Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που απόψε (έως τις 8 μ.μ. η ψηφοφορία) θα αποφασίσει για την ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών και του συνεδρίου.

Η συνεδρίαση της Κ.Ε. διεξάγεται σε πολεμικό κλίμα και γι’ αυτό είναι κλειστή -είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μεταδόθηκε ούτε καν η εισήγηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου.

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε από τις διακοπές που έκανε με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ και βρίσκεται σε περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα. Στη συνεδρίαση διεξάγεται μπρα ντε φερ για το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου κυρίως αλλά και για τις προϋποθέσεις ανακήρυξης υποψηφιότητας.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης επιμένει στην πρότασή του για επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών, που θα οδηγήσουν στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, στην ομιλία του έδωσε και χρονοδιάγραμμα:

29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων! 03/11/2024 Α’ ψηφοφορία για πρόεδρο 10/11/2024 Β’ ψηφοφορία για πρόεδρο

Το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις που εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία

Από την πλευρά της, η Πολιτική Γραμματεία προτείνει να κατατεθούν υποψηφιότητες μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, προτείνει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης με εκλογή συνέδρων στις 19 και 20 Οκτωβρίου με μέτρο αυτά που ίσχυαν στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Σύμφωνα με την εισήγηση, η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον χρειαστεί, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.

Η «ντρίπλα» της Πολιτικής Γραμματείας για την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξής σημείο στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας: «Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων».

Κάποιοι λένε ότι αυτή η διατύπωση «κλειδώνει» την μελλοντική στάση Κασσελάκη. Δηλαδή, ότι εφόσον αποδέχεται τις αποφάσεις και θέτει υποψηφιότητα, δεν μπορει να ισχυριστεί ποτέ, ότι δεν αναγνωριζονται οι αποφάσεις των οργάνων κι εκείνος παραμένει στην προεδρία έως την κάλπη.

Στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς απάντησε σε σκληρό τόνο σε όσους μιλούν για «πραξικόπημα» την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Πρέπει
να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να
έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό
που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να
ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να
φέρει τις δικές της προτάσεις για το
καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί
στο καταστατικό» είπε χαρακτηριστικά,
για να προσθέσει: «Οι ηγεσίες στην
αριστερά εκλέγονται όχι για να μην
λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν
συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες
στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και
ανακλητές».

«Ακούω
κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω
αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό
δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει
ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και
ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται
τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική
μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη
«χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ
υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες,
που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι
θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα,
θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί
από το καταστατικό η ανάκληση» επεσήμανε
μεταξύ άλλων.

Τα
σημεία της τοποθέτησης του Νίκου Παππά
στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

Να επιλέξουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες.Τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση.Και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό.Οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές.Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση.Στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις. Εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της αʼ κατοικίας και των δανειοληπτών. Θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο.Οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη.

Η Τζάκρη κόντρα στην εισήγηση Παππά -Να επισπευσθεί η εκλογή προέδρου, στις 3 και 9 Νοεμβρίου

Ωστόσο, η Θεοδώρα Τζάκρη, ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής προέδρου καταθέτοντας πρόταση κόντρα σε εκείνη του Νίκου Παππά.

Σύμφωνα με την κα Τζάκρη, «η απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει σωστά και να εισηγηθεί  στο Συνέδριό μας κατά τρόπο που θα προωθεί τις λύσεις και δεν θα επιτείνει τα προβλήματα» θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει η «ταχύτερη δυνατή επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε ως προς την θέση του προέδρου του κόμματος».

Όπως είπε, «η βάση ζητά ταχύτητα, διαφάνεια και εγγύηση ότι δεν θα έχουμε εμείς κενό εξουσίας και πάσης φύσεως νομικής και οικονομικής εκπροσώπησης, όταν απέναντί μας όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα θα στέκονται με ξεκάθαρες ηγεσίες».

Το «Ορθό και σύντομο χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής» όπως το αποκάλεσε η Θ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Α) Την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και Β) Την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους. 

Δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο.

2)  Την
διεξαγωγή εκλογής προέδρουκαι Κεντρικής
Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου
και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου
γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να
διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς
10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος
της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά
και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής
μας ηγεσίας. 

«Από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών. Το τονίζω αυτό συντρόφισσες και σύντροφοι γιατί άκουσα μόλις από τον Νίκο Παππά, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας,, μία πρόταση, η οποία κατατέθηκε μόνο προφορικά μέχρι σήμερα και δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο της συνεδριακής προσέγγισης.  Διότι εκ των πραγμάτων ανοίγει το κεφάλαιο ενός ευρύτερου προσυνεδριακού διαλόγου και θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα που μόλις σας κατέθεσα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του ανακοινωμένου υποψηφίου προέδρου Παύλου Πολάκη όπως το διατύπωσε και εν τέλει με το χρονοδιάγραμμα της ίδιας της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία δεν περιλαμβάνει στη πρόταση της συμπερίληψη Καταστατικού Συνέδριου στον οδικό χάρτη» είπε η κα Τζάκρη.

Ραγκούσης: Όποιος και να εκλεγεί, Τσίπρας δεν θα είναι, απαραίτητο Συνέδριο πριν την ανάδειξη προέδρου

Από την πλευρά του ο Γ. Ραγκούσης στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ απάντησε στις αιτιάσεις περί πραξικοπήματος κατά Κασσελάκη. «Υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή και πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ.Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται» είπε. Πρόσθεσε δε πως «η ρητορική περί Πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν».

Υπογράμμισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου καθώς «οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από 2,5 χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση». Για να προσθέσει: «Επειδή όμως, όποιος κι αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι, είναι απαραίτητο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου Προέδρου. Σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί. Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή Προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου».

Τα αλληλοκαρφώματα και συντροφικά μαχαιρώματα των τελευταίων εβδομάδων και η κορύφωση της σύγκρουσης με βαριές κατηγορίες περί «μπούλινγκ» ένθεν κακείθεν, συνθέτουν ένα περιβάλλον δυσοίωνων προοπτικών, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και πάλι σε εσωκομματική σύρραξη.

Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και τα «αυτογκόλ« δεν έχουν τελειωμό. Σταχυολογώντας μερικά από αυτά:

Αντιδρώντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, έγραψε στα social media: «Η κυρία Γεροβασίλη με ποια ακριβώς ιδιότητα αποφαίνεται για το ποιος θα έχει και ποιος δεν θα έχει ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ; Θα του αφαιρέσει την ιθαγένεια δηλαδή; Είναι να απορεί κανείς!».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση του troll του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα που μίλησε για «εκτροπή πολιτεύματος»:

Ο Κασσελάκης επέστρεψε Ελλάδα, περιοδεύει στην Δυτική Ελλάδα

Ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν μπορεί να μετάσχει στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα και περιοδεύει στην Δυτική Ελλάδα.

Πρώτος σταθμός του ήταν η Άρτα (έδρα της Όλγας Γεροβασίλη), όπου συνομίλησε με πολίτες στην κεντρική πλατεία. Όλα δείχνουν -όπως αναφέρουν και δημόσια οι συνομιλητές του όπως η Θ. Τζάκρη και ο Α. Σπηλιωτόπουλος), ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον θώκο του προέδρου.

Στάση αναμονής τηρεί και ο εκ των πιθανότερων διεκδικητών στην κούρσα για την προεδρία, Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος, όπως έχει δηλώσει, δεν πρόκειται να ανακοινώσει υποψηφιότητα κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, συνεδρίαζαν οι «100» (πρώην «87»), που κίνησαν την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη.

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις της. «Η θέση του προέδρου δεν ήταν ουδέποτε ζητούμενο και το έχω δείξει στην πορεία μου. Δεν είχα συμπεριφορά δελφίνου. Δεν σέρνομαι από τα γεγονότα. Θα απαντήσω τις επόμενες ημέρες σε αυτό το ερώτημα (της υποψηφιότητας). Οι σκέψεις είναι σύνθετες. Η στιγμή είναι δύσκολη, κρίσιμη και καθοριστική. Είναι υπαρξιακή στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή».

Έτοιμος να
μπει στην εσωκομματική εκλογική μάχη
είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος θα
καταθέσει πλατφόρμα θέσεων στην ΚΕ,
ζητώντας επίσπευση διαδικασιών για
συνέδριο κι εκλογή προέδρου, πρόταση
που δεν φαίνεται, όμως ότι βρίσκει έως
τώρα ευάριθμα «ευήκοα ώτα».

Ταυτοχρόνως,
δίνει έμφαση στην ανάγκη διοργάνωσης
καταστατικού συνεδρίου.

Κι ενώ το τοπίο για το ποιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο, έκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Νικόλα Φαραντούρη. Παρότι το όνομα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει από νωρίς στο τραπέζι και ο ίδιος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, με τις εξελίξεις που υπήρξαν για εκείνον σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο -εκλογή του στη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-ΗΠΑ και στο Δ. Σ. του ευρωπαϊκού φόρουμ φεντεραλιστών Spinelli Group- θα επιλέξει να κρατήσει τις ευρωπαϊκές αρμοδιότητες και όχι να μπει στην εσωκομματική κούρσα.

Τις καταστατικές αλλαγές το συντομότερο, εκ των πραγμάτων δηλαδή εντός της επικείμενης συνεδριακής διαδικασίας, προκρίνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Νίκος Παππάς. “Αν κάνουμε απλώς μία προεδρική εκλογή χωρίς να συζητήσουμε και να αποφανθούμε επί του καταστατικού είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή”, αναφέρει σε συνομιλητές του, υπονοώντας ότι εάν δεν κλειδώσουν εγκαίρως οι σχετικές καταστατικές αλλαγές, ο εκάστοτε πρόεδρος, θα έχει τη δυνατότητα, φέρνοντας ένα νέο καταστατικό, να συγκεντρώνει υπερεξουσίες στα χέρια του.

Δείτε φωτογραφίες από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ