Πόλεμος στο Ισραήλ: Θρίλερ με τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ – Αναφορές ότι είναι νεκρός

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Κυριακή (22/9) ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με τον πιθανό θάνατο του νέου ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Σύμφωνα με πηγές της Jerusalem Post, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να υποδηλώνουν τον θάνατο του Σινουάρ, αν και άλλες αναφορές, βασισμένες πάντα σε ισραηλινές πηγές, κάνουν λόγο για εσωτερικές διαφωνίες στο αμυντικό σύστημα της χώρας. Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά σε συγκεκριμένη επιχείρηση δολοφονίας από την πλευρά των IDF με στόχο την εξουδετέρωσή του.

Μια ερμηνεία της κατάστασης είναι πως ίσως ο Σινουάρ έχει χάσει την επαφή με τους διαμεσολαβητές που διαχειρίζονται τις συνομιλίες για τους ομήρους. Αυτή η απομάκρυνση φαίνεται να διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, δημιουργώντας ανησυχίες για την απουσία του.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές που υποστήριζαν ότι ο Γιαχία Σινουάρ ήταν είτε νεκρός είτε τραυματισμένος, ότι είχε διαφύγει στη χερσόνησο του Σινά ή ότι είχε αποκοπεί από το δίκτυο που διοικούσε. Ωστόσο, αυτές οι φήμες αργότερα διαψεύστηκαν, καθώς αποδείχθηκε ότι απλώς είχε περιορίσει την επικοινωνία του ως μέρος μιας στρατηγικής απόκρυψης.

Πιθανολογείται ότι η διάδοση αυτών των φημών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ψυχολογικού πολέμου, με στόχο την αποδυνάμωση της Χαμάς, ειδικά καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις προχωρούν στην κατάληψη της Χαν Γιουνίς, όπως σημειώνει η Jerusalem Post.