Πόνος στο γόνατο: Ποιες είναι οι αιτίες και πότε να επισκεφθείτε ειδικό

Ρήξη συνδέσμων: Το γόνατο έχει πολλούς συνδέσμους που σταθεροποιούν το πόδι, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL) και του έσω παράπλευρου συνδέσμου (MCL).  Μια ρήξη σε αυτούς τους συνδέσμους μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο, ειδικά στο περπάτημα ή όταν προσθέτετε βάρος στο συγκεκριμένο γόνατο. Οι τραυματισμοί του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου είναι ιδιαίτερα συχνοί σε αθλητές ποδοσφαίρου ή μπάσκετ.

Ο πόνος στο γόνατο κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Είτε ο πόνος είναι αμβλύς ή οξύς, επίμονος ή περιστασιακός, απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το σκύψιμο ή η ορθοστασία μπορεί να τον επιδεινώνουν.

Ρήξη μηνίσκου: Ο μηνίσκος είναι ένα κομμάτι χόνδρου που λειτουργεί ως μαξιλάρι μεταξύ του οστού του μηρού και της κνήμης. Η ρήξη μηνίσκου εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν συστροφή ή περιστροφή του γόνατος, όπως η περιστροφή κατά τη διάρκεια αθλημάτων . Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση του γόνατος.

Ο τύπος του πόνου ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της αιτίας του καθώς για παράδειγμα, ο ξαφνικός, οξύς πόνος μπορεί να υποδηλώνει τραυματισμό ενώ η χρόνια ενόχληση μπορεί να υποδεικνύει μια υποκείμενη ιατρική βλάβη.

Τενοντίτιδα της επιγονατίδας: Επίσης γνωστή ως γόνατο άλτης, αυτή η πάθηση περιλαμβάνει φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα, ο οποίος συνδέει την επιγονατίδα με την κνήμη. Η τενοντίτιδα της επιγονατίδας είναι κοινή μεταξύ των αθλητών που κάνουν άλματα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει οποιονδήποτε ασκεί επαναλαμβανόμενη πίεση στο γόνατο.

Ο εντοπισμός της βασικής αιτίας του πόνου στο γόνατό σας είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία και ανακούφισή του.

Γόνατο δρομέα: Ο «επιγονατιδομηριαίος πόνος», που ονομάζεται επίσης και «γόνατο του δρομέα», καθώς είναι ένας όρος που αναφέρεται στον πόνο γύρω από την επιγονατίδα. Η υπερβολική χρήση, οι μυϊκές ανισορροπίες ή τα ακατάλληλα υποδήματα προκαλούν συχνά αυτόν τον πόνο. Είναι συχνό σε δρομείς, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ασχολείται με δραστηριότητες που πιέζουν τα γόνατα.

Οι τραυματισμοί είναι η κύρια αιτία πόνου στο γόνατο κατά το περπάτημα. Μερικοί από τους συνήθεις τραυματισμοί στο γόνατο είναι:

Άλλοι τραυματισμοί που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο κατά το περπάτημα περιλαμβάνουν είναι:

Θυλακίτιδα: Φλεγμονή από επαναλαμβανόμενη πίεση στο γόνατο, όπως όταν γονατίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε τραυματισμούς
Εξάρθρωση της επιγονατίδας: Όταν η επιγονατίδα απομακρύνεται από την κανονική της θέση, συχνά λόγω άμεσου χτυπήματος ή ξαφνικής αλλαγής κατεύθυνσης.
Κάταγμα της επιγονατίδας: Σπάγματα στην επιγονατίδα ή άλλα οστά στο γόνατο, που συχνά προκαλούνται από πτώσεις ή κρούσεις
Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ζώνης: Τραυματισμός της παχιάς ζώνης που εκτείνεται από το ισχίο σας μέχρι το εξωτερικό του γόνατό σας, συχνά λόγω υπερβολικής χρήσης
Διάστρεμμα ή διάστρεμμα: Μικροί τραυματισμοί των συνδέσμων που προκαλούνται από ξαφνική ή αφύσικη στροφή του γονάτου.

Εκτός από τους τραυματισμούς, πόνο στο γόνατο μπορεί να προκαλέσουν κι άλλες παθήσεις όπως:

Οστεοαρθρίτιδα: Μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων που εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που καλύπτει τα άκρα των οστών φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στο γόνατο, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο πόνος που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα συχνά επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα, κάνοντας το περπάτημα επώδυνο.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, η οποία προκαλείται από φθορά, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στα γόνατα, δυσκολεύοντας το περπάτημα.
Ουρική αρθρίτιδα: Είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος συσσωρεύονται στις αρθρώσεις, προκαλώντας ξαφνικό, έντονο πόνο. Αν και η ουρική αρθρίτιδα επηρεάζει συχνά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο γόνατο, ιδιαίτερα κατά το περπάτημα.
Κύστη Baker’s: Είναι, επίσης γνωστή ως ιγνυακή κύστη, και είναι ένα οίδημα γεμάτο υγρό που σχηματίζεται πίσω από το γόνατο, που συνήθως προκαλείται από υποκείμενα προβλήματα της άρθρωσης, όπως αρθρίτιδα ή ρήξη χόνδρου.
Νόσος Osgood-Schlatter, μια κοινή μορφή φλεγμονώδους πόνου στο γόνατο που εμφανίζεται και στα παιδιά όταν χοροπηδοήυν ή κάνουν άλματα.

Όσο μεγαλώνουμε, η πιθανότητα να βιώσει πόνο στο γόνατο αυξάνεται λόγω της φυσικής φθοράς στις αρθρώσεις. Μερικοί παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία που συμβάλλουν στον πόνο στο γόνατο είναι:

Η μειωμένη μυϊκή δύναμη: Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, οι μύες εξασθενούν φυσικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια στην άρθρωση του γόνατος. Οι αδύναμοι μύες μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την υποστήριξη του γόνατος, οδηγώντας σε πόνο, κυρίως κατά το περπάτημα.
Η εκφύλιση των αρθρώσεων: Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος στις αρθρώσεις φθείρεται, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Αυτός ο εκφυλισμός είναι μια κοινή αιτία πόνου στο γόνατο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Μειωμένη ευλυγισία: Η γήρανση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη ευλυγισία στους μύες και τους τένοντες γύρω από το γόνατο, καθιστώντας δυσκολότερη την κίνηση του γονάτου χωρίς πόνο.

Όταν ο πόνος στο γόνατο είναι έντονος και επίμονος και δεν μπορείτε να περπατήσετε, είναι μια από τις πιο σημαντικές ενδείξεις για να επισκεφθεί τον ειδικό.

Επίσης, εάν έχετε έντονο πόνο ακόμα και όταν δεν σηκώνετε βάρος στο γόνατο, εάν κλειδώνει ή κάνει ήχους σαν να τρίζει, εάν δυσκολεύεστε να το ισιώσετε ή να το λυγίσετε και φυσικά εάν έχετε κάποιο πρήξιμο, ερυθρότητα, η ανεβάζετε πυρετό.

Το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα ή εάν παρατηρήσετε ένα μπλε χρώμα στη γάμπα κάτω από το πονεμένο γόνατο είναι επίσης σοβαρές ενδείξεις.

Πηγή: oloygeia.gr

Απώλεια βάρους: Το καφέ λίπος κάνει το σώμα να χάνει βάρος και προστατεύει από καρδιαγγειακά – Πώς θα κάνουμε το σώμα μας να το παράγει