακόμα και όταν στεκόταν χωρίς να κάνει κάτι».

Κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος. «Μια φορά ήταν μια γυναίκα που περίμενε στην ουρά στις τουαλέτες του αεροπλάνου. Και όταν με είδε να πλησιάζω με παρακάλεσε να περάσω πρώτος. Μάλιστα μου ευχήθηκε να έχω ένα καλό… κατούρημα, πριν μπω μέσα» είχε πει γελώντας σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian.

Κι όμως, στην προσωπική του ζωή είναι ένας γλυκύτατος και θερμός άνθρωπος, πατέρας τεσσάρων κοριτσιών που τον φωνάζουν «papa». Μια προσωπική ζωή που θα μπορούσε κάποτε να βρει τον δρόμο για τη μικρή οθόνη – αν κάποιος καταφέρει να τον υποδυθεί.

Θεωρείται ο πιο τρομακτικός ηθοποιός του Χόλιγουντ.

Ο Τζιανκάρλο Εσποσίτο γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη από ιταλό πατέρα και αμερικανίδα -τραγουδίστρια της όπερας- μητέρα. Αρχικά έμειναν στη Ρώμη και στην ηλικία των 5 μετακόμισαν στο Μανχάταν. Μικρός φοίτησε σε στρατιωτική ακαδημία, ωστόσο στην ηλικία των 10 ετών μπήκε στον κόσμο του θεάματος.

Θα παίξει στο μιούζικαλ «Maggie Flynn» του Μπρόντγουεϊ και από τότε δεν θα βγει ξανά από τον χώρο του θεάματος. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 θα μπει ο Σπάικ Λι στη ζωή του – οι δύο τους θα συνεργαστούν σε τέσσερις ταινίες και ο Τζιανκάρλο Εσποσίτο θα δει την καριέρα του να εκτοξεύεται.

Ο πατέρας του δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενος με την επιλογή του γιου του. «Όταν με είδε στο ‘Do the Right Thing’ του Λι, το μοναδικό που σχολίασε ήταν ότι ακούγονται πολλά βρισίδια στην ταινία» έχει πει και συμπλήρωσε: «Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσε να καταλάβει πως είναι να είσαι μαύρος».

Οι προτάσεις πέφτουν βροχή, παίρνει ρόλους σε σημαντικές ταινίες, ζει το δικό του «Hollywood dream». Και ξαφνικά, όλα παγώνουν.

Νεό-αριστοκράτης, σοβαρός, επικίνδυνος – στο «Gentlemen» του Γκάι Ρίτσι.

Ξαφνικά οι καλές προτάσεις αρχίζουν να μειώνονται, όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Το αποτέλεσμα ήταν να λέει «ναι» σε όλα, ακόμα και στους πιο μικρούς ρόλους. «Ήταν πολύ δύσκολες εποχές. Έπαιζα όπου έβρισκα αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό – είχα κάνει πολλά παιδιά, πολύ γρήγορα» έχει δηλώσει κάποια στιγμή.

Χώρισε, η τράπεζα του πήρε το σπίτι, αναγκάστηκε να κηρύξει χρεοκοπία. Είχε μείνει ταπί και καθόλου ψύχραιμος: και τότε θυμήθηκε κάτι. «Οι γονείς της πρώην γυναίκας μου ήταν ασφαλιστές και μου είχαν κάνει μια πολύ ακριβή ασφάλεια ζωής» τόνισε σε συνέντευξή του και αποκάλυψε την ιδέα του: αν έφευγε από τη ζωή τα λεφτά θα πήγαιναν στα παιδιά του.

«Άρχισα να το ψάχνω. Αλλά δεν μπορούσα να αυτοκτονήσω, δεν θα έπαιρναν τίποτα. Τότε μου ήρθε η ιδέα: να προσλάβω έναν εκτελεστή να με σκοτώσει. Ναι, τότε θα έπαιρναν τα λεφτά» έχει πει. Τελικά και ευτυχώς για όλους μας, δεν το έκανε.

Λίγο καιρό μετά θα έρθει η πρόταση για το «Breaking Bad». Ο δημιουργός της σειράς Βινς Γκίλιγκαν δεν μπορούσε να το πιστέψει ότι τον είχαν για τόσο λίγα λεφτά. Ο Τζιανκάρλο Εσποσίτο δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο ρόλος θα άλλαζε όλη του τη ζωή. Win win κατάσταση για όλους.

Κάποτε κάποιος του είπε ότι η ηθοποιία γιατρεύει όλες τις πληγές των ηθοποιών. «Είμαι ευγνώμων που έχω παίξει τόσους διαφορετικούς και ρόλους κακών. Μου έδωσε την ευκαιρία να δω το σκοτάδι και το φως μέσα σε εμένα. Κι αυτό μου έσωσε τη ζωή».