Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία 163 μελών σε σύνολο 295 -εκ των οποίων ψήφισαν οι 286- να εγκρίνει την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο Στέφανος Κασσελάκης εξέπεσε του αξιώματος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε ελληνικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται έτσι σε Συνέδριο που θα αποφασίσει το πώς θα γίνουν οι εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο θέλει τη διαδικασία να εκτυλίσσεται γρήγορα με στόχο το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει νέο πρόεδρο.

Ακολούθησε ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τους «87» με τον Στέφανο Κασσελάκη να φαίνεται εκείνη τη στιγμή να αφήνει εκτός κάδρου τον Παύλο Πολάκη και την ίδια ώρα να ανοίγει μέτωπο με τους «87». Κατηγόρησε τους «87» για υπονόμευση, καλώντας τους να αποφασίσουν σε ποιο κόμμα θέλουν να ανήκουν ή, και να θέσουν θέμα ηγεσίας και να βρουν υποψήφιο και να αναμετρηθούν μαζί του. Κατήγγειλε ακόμη οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τους «87» για να εκλεγεί «σωτήρας από τη διαπλοκή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η επαναφορά Πολάκη στην ΚΟ που ωστόσο δεν έδειξε να κατευνάζει τα πνεύματα αντίθετα καταγγέλθηκε από τον τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι κανένα παιδάκι να τον διαγράφουν χωρίς προειδοποίηση και να τον επαναφέρουν με ένα τηλεφώνημα.

Το επόμενο πεδίο σύγκρουσης ήταν οι καταστατικές αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, κατάργηση της ΠΓ και της ΚΕ και αντικατάστασή της από άλλο όργανο αλλά και τη θέσπιση ανώτερου ορίου τριών τετραετιών, αλλά και αλλαγή ονόματος του κόμματος. Οι προτάσεις προκάλεσαν αντιδράσεις ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες από αυτές όπως η κατάργηση της ΠΓ και της ΚΕ δεν πέρασαν από την επιτροπή καταστατικού.

Ολο αυτό το διάστημα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τους «87» αμφισβητούσαν ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ του πρότειναν να οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα σε εκλογές.Και φθάνοντας στο Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής τα κλίμα μύριζε μπαρούτι με τους «87» να καταθέτουν πριν την έναρξη των εργασιών σκληρό κείμενο ζητώντας από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάει το κόμμα σε εκλογές προέδρου. Ο Κασσελάκης δεν σήκωσε το γάντι και προέτρεψε τους αμφισβητίες να του κάνουν μομφή. Μόλις κατέβηκε από το βήμα οι «87» κατέθεσαν μομφή (με 100 υπογραφές) ενώ λίγο αργότερα από το βήμα της ΚΕ ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας, δήλωσε υποψηφιότητα και στήριξε την πρόταση μομφής των «87».

Η πρώτη ήττα για τον Στέφανο Κασσελάκη ήρθε χθες το βράδυ όταν έχασε την ψηφοφορία επί του διαδικαστικού. Η πλευρά Κασσελάκη επιθυμούσε φανερή ψηφοφορία και η άλλη πλευρά κάλπη. Πήγαν σε ψηφοφορία με την πρόταση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να περνά με 122 ναι και την πρόταση της πλευράς Κασσελάκη να συγκεντρώνει 86 ψήφους, ενώ 4 ψήφισαν λευκό. Η κάλπη αποφαςίστηκε να στηθεί σήμερα.

Το αποτέλεσμα ήταν βαρύ για τον Στέφανο Κασσελάκη με 163 να υπερψηφίζουν (ψήφισαν 286 συνολικα μέλη) σήμερα τη μομφή σε βάρος του. Η πρόταση συγκέντρωσε 120 κατά και τρεις επέλεξαν λευκό. Εννιά επέλεξαν να απέχουν. Η πρόταση χρειαζόταν 148 ναι για να περάσει και το ενισχυμένο αποτέλεσμα ήταν έκπληξη για πολλούς.

Ο τέως πλέον, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, πήρε τον λόγο στην ΚΕ και δήλωσε «λυτρωμένος», γιατί, όπως είπε, «είδαν οι πολίτες τη μομφή που ζει από την πρώτη ώρα». «Η κομματική γραφειοκρατία από την πρώτη ημέρα δεν δεχόταν το αποτέλεσμα της ψήφου», τόνισε. 

«Οι φράξιες του κόμματος εξευτέλισαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλες, είπε» και κατέληξε: «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, δηλαδή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Αμέσως μετά ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πρώην πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κηρύχθηκε έκπτωτος, δεν έχει δικαίωμα εφεξής συμμετοχής στα κομματικά όργανα που συμμετείχε ex officio. Αυτός ήταν και ο λόγος που έφυγε σήμερα γρήγορα μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από την Κεντρική Επιτροπή, ενώ δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Δεν θα ανέβει επίσης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ με την ΚΕ να αποφασίζει σήμερα να εκπροσωπηθεί το κόμμα από τον Νίκο Παππά.

Το τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει γρίφος. Τις επομενες ώρες δεδομένη αναμένεται κάποια παρέμβασή του που ενδεχομένως θα ξεδιπλώνει και τις σκέψεις του αλλά και τις επόμενες κινήσεις του. Θα είναι εκ νέου υποψήφιος; Το σενάριο αυτό θεωρείται το πιθανότερο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Την Τρίτη θα συνεδρίασει η Πολιτική Γραμματεία για να εισηγηθεί τον οδικό χάρτη στην Εκτελεστική Επιτροπή που αναμένεται να συενδριάζει σε 15 ημέρες, για να αποφασίσει διαδικαστικά θέματα για το Συνέδριο που θα αποφασίσει πώς θα γίνει η προεδρική εκλογή.

Το πιθανότερο είναι αν τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες το συνέδριο που θα επικυρώσει υποψηφιότητες και ημερομηνία εκλογών να πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου πιθανόν μαζί με τον δεύτερο γύρο εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Θα χρειαστεί σίγουρα ένα μήνα το πολύ προεκλογική περίοδος έτσι ώστε να καταφέρουν στα τέλη Νοεμβρίου το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου να έχουν γίνει οι εκλογές ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιπαρατεθεί με νέο πρόεδρο στη συζήτηση του προϋπολογισμού.